Thumbnail
Καρδιά

Μελέτη που έγινε από επιστήμονες στη Φιλανδία, διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν χαμηλότερα επίπεδα λυκοπένης στο αίμα είχαν και ψηλότερους δείκτες αθηροσκλήρωσης.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 520 άνδρες και γυναίκες καταγράφοντας τις μετρήσεις του πάχους μέσου εσωτερικού χιτώνα της καρωτίδας αρτηρίας. Η σταδιακή αύξηση αυτού του δείκτη συσχετίζεται με την εμφάνιση και επιδείνωση της αθηροσκλήρωσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αθηροσκλήρωση  δημιουργείται από τη σταδιακή βλάβη των αρτηριών η οποία οδηγεί σε καρδιακά και εγκεφαλικά νοσήματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, η μελέτη αυτή έδειξε ότι τα άτομα που καταναλώνουν τομάτες έχουν καλύτερη υγεία του καρδειαγγειακού τους συστήματος, καθώς η λυκοπένη που εμπεριέχεται σε αυτές βελτιώνει την κατάσταση των αρτηριών, μειώνει το πάχος των αρτηριών και προλαμβάνει την αθηροσκλήρωση.

Ωστόσο, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η θετική έκβαση της κατανάλωσης ντομάτας ως προς τους δείκτες αθηροσκλήρωσης αφορούσε σε μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες, από ότι τους άνδρες και ο λόγος είναι όπως επεσήμαναν ότι οι γυναίκες είναι πιο προσεκτικές στο τι τροφές επιλέγουν. Και δεν είναι μόνο ότι έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες σημείωσαν οι ερευνητές, αλλά όπως φαίνεται έχουν πιο αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό σύστημα με αποτέλεσμα, χαμηλότερα επίπεδα ενός αντιοξειδωτικού όπως η λυκοπένη να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Οι Φιλανδοί ερευνητές τόνισαν ότι η λυκοπένη είναι μια ουσία που αξίζει παρακολούθησης και περαιτέρω μελέτης. Η λυκοπένη ανήκει στην οικογένεια των αντιοξειδωτικών ουσιών και υπάρχει μέσα στις τομάτες, στις φράουλες, στα καρπούζια και άλλα φρούτα ή λαχανικά χρώματος κόκκινου.

Όπως έχουν διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές, οι αντιοξειδωτικές ουσίες αποδεικνύονται πολύ ωφέλιμες στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς έχουν την  ιδιότητα να επιδιορθώνουν τις βλάβες που δημιουργούνται λόγω της οξείδωσης, ενώ καταπολεμούν τη γήρανση και την καρκινοποίηση.

Η λυκοπένη συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν οι ερευνητές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο και για ορισμένους καρκίνους όπως αυτούς της στοματικής κοιλότητας και του προστάτη.

Ενώ, είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η λυκοπένη διατηρείται και στα παράγωγα της τομάτας, όπως για παράδειγμα το κέτσαπ, ενώ τέλος, ο οργανισμός έχει την ικανότητα να απορροφά καλύτερα τη λυκοπένη από τις τομάτες όταν αυτές είναι ψημένες.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα