Thumbnail

 

Η Ισπανία είναι έτοιμη να ζητήσει ένα πρόγραμμα οικονομικής στήριξης από την Ευρωζώνη για τα δημόσια οικονομικά της ακόμη και μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο, ωστόσο η Γερμανία της έχει διαμηνύσει ότι θα πρέπει να περιμένει, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.
 
"Οι Ισπανοί ήταν λίγο διστακτικοί αλλά τώρα είναι έτοιμοι να ζητήσουν βοήθεια", δηλώνει στο πρακτορείο υψηλόβαθμη πηγή. Τρεις άλλες πηγές από την Ευρωζώνη επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο την αλλαγή στη στάση της Ισπανίας.
 
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble έχει δηλώσει ότι η Ισπανία έχει κάνει όλα τα σωστά βήματα για να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και δεν χρειάζεται ένα πρόγραμμα διάσωσης, υποστηρίζοντας ότι οι επενδυτές θα αναγνωρίσουν και θα ανταμείψουν την Ισπανία για τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει.
 
Ωστόσο, σε ιδιωτικές συζητήσεις, αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες και υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος αναφέρουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel θα προτιμούσε να αποφύγει το ενδεχόμενο να παρουσιάσει ξεχωριστά και νέα προγράμματα διάσωσης στο γερμανικό κοινοβούλιο που γίνεται ολοένα και πιο διστακτικό.
 
"Δεν έχει νόημα να στείλουμε τις διαφαινόμενες αποφάσεις για την Ελλάδα, την Κύπρο και πιθανώς την Ισπανία στη Bundestag ξεχωριστά", αναφέρει η υψηλόβαθμη πηγή από τη Γερμανία."Να τις ενώσουμε είναι πιο λογικό λόγω της ουσίας, αλλά επίσης και σε πολιτικό επίπεδο".
 
Το πρακτορείο κάνει λόγο για φορτισμένες συνομιλίες στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στην Κύπρο με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας να δηλώνει ότι το Βερολίνο δεν μπορεί να φέρει στο κοινοβούλιο ένα νέο σχέδιο διάσωσης για την Ισπανία μετά την έγκριση του πακέτου των 100 δισ.  ευρώ για τις ισπανικές τράπεζες τον περασμένο Ιούλιο.
 
Ερωτηθείς για τις αναφορές ότι η Γερμανία διαμηνύει στην Ισπανία να περιμένει, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters: "Η κάθε χώρα αποφασίζει μόνη της. Η Γερμανία δεν πιέζει προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση".
 
Εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης δήλωσε εξάλλου ότι δεν έχει γνώση κάποιου γερμανικού βέτο σε ένα αίτημα διάσωσης.
 
"Εστιάζουμε στην εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου για την τραπεζική ένωση. Αυτό θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές", δήλωσε.
 
Το πρακτορείο -επικαλούμενο Ευρωπαϊκές πηγές- αναφέρει ότι ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Olli Rehn θα παρέδιδε τη Δευτέρα ένα μήνυμα στην ηγεσία της Ισπανίας ότι οι Βρυξέλλες θέλουν την υποβολή σύντομα ενός αιτήματος για βοήθεια και δεν πρόκειται να επιβάλουν επαχθείς όρους πέρα από τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα περιορισμών των δαπανών που έχει ήδη περιγράψει η ισπανική κυβέρνηση.
 
Υψηλόβαθμος διπλωμάτης σημειώνει εξάλλου στο πρακτορείο ότι η θέση της Ισπανίας είναι: "Είμαστε υπέρ εφόσον όλοι οι άλλοι το δέχονται".
 
Η Μαδρίτη δεν ήθελε να ρισκάρει να υποβάλει το αίτημα και να έχει στη συνέχεια το Βερολίνο να το αντικρούει επιβάλλοντας απαράδεκτους όρους όπως μεγάλες περικοπές στις συντάξεις ή διαδικαστικά εμπόδια.
 
Οι πηγές του πρακτορείου αναφέρουν ότι η ισπανική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλέον ότι η ανάληψη δράσης σήμερα είναι ο καλύτερος  τρόπος για να μην χαθεί η πρόσβαση στις αγορές.
 
"Η γερμανική αναστροφή έπεισε την ισπανική πλευρά ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον στην ίδια θέση με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία – χωρίς πρόσβαση στις αγορές και με ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα προσαρμογής", σημειώνει μια πηγή.
 
Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, σε ένα σενάριο που εξετάζεται η Ισπανία ήταν έτοιμη να υποβάλει το αίτημα μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να συζητήσουν το αίτημα στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση τους στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.
 
Η Μαδρίτη θα μπορούσε να υποβάλει το αίτημα πριν τη σύνοδο της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες στις 18-19 Οκτωβρίου, ωστόσο άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες πιέζουν για μια απόφαση σύντομα, δεν θα ήθελαν το θέμα να συνεχίσει για πολύ μετά.
 
 
Πηγή:capital.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

νεροτσουλήθρα
Σοκ σε νεροτσουλίθρες της Αττικής: Συνελήφθη 42χρονος που φωτογράφιζε παιδιά με το κινητό του
Κατά την έρευνα που του έγινε στην κατοχή του εντοπίστηκε και ένα μαχαίρι μήκους 12 εκατοστών 
Σοκ σε νεροτσουλίθρες της Αττικής: Συνελήφθη 42χρονος που φωτογράφιζε παιδιά με το κινητό του