Thumbnail

 

Τα κομμάτια του ενεργειακού παζλ μπαίνουν στη σειρά, με αποτέλεσμα να αρχίζει να αχνοφαίνεται η εικόνα της επόμενης ημέ­ρας, όταν θα έχουν τελειώσει οι αναδιαρθρώσεις μέσω ιδιωτικοποιήσεων, οι μεγάλες επιχειρήσεις θα έχουν αλ­λάξει χέρια και η χώρα θα κινείται στη λογική του κέρδους για τους ιδιώτες που θα έχουν αναλάβει τους στρατη­γικούς τομείς της οικονομίας.
 
Τα κομμάτια του παζλ ενώνονται όσο περνά ο καιρός και όσο «δένουν» οι πληροφορίες σχετικά με τις κινή­σεις και τις εξελίξεις σε άλλους τομείς της οικονομίας, που επιφανειακά δεν έχουν και τόσο μεγάλη διασύνδεση, αλλά στην ουσία και στο παρασκήνιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Και οι νεότερες πληροφορίες σχετικά με τις επαφές και τις συζητήσεις εκπροσώ­πων μεγάλων ξένων ομίλων συμπλη­ρώνουν (αργά αλλά σταθερά) το περί­γραμμα των κινήσεων που σημειώνο­νται εντός και εκτός Ελλάδας.
 
Οι Ρώσοι
 
Οι κινήσεις αυτές (το σημειώνουμε ακόμη μια φορά) έχουν ως επίκεντρο έναν τομέα ιδιαίτερα σημαντικό, όπως ο ενεργειακός, αλλά οι επιδρά­σεις τους ή (εάν προτιμάτε) τα... πλο­κάμια τους βρίσκονται και σε άλλους κλάδους, επίσης ιδιαίτερα σημαντικούς για την ελληνική οικονομία.
 
Δεν έχει συμπληρωθεί ούτε μήνας (ήταν 6 Σεπτεμβρίου) όταν το «Π» έφερνε στο φως συναντήσεις Ρώσων επιχειρηματιών και μάνατζερ από με­γάλους ομίλους, που ελέγχονται απευ­θείας από το Κρεμλίνο, με παράγοντες του ελληνικού ενεργειακού τομέα. Σε εκείνο το ρεπορτάζ αναφέραμε πως έγινε ανίχνευση των προθέσεων – τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε πολι­τικό επίπεδο – ώστε οι Μοσχοβίτες να διαμορφώσουν πλήρη εικόνα σχετικά με τις πιθανότητες που έχουν να επι­κρατήσουν στους διαγωνισμούς που αναμένονται το επόμενο διάστημα.
 
Τώρα πλέον οι πληροφορίες είναι πολύ πιο συγκεκριμένες για τις προ­θέσεις των Ρώσων, αλλά και για το πό­σο προχωρημένες είναι οι συζητήσεις με Έλληνες οικονομικούς παράγοντες, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη επιχει­ρήσεων.
 
Οι συναντήσεις έγιναν με άκρα μυ­στικότητα, σε πολυτελή παραθαλάσ­σια ξενοδοχεία της Αττικής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ρωσική πλευρά προσπάθησε να διερευνήσει τις πι­θανότητες που έχει η υποψηφιότητά τους για την εξαγορά μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων και αν αυτή η υποψηφιότητα προσκρούσει σε άρνη­ση από την ελληνική πλευρά λόγω άλ­λων δεσμεύσεων.
 
Βλέπετε, οι Ρώσοι έχουν καεί πολ­λές φορές στον χυλό (στο παρελθόν διεκδίκησαν ανεπιτυχώς της τοπικές εταιρείες διανομής αερίου και άλλα ενεργειακά έργα στην Ελλάδα) και τώ­ρα πλέον φυσάνε και το γιαούρτι! Γνω­ρίζουν πολύ καλά την επιμονή (σχεδόν εντολή) του αμερικανικού παράγοντα να αποκλειστούν τα συμφέροντα της Μόσχας από μελλοντικές ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις...
 
Σύμφωνα με πηγές που βρέθηκαν πολύ κοντά στους συνομιλητές, η ρω­σική πλευρά συζήτησε και το ενδεχό­μενο να συμμετάσχει και σε άλλους κλάδους της ενέργειας σε ελληνικά και περιφερειακά projects (όπως τα ονομάζουν), με τη διεκδίκηση έργων ή ακόμη και την εξαγορά εταιρειών που έχουν αναλάβει τα συγκεκριμένα έργα και πλέον βρίσκονται σε πλήρες αδιέ­ξοδο, λόγω της οικονομικής κρίσης.
 
Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν βέβαιο πως πολύ σύντομα θα υπάρξουν συγκεκρι­μένες ανακοινώσεις, καθώς πρόκειται για εταιρείες εισηγμένες στο χρηματι­στήριο, των οποίων η κάθε κίνηση, εί­τε για συνεργασίες είτε για μεταβιβά­σεις μετοχών, πρέπει να ανακοινώνε­ται δημόσια.
 
 
 
Ο… καλός ο κόσμος πάει κι έρχεται...
 
Το τελευταίο διάστημα, πάντως, δεν κινού­νται μόνο οι Ρώσοι. Στην Ελλάδα - σε διάφο­ρα... ειδυλλιακά τουριστικά μέρη - βρέθη­καν στελέχη μεγάλων ομίλων με δραστηριό­τητες κυρίως στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε άλλους «όμορους» κλάδους, όπως των κατασκευών, του εξοπλισμού και του τραπε­ζικού τομέα.
 
Γάλλοι, Γερμανοί, Ελβετοί, Ισπανοί, καθώς επίσης στελέχη από άλλες ευρωπαϊκές χώ­ρες και αμερικανικές πολυεθνικές βρήκαν την ευκαιρία, παράλληλα με τις καλοκαιρινές διακοπές τους, να έχουν συναντήσεις με Αφορμή στάθηκαν δύο Γιαπωνέζες βιολονίστριες και τα ακριβά όργανά τους...
 
 
Μήνυση κατά του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέβαλαν Γερμανοί εφοριακοί, σύμφωνα με τη Bild.
 
Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Σόιμπλε ελέγχεται για «παρακώλυση δίωξης» για φοροδιαφυγή ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από δύο Γιαπωνέζες βιολονίστριες.
 
Τον Αύγουστο του 2012 κατέσχεσαν τελωνειακοί υπάλληλοι στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης το βιολί αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ της μουσικού Γιουζούκο Χοριγκόμε, ενώ δύο μήνες αργότερα επανελήφθη το ίδιο με τη βιολονίστρια Γιούκι Μανουέλα Γιάνκε.
 
Η Γιάνκε είχε αφιχθεί, όπως η συμπατριώτισσά της, από την Ιαπωνία και η αξία του σπάνιου Στραντιβάριους της εκτιμήθηκε στα έξι εκατ. ευρώ.
 
Εις βάρος των δύο μουσικών υποβλήθηκε μήνυση για απόπειρα φοροδιαφυγής, καθώς έλειπαν τα απαιτούμενα έγγραφα για τη νόμιμη εισαγωγή των βιολιών στη Γερμανία.
 
Η εφημερίδα σημειώνει ότι και στις δύο περιπτώσεις παρενέβη το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και διέταξε την παράδοση των δύο οργάνων στις βιολονίστριες.
 
Η υπόθεση προκάλεσε εκνευρισμό στους τελωνειακούς και εφοριακούς, ώστε κατέθεσαν μήνυση κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 
Πηγή: ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα