Thumbnail
Οι μετρήσεις του Πανεπιστημίου

Ένα αποπνικτικό κοκτέιλ έχει δημιουργηθεί στην ατμόσφαιρα της Πάτρας, δημιουργείται από τα καυσαέρια των οχημάτων, τον καπνό από τα τζάκια και τις σόμπες, αλλά και τα σωματίδια που φτάνουν στην περιοχή από τη μακρινή Σαχάρα, την Ιταλία, αλλά και την Κωνσταντινούπολη.

Όπως μεταδίδει το Αχαϊκό thebest.gr, το νέφος πλέον έχει λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά και αυτό πιστοποιείται πλέον, από τις συνεχείς μετρήσεις που πραγματοποιούνται από τους επτά σταθμούς του συστήματος «Αιθέρας», το οποίο δημιούργησε και λειτουργεί το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας, του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

Τα δεδομένα των μετρήσεων είναι προσβάσιμα σε κάθε πολίτη στην ηλεκτρονική διεύθυνση patrasair.gr και αυτό που προκύπτει είναι ότι αρκετές περιοχές, ιδίως του κέντρου της πόλης, πιάνουν «κόκκινο», καθώς καταγράφονται ανθυγιεινές ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Το δίκτυο αποτελείται από αισθητήρες μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων, που βρίσκονται τοποθετημένοι στο νέο λιμάνι, στο κέντρο της πόλης, στην Αγυιά, στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, στον Καστελλόκαμπο, στο Ρίο, στο Πλατάνι και στο Πανεπιστήμιο και καταγράφει σε πραγματικό χρόνο την ποιότητα του αέρα στην Πάτρα.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», αναφέρει ότι:

«Οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων και ειδικά των μικρών σε μέγεθος που θεωρούνται πιο επικίνδυνα για την υγεία, είναι σημαντικές». Η σύσταση και η προέλευσή τους έχει μελετηθεί από ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ινστιτούτου Χημικής Μηχανικής. Με βάση αυτά τα στοιχεία, σύμφωνα με τον καθηγητή, «μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι περίπου το 1/3 των σωματιδίων έρχονται από άλλες περιοχές και το υπόλοιπο εκλύεται εδώ από ανθρωπογενείς δραστηριότητες». Οσον αφορά την «εισαγωγή» σωματιδίων, ο Ανδρέας Καζαντζίδης αναφέρει ότι μεταφέρονται με τις αέριες μάζες, είτε από φυσικές πηγές, όπως είναι η έρημος της Σαχάρας, είτε από περιοχές που έχουν ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως το Κάιρο, η κοιλάδα του Πάδου στην Ιταλία, η Κωνσταντινούπολη κ.ά.

Ωστόσο οι μετρήσεις παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανάλογα με τις μετεωρολογικές συνθήκες, την ώρα της ημέρας και την εποχή

«Μετρούμε λοιπόν και αναγνωρίζουμε πια», συνεχίζει ο καθηγητής, «την επίδραση της κίνησης στο κέντρο της πόλης, ή τις επιπτώσεις από την καύση ξύλων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με νεόδμητα σπίτια», σημειώνει ο κ. Καζαντζίδης, που εκτιμά ότι «μπορεί να βοηθήσουν η καλύτερη ρύθμιση της κυκλοφορίας και η δραστική μείωση των καύσεων».

Επίσης, αναφέρει ότι «υπάρχουν λύσεις, όπως για παράδειγμα η χρήση φυσικού αερίου, που εφαρμόστηκαν σε χώρες και πόλεις που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοια και πολύ χειρότερα προβλήματα», αλλά το πιο σημαντικό βήμα είναι «η σωστή ενημέρωση των πολιτών και η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, με σκοπό την πρόληψη και τη μείωση του προβλήματος, έστω και σε κάποιο βαθμό».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δασκαλοι
Η παραίτηση ενός διευθυντή σχολείου και η αστοχία της "είδησης" της παραίτησης
Εκπαιδευτική πολιτική που στρεβλώνει τις σχέσεις και μεταξύ των εκπαιδευτικών και με τα παιδιά, που μαραίνει την όποια ζωντάνια, αλήθεια, αυθορμησία,...
Η παραίτηση ενός διευθυντή σχολείου και η αστοχία της "είδησης" της παραίτησης