Thumbnail
Συντάξεις

"Ψαλίδι" στις επικουρικές συντάξεις με τρία σενάρια που «δείχνουν» περικοπές από 10% ως 30% κατά μέσο όρο και σκληρό παζάρι για να «διασωθούν» με μικρότερες μειώσεις οι κύριες συντάξεις πάνω από τα 1.000 ή τα 1.200 ευρώ φέρνει ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τρία σενάρια των περικοπών που εξετάζονται στις επικουρικές προβλέπουν:

1. Μείωση 10% κατά μέσο όρο και μέση επικουρική σύνταξη από τα 180 ευρώ στα 160 ευρώ. Το σενάριο αυτό προϋποθέτει ότι η τρόικα θα δεχτεί να αυξηθούν οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης από 6% σε 7,5% και ότι θα μείνει ακάλυπτο ένα έλλειμμα της τάξης των 600 ως 750 εκατ. ευρώ ως το 2018. Αυτό το ποσό θα μηδενιστεί με μια μείωση 10% κατά μέσο όρο από τις σημερινές συντάξεις και πιθανότατα θα πιάσει όσες είναι πάνω από 150 ευρώ.

2. Περικοπές μέχρι 30% αν απορριφθεί η αύξηση των εισφορών. Στην περίπτωση αυτή θα απαιτηθούν μεγαλύτερες μειώσεις γιατί το έλλειμμα του ΕΤΕΑ τριπλασιάζεται ως το 2018 και φτάνει στα 2,2 δισ. ευρώ.Οι μειώσεις που εξετάζονται θα είναι 30% που σημαίνει ότι η μέση επικουρική σύνταξη από τα 180 ευρώ σήμερα κατεβαίνει στα 136 ευρώ. Μάλιστα το σενάριο απόρριψης της αύξησης των εισφορών από την τρόικα, που είναι πολύ πιθανό, οι μειώσεις θα ξεκινούν από το πρώτο ευρώ της κάθε επικουρικής σύνταξης.

3. Τμηματική ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων (1,1 δισ. σήμερα) και στοχευμένες περικοπές σε μόνιμη βάση κάθε χρόνο. Την πρόταση αυτή την έχουν υποβάλει από το υπουργείο Εργασίας αλλά εδώ ο κίνδυνος είναι να μηδενιστούν τα αποθεματικά γρήγορα και οι μειώσεις από τη μια μέρα στην άλλη να είναι μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των Θεσμών είναι διατεθειμένοι να παραμείνουν στην Αθήνα ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να βρεθεί μία χρυσή τομή που θα φέρει πιο κοντά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Τα «καυτά» θέματα της διαπραγμάτευσης

Εκεί που προκύπτει χάσμα απόψεων είναι στα άλλα δύο θέματα και συγκεκριμένα:

● Εθνική σύνταξη. Οι δανειστές θέλουν να περιορίσουν την καταβολή της σε λίγους επιδιώκοντας να θέσουν φίλτρα, όπως να επιτραπεί η καταβολή της έπειτα από 20 έτη ασφαλιστικού βίου (η κυβέρνηση έχει προτείνει 15 έτη) αλλά και να τεθούν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Ισως η χρυσή τομή να βρεθεί στο να λαμβάνει κάποιος που κλείνει 15 έτη εργασιακού βίου (και είναι 67 ετών) τα 15/20. Από την άλλη, βέβαια, τις τελευταίες ημέρες οι δανειστές πιέζουν για μείωση του ποσού των 384 ευρώ, το οποίο θεωρούν υπέρογκο για τα δεδομένα της κοινωνικής ασφάλισης και της ανταποδοτικότητας

● Ποσοστά αναπλήρωσης. Οι δανειστές δεν δέχονται να ξεπερνά η αναπλήρωση το 50%, όταν η κυβέρνηση έχει προτείνει ως ανώτερο ποσοστό το 60%.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 03/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα