Τις αναμνήσεις αυτές θα μετουσιώσουν σε πιάτα που θα μυήσουν το κοινό στις κουζίνες της Συρίας, του Ιράν, του Αφγανιστάν, του Κουρδιστάν και της Σομαλίας. Ο Αμπντουλραμάν και ο Χασάν μαζί με τη Μαχμπουμπέ, τον Μπαρσάνκ και τον Ρεζά, μπαίνουν στην κουζίνα ισάριθμων εστιατορίων της Αθήνας για να μαγειρέψουν γεύσεις της πατρίδας τους.
Ο Αμπντουλραμάν Αλ Χαλάκ έφυγε από τη Δαμασκό με την οικογένειά του για να προστατευτούν από τα πυρά του πολέμου. 'Αφησε πίσω του τη δουλειά του ως μάγειρας και υπεύθυνος εστιατορίων, μια πορεία που μετράει 25 χρόνια. Είχε μάλιστα τη φήμη του ειδικού στο σαούρμα, τον συριακό γύρο.
Πριν από εννιά μήνες έφτασε στην Ελλάδα, έχοντας ως πρώτη του προτεραιότητα να ασχοληθεί ξανά με το επάγγελμα που τον βοηθάει να επικοινωνεί με τους άλλους ανθρώπους, όπως λέει. Γι' αυτό και στο κέντρο φιλοξενίας της Τήλου, όπου διέμενε με την οικογένειά του, φρόντιζε καθημερινά για το φαγητό όλων των φιλοξενούμενων, μαγειρεύοντάς τους χούμους, μπαμπά γκανούς, μταπάλ (μελιτζάνα ψητή στο φούρνο) και άλλες αραβικές λιχουδιές.
Σήμερα ο 41χρονος Αμπντουλραμάν μένει στην Αθήνα, όπου μαγειρεύει σε λιβανέζικο εστιατόριο. Ταυτόχρονα, θέλει να συστήσει στο κοινό τη συριακή κουζίνα με τη συμμετοχή του στο «Refugee Food Festival» και τη συνεργασία του με το εστιατόριο «7 Food Sins» στην Πλάκα, την Τετάρτη 21 Ιουνίου.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αμπντουλραμάν δηλώνει πολύ χαρούμενος για τη συμμετοχή του στο φεστιβάλ. «Είναι ένας τρόπος να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι οι Σύροι είναι σκληρά εργαζόμενοι και μπορούν να δημιουργήσουν πράγματα. Επίσης, είμαι χαρούμενος που θα ενσωματωθώ στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία μέσα από αυτή την εκδήλωση. Θέλω να παρουσιάσω στοιχεία του πολιτισμού της Συρίας», μας λέει.
Έχοντας αναγνωριστεί ως πρόσφυγας στην Ελλάδα, ο Αμπντουλραμάν κάνει όνειρα για το αύριο εδώ. «Μου αρέσει η Ελλάδα πολύ, οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί, ο καιρός πολύ καλός. Η χώρα χρειάζεται σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους για να δουλέψουν γι' αυτήν. Το σχέδιό μου είναι να ανοίξω μια σειρά εστιατορίων όπου θα εκπαιδεύονται και πρόσφυγες για να μάθουν να μαγειρεύουν», εξομολογείται.
Τη βραδιά που θα μαγειρέψει στο «7 Food Sins», θα έχει δίπλα του τον σεφ του εστιατορίου, Βασίλη Φώτο. Οι δύο μάγειρες σχεδίασαν μαζί το μενού της βραδιάς: ταμπουλέ για σαλάτα, φαλάφελ και κεμπέ (πλιγούρι με κιμά) για ορεκτικά, σιστάου (σουβλάκι κοτόπουλο) και κεμπάμ για κυρίως πιάτα και κνάφε (κιουνεφέ) για επιδόρπιο. «Θα προσφέρουμε καθαρά συριακή κουζίνα. Εμείς αυτό που θα κάνουμε είναι να πειράξουμε λίγο το στήσιμο των πιάτων για να βγουν πιο κοντά στο δικό μας στυλ. Όμως, οι γεύσεις θέλουμε να είναι εξ ολοκλήρου από τη χώρα του, ώστε ο επισκέπτης να φάει, όπως θα έτρωγε στη Συρία, σε μια γειτονιά με εστιατόρια για ντόπιους. Θέλουμε να προσφέρουμε μια γευστική ανακάλυψη, ένα ταξίδι και μια εμπειρία σε αυτόν που θα μας επισκεφθεί», υπογραμμίζει ο Βασίλης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη