Thumbnail

Τεκμήρια, αναψηλαφήσεις, ερμηνείες

«Στην Ιστορία τίποτε δεν αρχίζει ούτε τελειώνει ξαφνικά· τα γεγονότα έχουν προμηνύματα και αφήνουν ουρά»: Ο ιστορικός Β. Κρεμμυδάς αναψηλαφεί την Ελληνική Επανάσταση από τη στιγμή που υπόδουλος και παροικιακός ελληνισμός εισέρχονται στον 19ο αιώνα «πιασμένοι χέρι χέρι» μέχρι την εποχή του Καποδίστρια. Ιδέες, μάχες, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, φίλοι και αντίπαλοι, μύθοι και τεκμήρια. Μια βαθιά, σύγχρονη ματιά στα θεμέλια του ελληνικού κράτους.

Το βιβλίο φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει όλα τα συμπεράσματα που η τεκμηρίωση επιτρέπει να συναγάγουμε. Να ξαναδεί από την αρχή τις ερμηνείες τους, εξετάζοντας όλα τα δεδομένα και αντιμετωπίζοντας καθετί ως μέρος ενός συνολικού γεγονότος, που ασφαλώς ήταν η Ελληνική Επανάσταση του 1821. Να κοιτάξει με άλλα λόγια σχέσεις, συμπεριφορές, νοοτροπίες. Χωρίς επιστημονική έκπτωση και χωρίς ιδεολογικές χρήσεις της Ιστορίας.

Ξεκινά από τα τέλη του 18ου αιώνα, το Διαφωτισμό, την πρώτη κοινωνική επανάσταση, τη Γαλλική, και το αίτημα για Ελευθερία, Αδελφοσύνη, Ισότητα που εξαπλώνεται στην Ευρώπη. Μιλά για τις πολιτικές εξελίξεις της εποχής, την τότε οικονομική κρίση που η οθωμανική αυτοκρατορία με τη φεουδαρχική δομή της αδυνατούσε να αντιμετωπίσει, τις νέες δραστηριότητες των Ελλήνων. Παρακολουθεί τον τρόπο που οργανώθηκε η επανάσταση από τους Φιλικούς και την αντίδραση των εχθρών της, όχι μόνο των Οθωμανών αλλά και κάθε είδος συντηρητικού ανάμεσα στους οποίους και το Πατριαρχείο. 

Από τις πρώτες τουφεκιές εξετάζει τα γεγονότα χρόνο με τον χρόνο: Τους πρώτους  θριάμβους. Τη στρατιωτική και οικονομική οργάνωση του αγώνα και τους πρωταγωνιστές του. Τις Εθνοσυνελεύσεις και τις αποφάσεις τους. Τα επιτεύγματα, τις αντιπαλότητες, τον εμφύλιο που όπως στις περισσότερες επαναστάσεις ακολούθησε. Το ρόλο των πολιτικών, τις διπλωματικές προσπάθειες τη συμβολή των φιλελλήνων. Την εποχή του Καποδίστρια και τις ιδεολογικές μάχες της. Το πως συγκρούστηκαν «δύο, όχι απλώς διαφορετικοί αλλά αντίπαλοι κόσμοι» και το πως και αν υλοποιήθηκε το αίτημα των Φιλικών για «ανεξάρτητο ελληνικό μοντέρνο κράτος».
 
Διδότου 37, 10680 Αθήνα
Τηλ.: 210 36 42 003
www.dardanosnet.gr
[email protected]
 

/GutenbergBooks

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

altsxaimer-ilikiomenos.jpg
Αλτσχάιμερ: Αυτά είναι 3 συμπτώματα που δείχνουν εγκεφαλική νόσο και εμφανίζονται νωρίτερα από το αναμενόμενο
Τι να κάνετε αν ανησυχείτε για την υγεία του εγκεφάλου σας– Τι αποκαλύπτει νευροψυχολόγος
Αλτσχάιμερ: Αυτά είναι 3 συμπτώματα που δείχνουν εγκεφαλική νόσο και εμφανίζονται νωρίτερα από το αναμενόμενο
zetta_makri
Ζέττα Μακρή: Οι 3 ειδικότητες εκπαιδευτικών για τα παιδιά που φοιτούν σε απομακρυσμένες περιοχές
«Μόνιμοι εκπαιδευτικοί στο ψηφιακό φροντιστήριο και μόνο εάν δεν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός, θα υπάρχουν και αναπληρωτές».
Ζέττα Μακρή: Οι 3 ειδικότητες εκπαιδευτικών για τα παιδιά που φοιτούν σε απομακρυσμένες περιοχές