Thumbnail

 

Βενιζέλος Β.
 
Τον κίνδυνο εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας, εξαιτίας της ανάπτυξης ρατσιστικών στάσεων και διακρίσεων, ρατσιστικών διακρίσεων οι οποίες αναμένεται βασίμως στο εγγύς μέλλον να πλήξουν και τους ψυχικώς πάσχοντες, υπογράμμισαν χθες σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη του προεδρείου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ), με αφορμή την αυριανή 10η Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.
 
Εικοσιτετράωρη απεργία αύριο στην ειδική αγωγή και σε όλες τις κοινοτικές δομές αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων
Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΨΕ Νίκος Τζαβάρας τόνισε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ότι "ολοένα και περισσότερο η ψυχιατρική στη χώρα μας εμπλέκεται σε ζητήματα μεταναστών. Όταν αρχίζει να εξαπλώνεται το στερεότυπο των ρατσιστικών διακρίσεων, θα περιλάβει και τους ψυχικώς πάσχοντες, καθώς δεν μπορεί να είσαι υπέρ των ρατσιστικών διακρίσεων χωρίς να εναντιώνεσαι στους 'άχρηστους'".
 
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΨΕ Δημήτρης Πλουμπίδης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι "περιμένουμε να αναπτυχθεί και αντιγεροντικός ρατσισμός, επειδή οι γέροντες λαμβάνουν συντάξεις", ενώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ψυχιατρικής Παιδιού και Εφήβου Δημήτρης Αναγνωστόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι "η βία τείνει να γίνει καθολικά αποδεκτό φαινόμενο στη χώρα μας, ανάγεται σε μονόδρομο με την εξορία του διαλόγου και η κοινωνία μετατρέπεται σε ζούγκλα. Η άνοδος της Χρυσής Αυγής στους εφήβους είναι χαρακτηριστική. Η βία γίνεται life style, υπάρχει μια προπαγάνδα που κάνει αποδεκτή τη βία. Πρόκειται για φαινόμενα άμεσα συνδεδεμένα με την ψυχοπαθολογία, γιατί φέρνουν στο προσκήνιο όλους εκείνους οι οποίοι δεν μπορούν να διαχειρισθούν τις επιθετικές τους ενορμήσεις".
 
Να διατηρηθούν όλες οι δομές αποασυλοποίησης
 
Στη δική του παρέμβαση, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΨΕ Γιώργος Χριστοδούλου υπογράμμισε με έμφαση ότι η ασφυκτική δημοσιονομική στενότητα της χώρας δεν πρέπει να οδηγήσει στη διάλυση των κοινοτικών δομών αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων και την επιστροφή των τελευταίων στα ψυχιατρικά άσυλα: "Πρέπει να διατηρηθούν όλες οι υφιστάμενες κοινοτικές δομές αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων, να αποφύγουμε την επστροφή στα ψυχιατρεία και να ανασταλούν όλα τα δευτερεύοντα έργα στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε αυστηρή ιεράρχηση των αναγκών σε αυτόν τον χώρο".
 
Η Αυγή

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 03/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φιλαληθης
Θλίψη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για τον θάνατο του πρώην αντιπρύτανη Αναστάσιου Φιλαλήθη
Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης τιμά τη σημαντική προσφορά του στο Ίδρυμα, το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια και θέρμη από τη θέση τόσο του...
Θλίψη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για τον θάνατο του πρώην αντιπρύτανη Αναστάσιου Φιλαλήθη