Thumbnail
Τι αναφέρει ο καθηγητής στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Ανδρέας Βέγλης

Προς την κατεύθυνση της χρήσης των τεχνολογικών εργαλείων, της εκπαίδευσης των χρηστών, αλλά και της λήψη μέτρων από οργανισμούς όπως η Google και το Facebook πρέπει να κινηθούμε για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο δήλωσε στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο καθηγητής στο τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ, Ανδρέας Βέγλης.

«Πρέπει να κινηθούμε σε τρεις κατευθύνσεις, μια είναι τα εργαλεία τα οποία αναπτύσσονται για να αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων, τα άλλα δύο είναι η εκπαίδευση των χρηστών, ώστε να κατανοούν τις ψευδείς ειδήσεις και να μπορούν να τις αναγνωρίζουν οι ίδιοι για να μειωθεί το φαινόμενο της διάδοσης των ψευδών ειδήσεων και το τρίτο είναι οι πλατφόρμες βάσει των οποίων αναμεταδίδονται οι ψευδείς ειδήσεις, δηλαδή οι μεγάλοι οργανισμοί όπως είναι τοGoogle, to Facebook, που έχουν ένα σημαντικό μερίδιο στη διάδοση των ψευδών εδήσεων όχι γιατί κάνουν κάτι, αλλά γιατί δεν κάνουν κάτι?, εξήγησε.

Ο κ. Βέγλης σημείωσε ότι βλέπουμε «το πρώτο κύμα των ψευδών ειδήσεων» και πρόβλεψε ότι το επόμενο κύμα θα είναι τα ψεύτικα βίντεο. «Αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται πολλές τεχνικές όπου θα μπορούνε να παράγουνε βίντεο και θα εμφανίζεται οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο και υπάρχουν αρκετά πλάνα από αυτόν να λέει οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε», είπε.

Έρευνες καταδεικνύουν ότι οι χρήστες δεν εμπιστεύονται συνολικά τα ΜΜΕ, όχι μόνο το διαδίκτυο, ενώ η γιγάντωση του φαινομένου των ψευδών ειδήσεων τους κάνει ακόμη πιο επιφυλακτικούς με το συγκεκριμένο μέσο.

Σύμφωνα με τον κ. Βέγλη εα από τα βασικά θέματα που αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια είναι το media literacy, δηλαδή οι χρήστες να μάθουνε να ξεχωρίζουνε ποια είναι τα καλά (μη ψευδή) νέα. Οι χρήστες, πρόσθεσε, πρέπει, να εκπαιδευτούνε πάνω σε αυτό το θέμα και αυτό μπορεί να γίνει και με την εισαγωγή σχετικών μαθημάτων στην εκπαίδευση.

«Και φυσικά πρέπει να καταλάβουνε ποιες είναι οι επιπτώσεις από την ανα-κοινοποίηση και διάδοση ψευδών ειδήσεων, γιατί οι περισσότεροι δείχνουν να το παίρνουν αρκετά ελαφρά το θέμα και δεν καταλαβαίνουν τις πραγματικές επιπτώσεις. Άλλωστε αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο ακόμα και στην Αμερική σχετικές έρευνες ακριβώς αυτό το πράγμα λένε ότι το 30% αναμεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις σχεδόν εν γνώσει τους», ανέφερε.

Στις 14 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί, στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, ημερίδα όπου θα παρουσιαστούν τα εργαλεία επιβεβαίωσης βίντεο που δημοσιεύονται στα κοινωνικά δίκτυα, μέσα από την πλατφόρμα του ερευνητικού προγράμματος InVid. Επικεφαλής του InVid είναι το ΕΚΕΤΑ, ενώ σε αυτό συμμετέχει και η σχολή Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα