Φωτογραφία: Νεφέλη Πήττα - Στάλη Συμεών
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Χρήστος Κωστόπουλος
20 μέρες μετά την κατάληψη του εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου City Plaza στην οδό Αχαρνών, η μάχη της αλληλεγγύης παραμένει αμείωτη. Δεκάδες κόσμου επισκέπτονται το χώρο καθημερινά προσφέροντας συμπαράσταση, υλικά αγαθά άμεσης ανάγκης και υπηρεσίες.
Ένα κτήριο εδώ και χρόνια εγκαταλελειμμένο πέρα από ένα καθαρό κρεβάτι και στέγη προσφέρει τρία γεύματα καθημερινά, έχει οργανωμένο ιατρείο, παιδότοπο και αποθήκη τροφοδοσίας καθώς και πολλές ομάδες με διαφορετικούς τομείς ευθύνης για την οργανωμένη και περιφρουρημένη λειτουργία του χώρου, όπως μας ανέφερε η ομάδα επικοινωνίας.
Ένα ζωντανό παράδειγμα της δημιουργικότητας και συνεννόησης μεταξύ των λαών έχει αγκαλιαστεί από πολιτικούς χώρους και όχι μόνο. Σχεδόν σε καθημερινή κλίμακα γίνονται συνελεύσεις, από την ομάδα αλληλεγγύης και μια φορά την εβδομάδα από τους ίδιους τους πρόσφυγες οργανώνοντας τον χώρο διαμονής τους αλλά και τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που μπορούν να προκύψουν. Εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς επίσης, ότι οι υποδομές του ξενοδοχείου και ο εξοπλισμός του, αξιοποιούνται από τους πρόσφυγες και τους αλληλέγγυους με μεγάλη προσοχή, ενώ καμία φθορά δεν έχει γίνει στους χώρους του.
Πρόσφυγες από όλες τις «πληγωμένες» χώρες της ανατολής βρίσκονται στα φιλόξενα δωμάτια του ξενοδοχείου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αυτή τη στιγμή διαμένουν Αφγανοί, Σύριοι, Πακιστανοί και Κούρδοι από Ιράκ, Συρία και Παλαιστίνη. Από τους 320, όπου είναι στο σύνολό τους τα 148 είναι μικρά παιδιά εκ των οποίων τα 8 είναι ασυνόδευτα.
«Το City Plaza αποτελεί ένα παράδειγμα για το πώς η έμπρακτη αλληλεγγύη που έχει δείξει, ανυστερόβουλα ο δοκιμαζόμενος ελληνικός λαός μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα» δήλωσε σε εμάς ο Νίκος Βασιλόπουλος μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης σε Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες. «Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες αποτελεί έτσι κι αλλιώς μια πλατιά πρωτοβουλία από άποψη πολιτικών δυνάμεων. Συμμετέχουν δυνάμεις της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, αναρχοσυνδικαλιστικές οργανώσεις και ανένταχτοι αγωνιστές του κινήματος. Το πλαίσιο με το οποίο αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ο χώρος στέγασης των προσφύγων αποτυπώνει την ανάγκη για έναν χώρο ο οποίος θα είναι ταυτόχρονα αποτελεσματικός ως προς την κάλυψη βασικών αναγκών των προσφύγων, ανοιχτός στη σχέση του με την τοπική κοινωνία αλλά και συνδεδεμένος με τις άλλες δομές αλληλεγγύης της Αθήνας. Ζητούμενο για εμάς είναι ένας χώρος στέγασης που θα αντιπαρατίθεται με την κυβερνητική επιλογή των κλειστών στρατοπέδων, των φυλακών και των απελάσεων».
Τεράστιας σημασίας είναι και η συμβολή των υγειονομικών για την ασφάλεια και την περίθαλψη των προσφύγων.
«Από τις πρώτες ημέρες της κατάληψης στέγασης προσφύγων του city Plaza, συγκροτήθηκε ομάδα υγείας από αλληλέγγυους γιατρούς και άλλους υγειονομικούς (νοσηλευτές, οδοντιάτρους και φαρμακοποιούς) και φοιτητές των αντίστοιχων σχολών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Άγγελος Τράντος, φοιτητής Ιατρικής. «Άλλωστε οι ανάγκες για περίθαλψη ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων, σε συντριπτική πλειοψηφία πολυμελών οικογενειών, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα ταξίδευαν και ζούσαν σε απαράδεκτε συνθήκες, είναι αυξημένες. Ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου έχει διαμορφωθεί σε ιατρείο, ενώ εξεταστικό κρεβάτι, φάρμακα και αναλώσιμα έχουμε προμηθευτεί από το μητροπολιτικό κοινωνικό ιατρείο ελληνικού και από προσφορές αλληλέγγυων. Φυσικά οι δυνατότητες μας είναι περιορισμένες, καθώς μπορούμε να παρέχουμε πρωτοβάθμια περίθαλψη και μία άμεση φαρμακευτική αγωγή. Δεν στοχεύουμε, ούτε βέβαια φυσικά μπορούμε, να υποκαταστήσουμε την ανάγκη το κράτος να παρέχει δωρεάν και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε πλήρη και ποιοτική περίθαλψη στο σύνολο των ασθενών, συμπεριλαμβανομένων και των προσφύγων. Δυστυχώς όμως, με τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης, τόσο οι συνθήκες διαβίωσης συνολικά των προσφύγων είναι πολύ άσχημες, όσο και η περίθαλψη από στοιχειώδης έως μηδαμινή, με μεγάλο κίνδυνο για την κατάσταση της υγείας τους. Από τη δική μας πλευρά, υπάρχει ανάγκη για αλληλέγγυους υγειονομικούς τις επόμενες ημέρες, καθώς η ανάγκη για αντίστοιχες βάρδιες αυξάνονται».
Η συλλογική οργάνωση των προσφύγων είναι κάτι που πλέον εμπλέκει ενεργά τους ίδιους σε όλες τις καθημερινές ανάγκες που τους αφορούν. Η συμμετοχή τους είναι σημαντική για την οργάνωση της καθαριότητας, του μαγειρέματος και συνολικά της εσωτερικής ζωής του κτηρίου.
Ο Cris Herrera, ο "Σεφ" του city-plaza είναι Χιλιανός που γεννήθηκε στην Ελλάδα και ζεί πλέον στη Σλοβενία όπου διδάσκει ελληνική γαστρονομία και διατηρεί μια εταιρεία catering. Τους τελευταίους 2 μήνες βρίσκεται στην Ελλάδα και είναι ολοκληρωτικά αφιερωμένος στην υπόθεση της αλληλεγγύης μαγειρεύοντας για τους τουλάχιστον 320 μερίδα καθημερινά με τη βοήθεια αλληλέγγυων και προσφύγων. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά, θεωρεί οτι "η γαστρονομία και η γλώσσα αποτελούν βασικούς παράγοντες για την ενσωμάτωση ενός ανθρώπου σε μια κοινωνία".
Την κατάληψη Στέγασης Προσφύγων City Plaza μάλιστα επισκέφτηκε προχθές και ο φιλόσοφος Αλαίν Μπαντιού.
«Αυτό που συμβαίνει στο κέντρο της Αθήνας έχει οικουμενική εμβέλεια καθώς στο City Plaza συντάσσεται ο χάρτης ενός νέου Δικαίου, που σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε παγκόσμια κλίμακα, άρει τους αποκλεισμούς και προωθεί την ιδέα της ισότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών» τόνισε ο Γάλλος διανοούμενος δίνοντας την υπόσχεση ότι πολύ σύντομα θα επιστρέψει.
Παρά το γεγονός ότι η παρουσία του κόσμου και η συμβολή του μέχρι στιγμής είναι πολύ μεγάλη οι ανάγκες δεν σταματούν. Τρόφιμα, φάρμακα, είδη όπως σαμπουάν, σαπούνια, οδοντόκρεμες, μωρομάντηλα, πάνες και βρεφικό γάλα είναι στις άμεσες προτεραιότητες της ομάδας που διαχειρίζεται την τροφοδοσία.
Το City Plaza είναι ένα φωτεινό παράθυρο αλληλεγγύης σε μια εποχή σκοτεινή για τον μεταναστευτικό ζήτημα. Το βασικό κίνητρο των ανθρώπων που βρίσκονται στο πλάι των κατατρεγμένων από τους πολέμους και τη φτώχεια, εκτός από τη συμπόνοια είναι η δυνατότητα να υπάρξει μια διαφορετικού τύπου οργάνωση και διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος σε σύγκρουση με τις πολιτικές εγκλεισμού ή περιθωριοποίησης που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση. Η δυνατότητα ακόμα και μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες οι λέξεις όπως αλληλεγγύη και συλλογικότητα να επανανοηματοδοτηθούν και να αποκτήσουν ουσιαστικό ρόλο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη