Thumbnail
Διαρροή επιστημόνων

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ

Επιμέλεια: Χαρά Καλημέρη, Ελένη Πετροπούλου, Κοσμάς Ζακυνθινός

Την ώρα που η χώρα μας «βουλιάζει» από τα μεγάλα μεταναστευτικά «κύματα», η φυγή των Ελλήνων, κυρίως των νέων, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έξοδο από την κρίση είναι μαζική. Γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, οικονομολόγοι, ακαδημαϊκοί και ερευνητές -η «αφρόκρεμα» του επιστημονικού δυναμικού- «εκδιώχνονται» κατά χιλιάδες από τη χώρα, αφού δεν έχουν καμία επαγγελματική επιλογή λόγω των συνθηκών κρίσης.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, από το 2008 μέχρι το 2013, σχεδόν 223.000 νέοι, ηλικίας 25-39 ετών, εγκατέλειψαν την Ελλάδα σε αναζήτηση καλύτερων προοπτικών σε πιο αναπτυγμένες χώρες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία και κοινωνία «επένδυσαν» στη φυγή ως αντίδραση στην εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας και την ταχεία βύθισή της στην ύφεση. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ κατά τα έτη 2008-2009 μετανάστευαν περί τους 38.000 Έλληνες, η ροή αυτή υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε μόλις δύο έτη (2010-2011), ξεπερνώντας το 2013 τις 104.000 και σχεδόν τις 427.000 άτομα σωρευτικά για όλη την περίοδο. Τι θα συμβεί αν το φαινόμενο συνεχιστεί; Η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει με χαμηλότερης ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό με άμεσο αντίκτυπο στην ήδη «πληγωμένη» οικονομία της.

Ερευνα - σοκ: Η Ελλάδα χάνει... τα μυαλά της και το μέλλον της!


Δεκαπλασιάστηκε η «διαρροή»

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloοmberg σε πρόσφατη έρευνά του, την πενταετία 2009-2014 μετανάστευσαν από την Ελλάδα συνολικά 20.281 εξειδικευμένοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές, αριθμός δεκαπλάσιος σε σύγκριση με τη αντίστοιχη πενταετία 2000-2005 όταν από τη χώρα είχαν μεταναστεύσει 2.552 νέοι επιστήμονες. Μάλιστα, η Ελλάδα συναγωνίζεται σε απόλυτους αριθμούς τη Γερμανία, στην οποία ο αντίστοιχος αριθμός για την περίοδο 2009-2014 ήταν περίπου 24.000 επιστήμονες, παρότι η ευρωπαϊκή ισχυρή χώρα έχει εξαπλάσιο πληθυσμό.

Ερευνα - σοκ: Η Ελλάδα χάνει... τα μυαλά της και το μέλλον της!  

Τα αριθμητικά μεγέθη και το ποιοτικό έλλειμμα που συνεπάγεται για την ανάπτυξη της χώρας η «διαρροή εγκεφάλων» οδηγούν την ηγεσία του υπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας σε μέτρα για τη δημιουργία ευκαιριών για νέους επιστήμονες.
Στόχος είναι να δημιουργηθούν περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων, καταρχήν για την έρευνα, με κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ τα οποία συνολικά για την έρευνα και την καινοτομία αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ για την επταετία 2014-2020.

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια για να δημιουργηθεί, μέσα στο 2016, ένα ανεξάρτητο Ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί την έρευνα και τις καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις και θα αποτελείται από ένα μείγμα δημόσιων και ιδιωτικών πόρων. Οι δημόσιοι πόροι θα προέρχονται κατεξοχήν από το νέο ΕΣΠΑ, ενώ οι ιδιωτικοί, σε πρώτη φάση, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ). Μόνο για τη διετία 2016-2017, το Ταμείο αναμένεται να διαθέσει πόρους ύψους 300 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη καινοτόμων ερευνητικών προγραμμάτων στα οποία θα απασχολούνται υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδάκτορες. Επίσης, θα γίνει προσπάθεια για προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων από ιδιώτες και επενδυτικά κεφάλαια σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Μετανάστευσαν 8.000 γιατροί

Κατακόρυφη αύξηση καταγράφει ο αριθμός των Ελλήνων γιατρών που αναζητούν εργασία σε μία άλλη χώρα. Με βάση τα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί, μόνο από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), τουλάχιστον 8.000 γιατροί έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια. Εξ αυτών η συντριπτική πλειονότητα - οι 5.406 - μετανάστευσαν αναζητώντας εργασία από το 2011 και μετά. Τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι το 2009 η φυγή των γιατρών αφορούσε κυρίως τους αποφοίτους ιατρικών σχολών που ολοκλήρωναν το αγροτικό τους. Από το 2010 η κατάσταση άλλαξε και εκτινάχθηκε ο αριθμός των ειδικευμένων γιατρών. Πλέον, τα πιστοποιητικά σε ειδικευμένους γιατρούς είναι υπερδιπλάσια έναντι των ανειδίκευτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλη, «η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τα λάθη και την αδυναμία της κεντρικής εξουσίας όλα αυτά τα χρόνια, να χαράξει μια βιώσιμη και αποτελεσματική πολιτική υγείας, οδήγησε σ' ένα πρωτόγνωρο μεταναστευτικό κύμα που δεν αφορά ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, αλλά το «πιο υψηλά’ εξειδικευμένο προσωπικό της χώρας. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές φαινόμενο, σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελεί μια μεγάλη απώλεια για τη χώρα».

Οι περισσότεροι ειδικευμένοι που φεύγουν είναι χειρουργοί, καρδιολόγοι, γυναικολόγοι και αναισθησιολόγοι. Η πιο δημοφιλής χώρα είναι η Αγγλία και ακολουθούν οι Γερμανία, Σουηδία, Κύπρος, Ελβετία και ΗΠΑ. Επίσης αρκετοί επιλέγουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Ντουμπάι με δελεαστικούς μισθούς και άλλες παροχές.

Η μετανάστευση φαίνεται να είναι μονόδρομος αφού η εξαιρετικά μικρή απορροφητικότητα τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργεί ασφυκτικά προβλήματα τόσο στην επαγγελματική τους αποκατάσταση αλλά και στη συνέχεια στην αμοιβή τους καθώς η αγορά εργασίας, όπως έχει διαμορφωθεί, καταβάλλει εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς.

Την ίδια στιγμή, ένας στους τρεις Έλληνες γιατρούς είναι άνεργος ή υποαπασχολείται, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΣΑ. Μάλιστα, η ανεργία των γιατρών έχει ανέλθει σε επίπεδα ? ρεκόρ: το 27,5% των μελών του ΙΣΑ είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Το 11,48% είναι άνεργοι και το 16,02% είναι υποαπασχολούμενοι. Αυτό σημαίνει ότι σε σύνολο 27.500 εγγεγραμμένων γιατρών οι 7.000 γιατροί είτε είναι άνεργοι είτε υποαπασχολούνται στο επάγγελμά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, 3.821 γιατροί είναι επισήμως άνεργοι στην Αττική, ενώ από αυτούς δικαίωμα επιδόματος ανεργίας έχουν αυτή τη στιγμή οι 1.259 που λαμβάνουν περίπου 360 ευρώ τον μήνα. Την ίδια ώρα, η αναλογία γιατρών και πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 6,1 ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 3,3 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους. Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των ιατρών στην Ελλάδα, το 46% του ιατρικού δυναμικού βρίσκεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Το 17% των γιατρών βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία και στην τρίτη θέση από πλευράς κατανομής γιατρών είναι η Δυτική Ελλάδα, η Θεσσαλία και η Κρήτη (ποσοστό 15%). Στη Στερεά Ελλάδα δραστηριοποιείται μόλις το 3% των γιατρών ενώ στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου τα ποσοστά κυμαίνονται κάτω του 2%.

«Την ώρα που τα λαμπρά μυαλά της Ελλάδας και οι νέοι επιστήμονες, στελεχώνουν τα υγειονομικά συστήματα στο εξωτερικό, δεν υπάρχουν γιατροί, για να στελεχώσουν το σύστημα υγείας της χώρα μας. Οι νέοι γιατροί πήραν το δρόμο της ξενιτιάς, για να επιβιώσουν και έτσι σήμερα το ΕΣΥ γερνά και δεκάδες νομοί της χώρας είναι ακάλυπτοι από βασικές ειδικότητες», σημειώνει ο κ. Πατούλης.

Σε κρίση και οι δικηγόροι

Η βαθιά οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα επηρέασε ασφαλώς και το δικηγορικό σώμα. Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία πενταετία αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των δικηγόρων που έχουν μηδενική ή ελάχιστη παράσταση στα δικαστήρια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλογου Αθηνών (ΔΣΑ), το έτος 2009 από τους περίπου 22.000 δικηγόρους, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΔΣΑ, οι 6.384 είχαν μηδενικές παραστάσεις στα δικαστήρια. Το 2010 ο αριθμός αυτός ανήλθε στους 7.057, το 2011 στους 7.406 και το 2012 στους 8.138. Το 2013 παρατηρήθηκε μια μικρή μείωση, δηλαδή ο αριθμός των δικηγόρων χωρίς παράσταση στα δικαστήρια ήταν 6.957, ενώ το 2014 ήταν 7.112. Δυστυχώς, όμως, από το έτος 2015 ο αριθμός αυξάνεται και πάλι. Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του έτους 2015 έχει καταγραφεί ότι 8.057 δικηγόροι δεν είχαν ούτε μία παράσταση σε δικαστήριο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΣΑ περί τους 2.000 δικηγόρους κατά μέσο όρο έχουν από 1-2 παραστάσεις. Την τελευταία τριετία, εξάλλου, αρκετοί δικηγόροι -νέοι ή μέσης ηλικίας- δηλώνουν παραίτηση.
Σήμερα, στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας εκκρεμούν οι εγγραφές 7.000 δικηγόρων (σε σύνολο περίπου 22.000 δικηγόρων), οι οποίοι δεν έχουν καταβάλει τη συνδρομή τους για ανανέωση της ταυτότητάς τους.
Για τον λόγο αυτό, ο ΔΣΑ λαμβάνοντας υπόψη την δυσχερή οικονομική κατάσταση των δικηγόρων και την παρατεταμένη αποχή, αποφάσισε στις 9/3/2016 να μειώσει κατά 50% τις ετήσιες εισφορές για το 2016.

Τρομακτικό έλλειμμα ταλέντων έως το 2020

«Το φαινόμενο "διαρροής εγκεφάλων" καταγράφει ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια, με την Ελλάδα να χάνει συνεχώς σημαντικό αριθμό ταλέντων. Έρευνα τoυ Economist, αποδεικνύει ότι το 3% των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως προέρχονται από τη χώρα μας, αποτελώντας αρκετά σημαντικό ποσοστό δεδομένης της αντιστοιχίας της Ελλάδας στο 0,2% του παγκόσμιου πληθυσμού» επισημαίνει στην «Η» ο Πάνος Μαδαμόπουλος - Μοράρης, Cofounder του προγράμματος ReGeneration, που επιχειρεί να εξαλείψει το φαινόμενο brain drain στην κατηγορία των νέων πτυχιούχων της χώρας μας.  
Τι θα συμβεί λοιπόν αν τα ταλέντα συνεχίσουν να εγκαταλείπουν την Ελλάδα και οι επιχειρήσεις συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της εύρεσης στελεχών με εξαιρετικές δεξιότητες; «Το πλήγμα μπορεί να είναι μεγάλο, αφού σύμφωνα με την Oxford Economics, αν αυτή η τάση συνεχιστεί, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τρομερό πρόβλημα έλλειψης ταλέντων μέχρι το 2020, γεγονός το οποίο θα αποτρέψει την αύξηση του ΑΕΠ, την προσέλκυση επενδύσεων και εν τέλει την ανάκαμψη και ανάπτυξη», καταλήγει ο ίδιος. 

Πηγή: imerisia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

KILKIS
Ίδρυση Κέντρου Διασύνδεσης της Βιομηχανικής Επιχειρηματικότητας υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος
Κιλκίς: Σχολή επαγγελματικής κατάρτισης θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2025
Ίδρυση Κέντρου Διασύνδεσης της Βιομηχανικής Επιχειρηματικότητας υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος