Thumbnail
Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ως αβάσιμη χαρακτηρίζει ο ΕΦΕΤ την καταγγελία του ΠΑΚΟΕ για νοθευμένα ή ακατάλληλα προς κατανάλωση τρόφιμα που υποτίθεται ότι έχουν κατακλύσει την αγορά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ, με αίσθημα ευθύνης, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η εν λόγω αναφορά δεν απηχεί την πραγματικότητα, ενώ τα στοιχεία, με τον τρόπο που παρατίθενται, στερούνται της όποιας σοβαρής επιστημονικής θεώρησης. 

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του επίσημου ελέγχου των τροφίμων και στη βάση της επιστημονικής τεκμηρίωσης, στη χώρα μας διενεργούνται αρκετές χιλιάδες έλεγχοι (περισσότεροι από 80.000 σε επιχειρήσεις παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης τροφίμων και περισσότεροι από 20.000 σε προϊόντα μετά από δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση). Οι έλεγχοι διενεργούνται μετά από ανάλυση κινδύνου και ανάδειξη προτεραιοτήτων, μέσω της υλοποίησης Προγραμμάτων ελέγχου σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξαγωγή συγκεντρωτικών και αξιόπιστων συμπερασμάτων.

Από τους ελέγχους αυτούς προκύπτει ότι το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων τροφίμων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 95%, ενώ ο εργαστηριακός έλεγχος βιολογικών και χημικών παραγόντων κινδύνου, καθώς και παραμέτρων ποιότητας, ανέδειξε ποσοστά μη συμμόρφωσης 6,5% [στοιχεία από τις Εκθέσεις Προόδου των ετών 2015 και 2016 σε εφαρμογή του Πολυετούς Ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ελέγχων 2015 – 2019 στον τομέα των Τροφίμων (Καν.882/2004/ΕΚ) - http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/library/plans]. Επίσης, επισημαίνεται ότι στη χώρα μας ο τομέας των τροφίμων διέπεται από το Ενωσιακό Κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το αυστηρότερο σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η εφαρμογή του από τα κράτη μέλη ελέγχεται συστηματικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ε.Φ.Ε.Τ., έχοντας σαν κύριο μέλημα την προστασία των καταναλωτών, προσεγγίζει με εκτίμηση τη λειτουργία κα τις δράσεις των Ενώσεων Καταναλωτών και για το λόγο αυτό οι καταναλωτές εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. με δικό τους εκπρόσωπο, τον οποίον οι ίδιοι επιλέγουν. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιορίζονται σε ένα ρόλο καταγγελτικό προτάσσοντας τον εντυπωσιασμό και την όποια δημοσιότητα.

Απευθυνόμενοι στον Έλληνα Καταναλωτή, θα θέλαμε να τον διαβεβαιώσουμε ότι τα τρόφιμα που διακινούνται στη χώρα μας είναι ως επί το πλείστον εγνωσμένης ποιότητας και ασφαλή, οι δε σχετικοί έλεγχοι θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο, αξιοπιστία και υπευθυνότητα. Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό ότι στον Ε.Φ.Ε.Τ. λειτουργεί η Γραμμή Εξυπηρέτησης Πολιτών και καταγραφής αναφορών στον πενταψήφιο αριθμό 11717.

Υπενθυμίζεται ότι το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών δημοσίευσε στοιχεία, τα οποία παρουσίαζαν ότι το σύνολο σχεδόν των διακινουμένων στη χώρα τροφίμων (γαλακτοκομικών, αλλαντικών, χυμών, αναψυκτικών, εμφιαλωμένων νερών, λαχανικών, ψωμιού, ελαιόλαδου κλπ) βρέθηκε να είναι νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση, σε ποσοστά που ποικίλουν μεταξύ 20% και 75%.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

egkefalos.jpg
Αυτισμός: Ποιος είναι ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;
Σύμφωνα με τη μελέτη, κοινοί ατμοσφαιρικοί ρύποι, όπως τα μικροσωματίδια και τα οξείδια του αζώτου, μπορούν να πυροδοτήσουν πολύπλοκους βιολογικούς...
Αυτισμός: Ποιος είναι ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;
arxaia_ellada
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
Δείτε μερικές λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν ήθελαν να μειώσουν κάποιον
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
texniti_noimosini
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το επάγγελμα του μεταφραστή – Σε 3 χρόνια δεν θα χρειάζονται οι άνθρωποι

Σε τρία χρόνια, οι άνθρωποι δεν θα χρειάζονται καθόλου για μεταφράσεις, εκτίμησε ο Vasco Pedro, CEO της Unbabel,...

Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το επάγγελμα του μεταφραστή – Σε 3 χρόνια δεν θα χρειάζονται οι άνθρωποι