Το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, έρχεται να ρυθμίσει τον τρόπο με τον οποίο διορθώνονται οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης. Τα άτομα τα οποία στην εξέλιξη της ζωής τους διαπιστώνουν ότι το φύλο που τους έχει αποδοθεί δεν είναι αυτό το οποίο θέλουν να έχουν, εκφράζουν εδώ και χρόνια το αίτημα της μεταβολής των εγγράφων τους.
Μιλώντας στο News 24/7, η κ. Γιαννακάκη, Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπ. Δικαιοσύνης, τονίζει πως «Το νομοσχέδιο έρχεται να απαντήσει σε ένα πάγιο αίτημα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Αφορά στους ανθρώπους που αισθάνονται τη λεγόμενη δυσφορία φύλου, γιατί ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται το φύλο τους έρχεται σε αντίθεση με το φύλο που καταχωρήθηκε κατά τη γέννηση με βάση τα βιολογικά χαρακτηριστικά τους. Οι άνθρωποι αυτοί, αντιμετωπίζουν προβλήματα σε πολύ απλά θέματα της καθημερινότητας. Δεν μπορούν να ταξιδέψουν, δεν μπορούν να νοικιάσουν αυτοκίνητο, δεν μπορούν να κάνουν μια απλή ανάληψη στην τράπεζα, γιατί τα έγγραφα τα οποία πρέπει να επιδείξουν δεν έχουν καμία σχέση με την εξωτερική τους εμφάνιση και βέβαια λόγω αυτού του πράγματος γίνονται αντικείμενα ρατσιστικής συμπεριφοράς».
Η διόρθωση γίνεται στο δικαστήριο και η διαδικασία που ακολουθούνταν μέχρι σήμερα υποχρέωνε τα άτομα αυτά να υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις προκειμένου να προσαρμόσουν τα γεννητικά τους όργανα στο επιθυμητό φύλο. Στη συνέχεια έκαναν την διαδικασία της μεταβολής των εγγράφων τους. «Πλέον όμως» σύμφωνα με τον δικηγόρο Βασίλη Σωτηρόπουλο «έχει δημιουργηθεί ένα αίτημα, ότι δεν επιθυμούν να υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις και θέλουν να αναγνωρίζεται η ταυτότητα φύλου τους χωρίς να έχουν υποβληθεί ούτε σε ορμονοθεραπεία, ούτε σε πλαστικές και άλλες ιατρικές πράξεις».
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, έρχεται να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα. «Αυτό είναι ένα θετικό βήμα» παραδέχεται στο News 24/7 η Μαρίνα Γαλανού, Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών. Όπως λέει, «Ήδη από τον Απρίλιο του 2016, στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, σε μία ιστορική απόφαση που είχε αναλάβει ο κ. Σωτηρόπουλος, η έδρα αποφάσισε ότι είναι όχι μόνο υπερβολικές αυτές οι προαπαιτήσεις, αλλά παραβιάζει το Άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που αναφέρεται στην απαγόρευση παραβίασης της ιδιωτικής ζωής. Στη συνέχεια αυτή η απόφαση επεκτάθηκε και επιβεβαιώθηκε σε τουλάχιστον 20 ακόμη περιπτώσεις και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας».
Τα προβλήματα και οι διακρίσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα τρανς άτομα στην καθημερινότητά τους, έχουν να κάνουν με καταστάσεις που για τους υπόλοιπους πολίτες δεν θα μπορούσαν ποτέ να αποτελέσουν πρόβλημα. «Έχει συμβεί πάμπολλες φορές σε ταχυδρομείο μία τρανς γυναίκα να δείχνει την ταυτότητα για να παραλάβει ένα δέμα, και να περιφέρουν οι υπάλληλοι την ταυτότητά περιγελώντας την. Σε μία τράπεζα, να δημιουργούνται εντυπώσεις ότι δεν είναι το ίδιο το πρόσωπο, και να αρνούνται συναλλαγή ή να σου κάνουν τη ζωή δύσκολη. Ακόμη και το πιο απλό να σε σταματάει ένας αστυνομικός της τροχαίας για έναν απλό έλεγχο και να δημιουργούνται προβλήματα, ή ακόμη και να δυσκολεύεσαι να βρεις στέγη. Συχνά οι τρανς άνθρωποι για να ενοικιάσουν ένα σπίτι αναγκάζονται και το κάνουν μέσω συγγενικού προσώπου, ώστε να αποφεύγουν είτε την άρνηση ενοικίασης, είτε λόγω των προκαταλήψεων για να αποφύγουν προσβολές της προσωπικότητάς τους».
Περιοριστικές προϋποθέσεις που δημιουργούν προβλήματα
Εκτός όμως από τα προβλήματα που λύνει το νομοσχέδιο, εκφράζονται ενστάσεις για ορισμένες προϋποθέσεις που συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτό. Ο δικηγόρος, κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος παρατηρεί ότι η διαδικασία παραμένει η ίδια και είναι χρονοβόρα. «Ο ενδιαφερόμενος πρέπει και πάλι να πάει στο δικαστήριο, να κάνει μια επίδοση στον εισαγγελέα, να περάσει από δικαστική κρίση και μόλις βγει η απόφαση να πάει σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και να αλλάξει τα έγγραφά του» τονίζει.
Όμως, σύμφωνα με την κ. Γαλανού και οι περιορισμοί σχετικά με την ηλικία, την οικογενειακή κατάσταση αλλά και τα έγγραφα των παιδιών, οδηγούν ξανά σε διακρίσεις. «Η απαγόρευση μεταβολής των εγγράφων στα ανήλικα πρόσωπα κάτω των 17 ετών δημιουργεί προβλήματα, καθώς τα τρανς παιδιά και έφηβοι αντιμετωπίζουν ακραίες διακρίσεις και μπούλινγκ στα σχολεία» λέει και συμπληρώνει «Πρέπει να λυθεί αυτό το πρόβλημα, και προσέξτε για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις: στα ανήλικα πρόσωπα το αίτημα για τη μεταβολή των εγγράφων μπορεί να γίνεται από τους γονείς ή τους έχοντες την επιμέλεια, όπως γίνεται σε μία σειρά άλλων περιπτώσεων που οι ανήλικοι εκπροσωπούνται νόμιμα από τους γονείς τους».
Αναφορικά με την προϋπόθεση που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο και αναφέρει ότι το άτομο πρέπει να είναι άγαμο για να κάνει τη διόρθωση στοιχείων, η Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, εξηγεί πως «έχουμε πολλά τρανς πρόσωπα τα οποία είναι παντρεμένα. Κάποια ακόμη και 10, 15 ή 20 χρόνια. Έχουν δημιουργήσει οικογένειες, και τώρα το σχέδιο νόμου έρχεται να τα βάλει στο δίλημμα εάν θα πρέπει να διαλύσουν την οικογένειά τους, για να αλλάξουν τα έγγραφά τους. Τα βάζει δηλαδή να επιλέξουν μεταξύ δύο θεμελιωδών δικαιωμάτων τους: μεταξύ της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και της δυνατότητας να αλλάξουν την καταχώριση του φύλου τους».
Τέλος, σοβαρές ενστάσεις εκφράζονται από την κ. Γαλανού και για το γεγονός πως αν ένας γονιός αποφασίσει να αλλάξει την ταυτότητα φύλου του, παραμένουν αναλλοίωτα τα πιστοποιητικά των παιδιών. «Τα προβλήματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο εάν υπάρχουν και παιδιά, όπου σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, δεν θα αλλάζει το πιστοποιητικό γέννησης του τέκνου ως προς το φύλο και το όνομα του γονέα. Έτσι, ενώ η ταυτότητά σου θα σε αναφέρει με το μεταβληθέν φύλο, σε ένα άλλο έγγραφο, το πιστοποιητικό γέννησης θα σε αναφέρει με άλλο φύλο και άλλο όνομα. Δημιουργούνται λοιπόν προφανή προβλήματα παραβίασης της μυστικότητας της διαδικασίας, ενώ έτσι παραβιάζεται τόσο η δική σου ιδιωτικότητα, όσο και του παιδιού».
Από την πλευρά της, η κ. Γιαννακάκη, απαντώντας σχετικά με τον περιορισμό που αναφέρει ότι το άτομο που θέλει να αλλάξει τα χαρτιά του πρέπει να είναι άγαμο, υποστηρίζει πως «Μέχρι σήμερα δεν έχει θεσμοθετηθεί ο πολιτικός γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια, πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποιος ήταν έγγαμος και προχωρούσε σε φυλομετάβαση, το ληξιαρχείο δεν θα του καταχωρούσε τον γάμο και θα έμπαινε σε μια μεγάλη δικαστική περιπέτεια. Ως Πολιτεία οφείλουμε να προστατεύσουμε τους πολίτες από τέτοιες περιπέτειες».
Σχετικά με το ηλικιακό όριο των 17, η Γενική Γραμματέας είναι ανοικτή σε μια μελλοντική συζήτηση, καθώς, όπως λέει, και ο ίδιος ο κ. Κοντονής έχει δεσμευτεί ενώπιον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. «Να δούμε πώς θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο και μετά εδώ είμαστε για οποιεσδήποτε αλλαγές», τονίζει. Τέλος, για την μη μετατροπή των πιστοποιητικών των παιδιών, χαρακτηρίζει σωστό τον περιορισμό, καθώς, σύμφωνα με την ίδια, το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού αφορά το ποιοι ήταν οι γονείς του τη στιγμή που γεννήθηκε. «Πέραν αυτού, ένα έγγραφο παιδιού με δύο ανδρικά ή δύο γυναικεία ονόματα γονέων, θα συνιστούσε παραβίαση της μυστικότητας, καθώς θα έδειχνε αυτόματα ότι κάποιος έχει προχωρήσει σε φυλομετάβαση».
Η συζήτηση για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου θα ξεκινήσει στη Βουλή στις 26 Σεπτεμβρίου, και σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά το σύμφωνο συμβίωσης και την προέκτασή του στα ομόφυλα ζευγάρια, το τωρινό νομοσχέδιο συνιστά ακόμη μια σημαντική τομή στην ελληνική κοινωνία και σε προβλήματα που αποτελούσαν ταμπού.
Πηγή: news247
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη