Τις τραγικές ελλείψεις στα χειρουργεία 46 νοσοκομείων και τις λίστες αναμονής που φτάνουν και τα δύο έτη επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει μία σειρά προβλημάτων τα οποία αποτελούν ενδεικτικό στοιχείο της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Δημόσια Υγεία της χώρας μας.
"Έχουμε να κάνουμε με Υπουργούς Υγείας που ασελγούν κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του ΕΣΥ. Ασθενείς χάνουν τη μάχη για τη ζωή, επειδή στάθηκαν άτυχοι και αρρώστησαν σοβαρά σε περίοδο που τα Νοσοκομεία έχουν βαρέσει διάλυση. Η κυβέρνηση είναι «αλλού νταλού»", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
"Οι πολίτες πληρώνουν από τη τσέπη τους την Υγειά τους, παρότι αυξήθηκε 2% η υγειονομική περίθαλψη στους μισθούς και τις συντάξεις. Τα βιβλιάρια ασθενείας έχουν αραχνιάσει στα συρτάρια των σπιτιών μας", τονίζει ακόμη η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της.
Ακόμη, σημειώνεται ότι "η υποστελέχωση των χειρουργείων από Νοσηλευτικό Προσωπικό αυξάνει τους κινδύνους για τους Ασθενείς που χειρουργούνται, ειδικά όταν οι χειρουργικές αίθουσες είναι διάσπαρτες στο Νοσοκομείο σε πολλούς χώρους και μακρινές αποστάσεις." Στα ίδια πλαίσια αναφέερται χαρακτηρισιτκά: "Εάν υπάρξει επιπλοκή κατά την αναισθησία Ασθενούς που χειρουργείται και δεν υπάρχει Νοσηλεύτρια αναισθησιολογικού επειδή καλύπτει 3 χειρουργικές αίθουσες, τι θα γίνει ο Ασθενής;"
Ακόμη, στην ανακοίνωση αναφέρεται η τραγική κατάσταση στην οποία έχιουν περιέλθει οι εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων:
"Εφημερεύοντα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν χειρουργικά υλικά προκειμένου να χειρουργήσουν τροχαία ή έκτακτα περιστατικά. Αναγκάζονται εκείνη την ώρα να ψάχνουν σε άλλα Νοσοκομεία. Ουαί κι αλίμονο στον Ασθενή.
Η καθυστέρηση στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.
Έκτακτα περιστατικά προσέρχονται σε εφημερεύοντα Νοσοκομεία. Διαπιστώνεται ότι χρειάζονται χειρουργική επέμβαση. Παρά ταύτα δεν τους αναλαμβάνει το Εφημερεύον Νοσοκομείο υποδοχής, λόγω έλλειψης προσωπικού, υποδομών, υλικών και εξοπλισμού. Έτσι αναγκάζονται να διακομίζονται σε άλλα Νοσοκομεία χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Έκτακτα περιστατικά προσέρχονται σε εφημερεύοντα Νοσοκομεία στα οποία δεν λειτουργεί καμία χειρουργική αίθουσα.
Απόγευμα – νύκτα τα Περιφερειακά Νοσοκομεία διαθέτουν μία χειρουργική αίθουσα. Αν προσέλθει δεύτερο έκτακτο περιστατικό που χρίζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης μεταφέρεται σε άλλο Νοσοκομείο με μεγάλο κίνδυνο εξ αιτίας των καθυστερήσεων. Στην καλύτερη των περιπτώσεων καλείται προσωπικό από το σπίτι του για να ανοίξει και άλλη χειρουργική αίθουσα. Πολλές φορές εάν δεν βρεθεί προσωπικό ή δεν διακομισθεί σε άλλο Νοσοκομείο περιμένει τη σειρά του. Η καθυστέρηση που είναι αναπόφευκτη, δυσκολεύει την χειρουργική επέμβαση.
Ασθενείς που περιμένουν στις λίστες αναμονής δεν εμφανίζονται να χειρουργηθούν. Αυτό σημαίνει ότι ή ξεπουλήθηκαν και πήγαν στον Ιδιωτικό Τομέα ή δυστυχώς έχασαν τη μάχη για τη ζωή. Όποιος δεν έχει χρήματα στη τσέπη του πεθαίνει!!! Τέτοιο Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχουμε.
Ασθενείς που χρειάζονται άμεσα να υποβληθούν σε σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις, δεν χειρουργούνται επειδή δεν είναι εξασφαλισμένη κλίνη ΜΕΘ μετά το χειρουργείο. Πεθαίνουν αβοήθητοι.
Αναβάλλονται χειρουργεία επειδή δεν υπάρχουν Αναισθησιολόγοι, δεν λειτουργούν αναισθησιολογικά μηχανήματα, δεν υπάρχουν διαγνωστικά μηχανήματα (Αξονικοί Τομογράφοι), λείπουν Χειρουργοί Ιατροί, Νοσηλευτικό προσωπικό και άλλες απαραίτητες υποστηρικτικές ειδικότητες Ιατρών, επειδή δεν υπάρχουν αναπτυγμένα Τμήματα (π.χ.Αιμοδοσίας κ.α.) και απαραίτητες κλινικές."
ΗΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ελλείψεις σε 46 δημόσια νοσοκομεία μερικά από τα οποία είναι τα κάτωθι:
"Γ.Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»: ΚΛΕΙΣΤΕΣ 2 Αίθουσες Χειρουργείων, λόγω μεγάλης έλλειψης Νοσηλευτικών και Χειρουργών Ιατρών, (όπως ΩΡΛ). Εξαιτίας των κλειστών χειρουργικών αιθουσών δεν καλύπτονται οι ανάγκες των εφημεριών. Ο εξοπλισμός (χειρουργικά κρεβάτια, αναισθησιολογικά μηχανήματα κλπ) είναι αρκετά παλιός 20ετίας. Η τελευταία συντήρηση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των χειρουργείων έγινε το 2001. Ανεπαρκής η προμήθεια αναλώσιμων χειρουργικών υλικών λόγω έλλειψης χρημάτων (μάσκες ,γάντια κλπ). Δεν υπάρχει χειρουργικός ιματισμός (προσωπικού, ασθενών), με αποτέλεσμα να καταναλώνεται ιματισμός μιας χρήσης που ανεβάζει κατά πολύ το κόστος.
ΠΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: ΚΛΕΙΣΤΕΣ 9 Αίθουσες Χειρουργείων από τις 15 λόγω μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Αυξάνονται οι λίστες αναμονής των Ασθενών για χειρουργείο πολλούς μήνες. Η λίστα αναμονής για χειρουργεία σοβαρά γυναικολογικών περιστατικών ξεπερνά τους 16 μήνες. Πολλοί Ασθενής όταν έρχεται η σειρά τους να χειρουργηθούν μετά από μήνες, δεν προσέρχονται. Δεν γνωρίζει κανείς τι απέγιναν.
ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ: Τα χειρουργεία ΩΡΛ καλύπτουν και τις εφημερίες του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς. Νοσηλευτικό προσωπικό κάτω του ορίου ασφαλείας. Το λιγοστό προσωπικό επιβαρύνεται με βαριά ωράρια. Οφείλονται πολλά ρεπό και άδειες. Ένας νοσηλευτής χειρουργείου καλύπτει στις εφημερίες δύο και τρεις χειρουργικές αίθουσες διαφορετικών κλινικών και ΤΕΠ.
ΓΝΘ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: ΚΛΕΙΣΤΕΣ 2 αίθουσες χειρουργείων λόγω μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.
1 νοσηλευτής κίνησης χειρουργείων σε τρείς αίθουσες συγχρόνως. Δύο αίθουσες χειρουργείων καλύπτει ένας Νοσηλευτής Αναισθησιολογικού. Υπάρχει ένας (1) Νοσηλευτής αναισθησιολογικού για τις χειρουργικές αίθουσες φυσιολογικών τοκετών, καισαρικών τομών, μαιευτικής και τη λήψη ωαρίων εξωσωματικών. ΑΝΑΜΟΝΗ ασθενών εξαιτίας της μεγάλης λίστας, για ορθοπεδικά περιστατικά χειρουργεία 1,5 έτος, για μαιευτικά και γυναικολογικά περιστατικά 2 έτη. Δεν γνωρίζει κανείς τι απέγιναν οι ασθενείς που δεν εμφανίζονται για χειρουργεία μετά από δύο χρόνια.
Γ.Ν. ΙΚΑΡΙΑΣ: Δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος και κυρίως δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για να γίνει προεγχειρητικός έλεγχος για λοιμώδη νοσήματα ( HIV,HBV,HCV ), βιοχημικά κλπ. Δεν υπάρχει αναπνευστήρας. Τα βαριά περιστατικά διακινούνται σε άλλα νοσοκομεία με αεροδιακομιδές (υψηλό κόστος). Δεν γίνονται τοκετοί λόγω έλλειψης παιδιάτρου. Οι ασθενείς αναγκάζονται να εξυπηρετούνται μόνο σε ιδιωτικά κέντρα, ή να μετακινούνται σε άλλες πόλεις με μεγάλο κόστος.
Π.Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ: 6 χειρουργικές αίθουσες κλειστές. Λειτουργούν οι 5 από τις 11 λόγω έλλειψης προσωπικού. Επίσης λείπουν διάφορα χειρουργικά εργαλεία και διαθερμίες. Μεγάλες οι λίστες αναμονής. Διαλυμένα τα φορεία και τα καρότσια μεταφοράς των Ασθενών στα χειρουργεία. Η λίστα αναμονής στα περισσότερα χειρουργικά περιστατικά ξεπερνά τους έξι μήνες.
ΕΙΔΙΚΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ «ΜΕΤΑΞΑ»: 1 χειρουργικό τραπέζι κλειστό. 2 αναισθησιολογικά μηχανήματα θέλουν άμεσα αντικατάσταση, χωρίς όμως να υπάρχουν χρήματα για την αντικατάστασή τους. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού (λείπουν 5 Νοσηλευτές). ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) κλειστή ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (δεν λειτούργησε ποτέ).
Γ.Ν. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΘΡΙΑΣΙΟ: Από τα 12 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν τα 5 και ένα κατά περίπτωση. Ελλείψεις σε Προσωπικό. Πεπαλαιωμένος εξοπλισμός, αναισθησιολογικά μηχανήματα και μόνιτορ 17 χρόνων. Ακτινοσκοπικά μηχανήματα –C-ARM 2 προβληματικά.
Καθημερινά δημιουργούνται προβλήματα με την λειτουργία των αναισθησιολογικών μηχανημάτων και το συνοδό monitoring τους, τα οποία έχουν θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των Ασθενών. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του τμήματος αισθάνεται ότι λειτουργεί σε περιβάλλον ανασφάλειας, επικινδυνότητας και υψηλού stress.
Το σύνολο των συστημάτων παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών των χειρουργικών ασθενών (monitoring) υπολειτουργεί, δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα στη διαχείριση των ασθενών και προκαλεί αισθήματα ανασφάλειας στους αναισθησιολόγους και στους χειρουργούς και γενικά σε όλο το προσωπικό του χειρουργείου.
Δεκάδες Ασθενείς κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους από τα σαράβαλα Αναισθησιολογικά Μηχανήματα.
Γ.Ν.ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Η εκτίμηση των υπηρεσιών του νοσοκομείου και πρότασή τους είναι ότι απαιτείται η ολική ανακατασκευή του χώρου των χειρουργείων και προμήθεια νέου εξοπλισμού. Δεν υπάρχει σύστημα απαγωγής των αναισθητικών αερίων. Υπάρχουν (4) αίθουσες χειρουργικές, (2) κεντρικές (γενικής χειρουργικές και ορθοπεδικό) (1) σηπτικό και (1) κυστεοσκοπήσεων, με (4) αντίστοιχα κρεβάτια. Και τα τέσσερα (4) χρήζουν αντικατάσταση. Το γενικό χειρουργικό είναι 25ετίας, το ορθοπεδικό 25ετίας, το σηπτικό 10ετίας, το κυστεοσκοπήσεων έχει μεταφερθεί από το Κ.Υ ΠΑΡΓΑΣ. Το Ακτινολογικό μηχάνημα του χειρουργείου C-ARM παρουσιάζει συνέχεια βλάβες και χρήζει άμεσης αντικατάστασης ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. Για την εύρυθμη λειτουργία του χειρουργείου χρειάζονται (3) επιπλέον εκπαιδευμένοι νοσηλευτών πέραν των υπηρετούντων (9).
Γ.Ν.ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Λειτουργούν (4) αίθουσες και (1) έκτατων αναγκών. Λόγω του μειωμένου προϋπολογισμού υπάρχουν συχνές ελλείψεις υλικών, τόσο ορθοπεδικών (εταιρία ορθοπεδικών υλικών έχει αποσύρει τα υλικά από το νοσοκομείο λόγω μη πληρωμής των τιμολογίων από το νοσοκομείο εδώ και χρόνια και βρίσκονται σε δικαστική διένεξη), όσο και άλλα υλικά που χρειάζονται για χειρουργικές επεμβάσεις. Στα χειρουργεία υπηρετούν 10 νοσηλευτές σε κυκλικό ωράριο, από αυτούς 4 το πρωί συν την προϊσταμένη το απόγευμα 2 και την νύχτα 1 συν (1 on call) όταν υπάρχει έκτατο περιστατικό. Χρωστούμενες άδειες και ρεπό 1500. Το απόγευμα λειτουργούν με δύο νοσηλευτές και την νύχτα με μία συν μία on call. Στα όρια ασφαλείας η λειτουργία των χειρουργείων από προσωπικό.
Γ.Ν. ΦΙΛΙΑΤΩΝ: Τα χειρουργεία λειτουργούν στην νέα πτέρυγα εδώ κι έναν χρόνο, με χειρουργικά κρεβάτια (1) 14 ετών, (1) 19 ετών και (1) 25 ετών. Από τις τρείς αίθουσες οι δύο έχουν ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Τα χειρουργεία λειτουργούν χάρη στο φιλότιμο των εργασιακά εξαντλημένο, εξουθενωμένο και υποστελεχωμένο προσωπικό του νοσοκομείου Φιλιατών προς όφελος των ασθενών. Υπερβάλουν εαυτό τόσο το Ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό, γιατί οι χρωστούμενες άδειες ξεπερνούν τις 110 ημέρες. Εφημερεύει καθημερινά και την νύχτα με έναν νοσηλευτή-τρια και έναν on call.
Γ.Ν. ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: Λειτουργούν 2 χειρουργικά τραπέζια από 4 που διαθέτει το Νοσοκομείο. Στα δύο χειρουργικά τραπέζια χειρουργούνται Ασθενείς των δύο χειρουργικών κλινικών του Νοσοκομείου καθώς επίσης γυναικολογικά περιστατικά από τις γυναικολογικές κλινικές.
Γίνονται 60 χειρουργεία κατά μέσο όρο το μήνα, ενώ οι ανάγκες είναι για τα τριπλά χειρουργεία. Το Νοσοκομείο για να καλύψει τις ανάγκες χρειάζεται 6 χειρουργικά τραπέζια σε λειτουργία. Υπάρχει λίστα αναμονής άνω του μήνα σε Ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας. Το αποτέλεσμα είναι να φεύγουν στον Ιδιωτικό Τομέα να χειρουργηθούν. Όσες γυναίκες δεν έχουν χρήματα κινδυνεύουν!!!
Το μηχάνημα οστικής πυκνότητας του Νοσοκομείου είναι χαλασμένο ένα χρόνο. Δεν υπάρχουν χρήματα για επισκευή. Οι Ασθενείς οδηγούνται στον Ιδιωτικό Τομέα.
ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣ. «ΑΓΙΟΣ ΣΒΒΑΣ»: Δεν λειτουργεί η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας με αποτέλεσμα σοβαρά περιστατικά μετά το χειρουργείο να Νοσηλεύονται σε θαλάμους με κίνδυνο της ζωής τους.
Μεγάλες λίστες αναμονής. Παράδειγμα στα γυναικολογικά περιστατικά μπορεί να ξεπεράσει τους 5 μήνες.
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Το χειρουργείο λειτουργεί μόνο για μικροεπεμβάσεις. Τα περιστατικά αεροδιακομίζονται σε Νοσοκομεία της Κρήτης και της Αθήνας. Δεν υπάρχει αξονικός, προσωπικό, υποστηρικτικές ειδικότητες Ιατρών, αναπτυγμένες κλινικές και τμήματα."
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη