Με την ιστορία της δραστηριοποίησης των πρακτορείων ειδήσεων άρχισε την ομιλία του στην διημερίδα της ΕΣΗΕΑ, ο διευθυντής και πρόεδρος του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Μιχάλης Ψύλος. Ο κ. Ψύλος μίλησε για το σύστημα με ταχυδρομικά περιστέρια που είχε εγκαινιάσει το 1815 ο Νέιθαν Ρότσιλντ, το οποίο λειτούργησε ως προπομπός των fake news και ουσιαστικά οδήγησε στην ανάγκη ίδρυσης των πρακτορείων ειδήσεων ως της πλέον αξιόπιστης μεταφοράς των ειδήσεων. Διακόσια χρόνια μετά, η ταχύτητα μετάδοσης της είδησης, αλλά και η αξιοπιστία της, παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ, υπογράμμισε ο διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων και Εκδοτών Ειδήσεων (WAN-IFRA) με την ευκαιρία της εκδήλωσης IFRA / DCX Expo στο Βερολίνο, και η οποία αναλύει τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την ετήσια έρευνα της WAN-IFRA για περισσότερες από 70 χώρες, και δεδομένα από τους παγκόσμιους εταίρους δεδομένων, πριν από δύο χρόνια υπήρξε μια καμπή στη βιομηχανία των ειδησεογραφικών μέσων, όταν πραγματοποιήθηκε μια θεμελιώδης αλλαγή στο επιχειρηματικό μοντέλο: τα έσοδα από τους αναγνώστες έγιναν η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τους εκδότες ειδήσεων. Η φετινή έρευνα επιβεβαιώνει αυτή την τάση, καθώς το 56% των συνολικών εσόδων των εφημερίδων προήλθε από τις κυκλοφοριακές πωλήσεις (έντυπα και ψηφιακά) το 2016. Και η κινητήρια δύναμη αυτής της τάσης για την οικοδόμηση πιστών ακροατηρίων με υψηλής ποιότητας δημοσιογραφία, είναι αναμφίβολα η εμπιστοσύνη, ανέφερε ο Μ. Ψύλος επικαλούμενος την έκθεση. Με την τηλεόραση ως κυρίαρχο μέσο ενημέρωσης, συνέχισε ο διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυκλοφορία των εφημερίδων βίωσε ραγδαία πτώση, και σε αυτό συνέβαλε και το διαδίκτυο. Ο κ. Ψύλος υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο δράσεων για τη στήριξη του Τύπου γενικότερα, πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της λογοκλοπής το οποίο πλήττει σφόδρα και το Πρακτορείο, ως μέσο διατήρησης και της αξιοπιστίας του κλάδου. Γιατί δεν αρκεί μόνο η ταχύτητα στην είδηση, αλλά χρειάζεται η ποιότητα και κυρίως η αξιοπιστία της, τόνισε.
Κατά τη διάρκεια της διημερίδας της ΕΣΗΕΑ για τη στήριξη των εφημερίδων, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, στον χαιρετισμό της, ανέφερε ότι η κρίση του Τύπου στην Ελλάδα είναι βαθιά διαρθρωτική και πολυεπίπεδη. Μίλησε για την κρίση στην αξιοπιστία, για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, με μία «κρίση μέσα στην κρίση», ενώ ανέπτυξε μοντέλα που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη για τη στήριξη του Τύπου. Επίσης, μίλησε για την ανάγκη ενός ταμείο στήριξης του Τύπου με χαρακτηριστικά εκσυγχρόνισης του χώρου, ενώ έδωσε τα παραδείγματα χωρών όπως η Φινλανδία, που διατηρεί μειωμένο ΦΠΑ στη διανομή του Τύπου, η Γαλλία, η οποία με άμεσα κρατικά βοηθήματα στηρίζει το ταμείο για τον Τύπο, με απαλλαγές φόρου και έμμεσες επιδοτήσεις για την υποστήριξη στην ψηφιακή ανάπτυξη κ.ά. Όπως σημείωσε η κ. Σπυράκη, διαρκής στήριξη του Τύπου υπάρχει στο Βέλγιο, αλλά και στην Ιταλία, όπου ενισχύεται ένα ταμείο πλουραλισμού της ενημέρωσης μέσω των δημοσίων επενδύσεων. Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κάλεσε τους δημοσιογράφους να εμπλακούν σε ρεπορτάζ ουσίας, μιλώντας για μετάβαση του Τύπου στη νέα εποχή, διατηρώντας ωστόσο τη δεοντολογία. Τα στοιχεία καταστροφής του Τύπου τα τελευταία χρόνια πρέπει να λειτουργήσουν διδακτικά για να πάμε παρακάτω, τόνισε κλείνοντας τον χαιρετισμό της.
Αυτό που ονομάζουμε κρίση του Τύπου στην Ελλάδα κορυφώνεται με την ιστορική περιπέτεια της χώρας από το 2010, επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, στον χαιρετισμό του. Ο κ. Ξυδάκης έκανε λόγο για μία διεθνή κρίση στον Τύπο, η οποία στην Ελλάδα σημειώνει ιδιομορφίες με το τρίγωνο της διαπλοκής, ενώ υποστήριξε ότι και οι δημοσιογράφοι πρέπει να κάνουν τη δική τους αυτοκριτική. Όπως υπογράμμισε, η ερήμωση του επαγγέλματος πρέπει να αντιμετωπιστεί με βαθιές πολιτικές τομές, και πρόσθεσε ότι η δημοσιογραφία όπως και η κοινωνία αλλάζει και έχουμε καθήκον ως δημοσιογράφοι να ξαναδώσουμε τη δημοκρατία ως θεμέλιο στην κοινωνία και να μην την αφήσουμε σε χέρια ολιγαρχών και εγκληματιών, οι οποίοι διεκδικούν πολιτική σκέψη και ήθος.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, στον χαιρετισμό του, ανέφερε ότι η κρίση του Τύπου σημαίνει και κρίση της Δημοκρατίας. Οι αριθμοί στις κυκλοφορίες των εφημερίδων μιλούν μία εκκωφαντική αλήθεια, με μεγάλη ανεργία, με αδήλωτη εργασία, με κατρακύλα στους μισθους κ.λπ., παρατήρησε. Και ο κ. Χρηστίδης μίλησε για την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών στον χώρο, με πρωτοβουλίες που θα καλλιεργήσουν την αγάπη για το διάβασμα στην κοινωνία, με μέτρα στήριξης του Τύπου, λέγοντας ότι οι ιδέες που ακούστηκαν είναι ενδιαφέρουσες και το κόμμα του θα κληθεί να συμβάλει όπου μπορεί.
Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, έκανε λόγο, και εκείνη, για την όξυνση των προβλημάτων στον Τύπο, η οποία έχει να κάνει με το καπιταλιστικό σύστημα και τη σχέση του λαού απέναντι στην ενημέρωση, τη στιγμή που τα εισοδήματά του έχουν συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό. Όπως σημείωσε, όσο οι εφημερίδες λειτουργούν με τη λογική επιχειρήσεων στον καπιταλισμό δεν υπάρχει ενημέρωση και ουσία της είδησης, και το ίδιο συμβαίνει και στην ψηφιακή εποχή, η οποία έρχεται. Η αναδιανομή της πίτας στον εκδοτικό χώρο αφήνει για άλλη μία φορά απροστάτευτους τους εργαζόμενους, τόνισε η κ. Παναγιωτακοπούλου. Η κρίση και πάλι ωφέλησε τους επιχειρηματίες, με αύξηση των εισφορών στους εργαζόμενους και μείωση στους εργοδότες για την αύξηση των κερδών τους, με συγκέντρωση της αγοράς, με το παράδειγμα του ΕΔΟΕΑΠ κ.λπ., πρόσθεσε. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να υπερασπιστούν τα δικά τους δικαιώματα και όχι των εκδοτών, κατέληξε η εκπρόσωπος του ΚΚΕ.
Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, επανέλαβε ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου, ειδικά σήμερα με τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Οι εφημερίδες πρέπει να στηριχθούν, συμπλήρωσε, γιατί εγγυώνται τον πλουραλισμό και την ελευθεροτυπία, τη στιγμή που στην Ελλάδα μικρό μέρος τού κοινού πιστεύει ότι στη χώρα υπάρχει αντικειμενική ενημέρωση. Ωστόσο, επισήμανε ότι και οι δημοσιογράφοι πρέπει να βελτιώσουν τη δουλειά τους για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του επαγγέλματος. Τέλος, και ο κ. Τσιόρδας έκανε αναφορά στα ουσιαστικά μέτρα στήριξης του Τύπου που έχει λάβει η Γαλλία, κάτι που πρέπει να συζητήσει και το ελληνικό πολιτικό σύστημα για τη στήριξη του κλάδου και των θέσεων εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος της ΕΣΗΕΑ πρέπει να είναι ουσιαστικός για την τήρηση των κανόνων.
Στη διεθνή συζήτηση η οποία έχει ανοίξει για τη στήριξη του έντυπου Τύπου, ενέταξε και την ελληνική δημοσιογραφία ο συντονιστής του πρώτου πάνελ της διημερίδας της ΕΣΗΕΑ για τα μέτρα στήριξης των εφημερίδων, Παύλος Τσίμας. Ο κ. Τσίμας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι δημοσιογράφοι μπορεί να διαφωνούν σε όλα, αλλά συμφωνούν σε ένα: ότι η έγνοια της επιβίωσης των εφημερίδων δεν αφορά μόνο τις θέσεις εργασίας, αλλά τη διάσωση του πολιτισμού και του ορθού λόγου, του Πολιτισμού, του διαλόγου, της πολυφωνίας και εν τέλει της Δημοκρατίας.
Στο άνοιγμα του πρώτου πάνελ της διημερίδας, μίλησε ο γενικός γραμματέας της ιταλικής Ομοσπονδίας Τύπου FNSI Ραφαέλο Λορούσο. Ο γ.γ. ξεκίνησε την ομιλία του με την εξιστόρηση του γκρίζου τοπίου με τις ραγδαίες πτώσεις στις κυκλοφορίες των εφημερίδων παγκοσμίως, με μόνη χώρα να σημειώνει αυξητικές τάσεις, την Ινδία. Μίλησε για την ανάγκη προστασίας των κειμένων από το λεγόμενο "κλόπι ραιτ'', κάνοντας λόγο για "ζήτημα δημοκρατίας", κάτι για το οποίο η Ε.Ε. πρέπει άμεσα να βρει λύσεις. Έφερε ως παράδειγμα την εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ και το πώς αυτή αναπροσαρμόζεται στις ανάγκες της νέας εποχής, κάτι το οποίο πολλές εφημερίδες πρέπει να κάνουν, μίλησε για την ανάγκη επιβολής φόρου στα μεγαθήρια των Google, Facebook κ.ά. που κάνουν χρήση των ειδήσεων και της δουλειάς άλλων, υπογραμμίζοντας ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, πιο ενημερωμένους πολίτες. Επίσης, ανέφερε την πολιτική στήριξης του Τύπου η οποία εφαρμόζεται στην Ιταλία, με μείωση της φορολογίας και με άλλες δράσεις - ωστόσο υπογράμμισε ότι και οι εκδότες πρέπει να αναλάβουν το μέγεθος ευθύνης που τους αναλογεί, με επενδύσεις στους εργαζόμενους, με εξασφαλισμένες θέσεις εργασίας, για την παραγωγή ποιοτικής ενημέρωσης, αν θέλουμε να μιλάμε για Δημοκρατία.
Κάνοντας μια αναφορά στα τελευταία 40 χρόνια του Τύπου και το πώς αυτός κατάφερε να επιβιώσει, ξεκίνησε την ομιλία του ο διευθυντής της εφημερίδας ?'Το Βήμα'' Αντώνης Καρακούσης, ο οποίος μίλησε στο πρώτο πάνελ της διημερίδας της ΕΣΗΕΑ. Έκανε αναφορά σε μια ιστορική καμπή στην οποία ο έντυπος Τύπος έλαβε μεγάλο πλήγμα - αυτή του ανοίγματος της ιδιωτικής τηλεόρασης -και το πώς αυτή, με το life style της εποχής και των κερδών, έφερε ζάλη σε εκδότες και πολιτικούς. Μίλησε για την ουσιαστική δράση των εργαζομένων του ΔΟΛ, οι οποίοι εγκαίρως διέγνωσαν το μέγεθος της κρίσης και έφεραν, αν όχι ολόκληρο το μέρος των εφημερίδων του ΔΟΛ, ένα σημαντικό ωστόσο μέρος του, σε νέα ασφαλή επιχειρηματικά νερά, λέγοντας ότι ο Τύπος θα έχει την ευκαιρία της αναγέννησης, καθώς ο κόσμος σε αυτή τη σύνθετη εποχή, έχει ανάγκη από πραγματική και ποιοτική ενημέρωση. Τέλος, σημείωσε ότι μια κρατική επιχορήγηση θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο επικουρικά, αν θέλουμε να μιλάμε για ελεύθερα εκδοτικά σχήματα.
Για την ανάγκη μετάβασης στον χώρο της ψηφιακής εποχής μίλησε ο δημοσιογράφος και συντάκτης του κώδικα δεοντολογίας της ΕΝΕΔ Βασίλης Βασιλόπουλος. Μιλώντας για τον κώδικα δεοντολογίας του διαδικτύου, είπε ότι η δημοσιογραφική δεοντολογία πρέπει να προσαρμοστεί στο νέο τεχνολογικό μας περιβάλλον, και ο δημοσιογράφος πρέπει να υποστηρίξει το δικαίωμά του στην ενημέρωση του κοινού, στη νέα αυτή εποχή. Έκανε λόγο για μια εποχή της πληροφορίας - όχι είδησης - κάτι που έχει κατακλύσει τη συνείδηση του κοινού, γεγονός που έχει οξυνθεί και από την κρίση. Και αυτός μίλησε για το κάτι παραπάνω που πρέπει να δώσουν οι εφημερίδες πλέον, για να σταθούν στην εξέλιξη, ωστόσο σημείωσε ότι ο Έλληνας δεν έχει την ίδια κουλτούρα να πληρώσει "το κάτι παραπάνω" για αυτό. Τέλος, υπογράμμισε ότι το κλειδί είναι η τήρηση της δεοντολογίας και το κέρδισμα της εμπιστοσύνης του κοινού, καθώς υπάρχουν τα εργαλεία για να αντιμετωπιστεί "η λογοκλοπή που όλους μας βασανίζει".
Την οπτική ματιά ενός δικηγόρου μοιράστηκε με το κοινό της διημερίδας ο δικηγόρος Αλκιβιάδης Ψαρράς, ο οποίος μίλησε για την πραγματικότητα του ίντερνετ που αλλάζει τον χώρο, και την ανάγκη ενός νομικού πλαισίου για την προστασία του. Ο κ. Ψαρράς χαρακτήρισε "κρίσιμο σημείο" το πώς θα συμπεριφερθούν οι θεσμοί σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διάγουμε, ενώ χαρακτήρισε αστείο το γεγονός ότι συζητάμε ακόμα για την ανάγκη τηλεοπτικών αδειών και τιμήματος εκ μέρους των καναλαρχών, κάτι το οποίο έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. Τέλος, μίλησε για μια μεταβατική περίοδο, η οποία θα πρέπει να σχεδιαστεί εκ νέου, βήμα βήμα, με καθαρούς θεσμούς, με προστασία των δημοσιογράφων και λύση του προβλήματος της λογοκλοπής.
Τέλος, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην εφημερίδα ?'Ναυτεμπορική'', Φάνης Ζώης, μίλησε για τη μάχη που έδωσε η οικονομική εφημερίδα να επιβιώσει και το πόση βοήθεια έλαβε για αυτό από τον διαδικτυακό της ιστότοπο. Ο κ. Ζώης επισήμανε και αυτός ότι η κρίση στον Τύπο αφορά και μια κρίση των θεσμών σε εποχές κρίσης, με μεγάλες πτώσεις στις κυκλοφορίες με τον κυκεώνα των fake news, και με επιτακτική την ανάγκη προστασίας της δουλειάς του δημοσιογράφου. Η δημοσιογραφία απομακρύνθηκε από τον ελεγκτικό της ρόλο και αυτό της κόστισε, σημείωσε ο κ. Ζώης, προσθέτοντας ότι η Πολιτεία πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε μέτρα στήριξης του Τύπου, με δημοσιοποίηση των κυκλοφοριών, με ευνοικές ρυθμίσεις στους επιχειρηματίες για τις ασφαλιστικές εισφορες κλπ.
Εισηγητής της δεύτερης ενότητας στη διημερίδα της ΕΣΗΕΑ για τα μέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου, ήταν ο εκπρόσωπος του γαλλικού δημοσιογραφικού οργάνου SNJ SGT στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, Πάτρικ Καμενκά. Ο Γάλλος δημοσιογράφος ανέφερε ότι η κρίση που οδήγησε στη διάσωση των τραπεζών φέρνοντας δεινή λιτότητα στους λαούς - κάτι που πολύ σκληρά έχει βιώσει και η ελληνική κοινωνία, με ένα αβυσσαλέο χρέος που μόνο αυτή δεν ευθύνεται για τη δημιουργία του και το οποίο προήλθε από πολιτικές ατασθαλίες - είχε ως συνέπειες τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, των εργασιακών σχέσεων, την άνοδο ακροδεξιών απόψεων, τη μεταμόρφωση της Ευρώπης σε μια "Ευρώπη φρούριο'' και τους δημοσιογράφους να καθίστανται έρμαιο των ιδιοκτητών οι οποίοι βρίσκονται κοντά στις πολιτικές εξουσίες.
Ο κ. Καμενκά μίλησε για ολιγοπώλια όπως η Black Rock, τα οποία "βρίσκονται παντού'' σε όλα τα εταιρικά μοντέλα εξαγοράς εταιρειών, τη στιγμή που και στη Γαλλία "οδηγούμαστε σε συγκέντρωση των Μέσων σε λίγους και μεγάλους ιδιοκτήτες, με εξαγορές που διαφυλάσσουν μόνο τα συμφέροντα των μετόχων πετώντας τους εργαζόμενους, με συγχωνεύσεις και κλείσιμο ΜΜΕ, με υπερεκμετάλλευση δημοσιογράφων οι οποίοι εργάζονται ταυτόχρονα σε πολλά Μέσα του ίδιου Ομίλου κλπ'' σημείωσε ο Γάλλος εκπρόσωπος της Δημοσιογραφικής Ομοσπονδίας. Επίσης, σημείωσε ότι τα δημόσια ΜΜΕ αντιμετωπίζουν πολύ μειωμένα κονδύλια στους προυπολογισμούς τους με τις όποιες συνέπειες στην ποιότητα της Ενημέρωσης, ενώ σημείωσε ότι ενάντια στο επάγγελμα του δημοσιογράφου στρέφονται και οι καινούργιοι νόμοι κατά της τρομοκρατίας, οι οποίοι μπορούν μέσω κατάχρησης να θίξουν την ελευθερία του Τύπου.
Ο Γ. Στίγκλιτς, συνέχισε ο κ. Καμενκά, έχει πει ότι η τέταρτη εξουσία είναι ο βασικός πυλώνας στην ομαλή λειτουργία της κοινωνίας, και όταν αυτός αιχμαλωτίζεται στα χέρια λίγων, δεν μπορεί να διατελέσει τον θεσμικό του ρόλο προς την κοινωνία. Έφερε ως ζοφερά παραδείγματα, την Τουρκία και ό,τι βιώνει, την Τσεχία στην οποία τα τοπικά ΜΜΕ εξαγοράζονται από ξένους Ομίλους και επαναπροωθούνται σε τοπικούς παράγοντες με στενές σχέσεις με την εξουσία, δημιουργώντας έτσι το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής, ενώ και στη Γαλλία τα ΜΜΕ έγιναν ιδιοκτησία νέων επιχειρηματιών, των οποίων τα συμφέροντα δεν έχουν καμία σχέση με τον χώρο, τροποποιώντας το τοπίο των ΜΜΕ στη χώρα. Μίλησε για εφημερίδες με μικρότερες κυκλοφορίες οι οποίες δύσκολα επιβιώνουν θέτοντας θέμα πολυφωνίας, τη στιγμή που μεγαθήρια όπως η Google διακινούν μεγάλο όγκο πληροφοριών πλήττοντας το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Ο κ. Καμενκά κλείνοντας, ανέφερε ότι οι δημοσιογραφικές ενώσεις πρέπει να παλέψουν για την ανεξαρτησία του Τύπου και την πολυφωνία, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται κινητοποίηση του κόσμου, τη στιγμή που ο Τραμπ προωθεί μέτρα για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των επιχειρηματιών, μεγαλώνοντας τις ανησυχίες μας, είπε. Αναφερόμενος στη δημόσια χρηματοδότηση των ΜΜΕ, ο Γάλλος δημοσιογράφος σημείωσε ότι η πρόταση πρέπει να εξεταστεί με προσοχή, ώστε να μη θιχθεί η ανεξαρτησία των Μέσων, υπογραμμίζοντας και πάλι τους κινδύνους από τη συγκέντρωση πλούτου σε ολίγους και ισχυρούς. Σημείωσε ότι πρέπει να εξεταστούν μέτρα εκπτώσεων φόρου στα ΜΜΕ για τη βιωσιμότητά τους, να διασφαλιστεί η ελευθερία της έκφρασης με ασφαλιστικές δικλείδες, να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως και στον χώρο της τυπογραφίας. Τέλος, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της γαλλικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των fake news, κάτι το οποίο χαρακτήρισε και ο ίδιος, μεγάλο πρόβλημα.
Την έρευνά του με τίτλο: "Ανεξαρτησία του Τύπου σε περίοδο κρίσης: Από ποιον και γιατί", παρουσίασε στην ημερίδα ο καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΣΡ Γιώργος Πλειός. Ο καθηγητής σημείωσε ότι στον Τύπο δεν υπάρχει απόλυτη ανεξαρτησία συνεπεία πολλών παραγόντων, προσθέτοντας ότι η ανεξαρτησία προϋποθέτει και εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για τη λειτουργία του Μέσου. Αυτό εμποδίζει, συνέχισε εκδοτικούς ομίλους να υπακουούν σε εξωτερικές εντολές. Η πεμπτουσία της Δημοκρατίας βασίζεται σε ανεξάρτητα ΜΜΕ ανέφερε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, εκφράζοντας δισταγμούς ως προς την πρόταση μιας κρατικής χρηματοδότησης στα Μέσα. Τέλος, αναλύοντας ευρήματα έρευνας η οποία διεξήχθη ανάμεσα σε ευρωπαικές χώρες και το πώς τα ΜΜΕ αυτών παρουσίασαν τα σημεία της κρίσης, σημείωσε πως η μεγαλύτερη μερίδα Μέσων που έπαιξαν το χαρτί του ?'τεμπέλη Έλληνα'', δεν ήταν Γερμανικά ή άλλης ευρωπαικής χώρας μέσα ενημέρωσης, αλλά ελληνικά - "και αυτό ήταν κάτι σοκαριστικό".
Ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης ο οποίος ακολούθησε στο πάνελ, ουσιαστικά είπε ότι και παλιότερα που ο Τύπος απολάμβανε περισσότερες παροχές και ελαφρύνσεις, μπορούσε κανείς να μιλήσει για κρίση στον Τύπο. Αυτό που χρειάζεται και λείπει, σημείωσε ο κ. Μανδραβέλης, είναι μια ουσιαστική και διαρκής επιμόρφωση των δημοσιογράφων, για ένα επάγγελμα το οποίο οδεύει γοργά σε μια νέα εποχή. Πρέπει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσουμε την κρίση του Τύπου κατάματα, τόνισε ο κ. Μανδραβέλης, κάνοντας λόγο για έναν εξαρτημένο από το κράτος Τύπο τα προηγούμενα χρόνια, ενώ υποστήριξε ότι κρατικοί φορείς όπως η ΕΡΤ και το ΑΠΕ δεν χρειάζονται χρηματοδότηση καθώς αυτή έχει έρθει μέσω φόρων.
Για την τρομοκρατία συναδέλφων από τους γνωστούς-άγνωστους μίλησε ο δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού της ΕΣΗΕΑ, Αντώνης Πανούτσος. Και τη χρυσή εποχή του Τύπου όλοι εξαρτιώντουσαν από κάποιους, υποστήριξε ο κ. Πανούτσος, σπάνια οι εφημερίδες στηρίζονταν στους συντάκτες τους, σημείωσε χαρακτηριστικά. Τα ΜΜΕ διαβάζουν τι θέλουν οι αναγνώστες τους και αυτό έγινε και στην κρίση, συνέχισε. Ξέραμε οι δημοσιογράφοι τι συνέβαινε, δεν ήμασταν υπεύθυνοι αν και δουλεύαμε σε ΜΜΕ τα οποία γνωρίζαμε ότι λειτουργούσαν με υπέρογκο δανεισμό. Μίλησε για δύσκολες συνθήκες εργασίας στον Τύπο οι οποίες υπάρχουν εδώ και χρόνια, πολύ πριν την κρίση, σημειώνοντας ότι αυτό που έφερε η κρίση, ήταν ο πανικός. Τώρα χρειάζεται ψυχική αντοχή, είπε κλείνοντας ο κ. Πανούτσος, και όχι στήριγμα σε σωτήρες-επιχειρηματίες, αν θέλουμε να σώσουμε την αξιοπιστία μας.
Στο φαινόμενο της λογοκλοπής το οποίο πλήττει σφόδρα το δημοσιογραφικό επάγγγελμα και τις θέσεις εργασίας στα ΜΜΕ αναφέρθηκε και ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ Κυριάκος Θεοδωρακάκος, στην ομιλία του στο δεύτερο πάνελ της διημερίδας της ΕΣΗΕΑ. Οι ενώσεις πρέπει να κινηθούν γρήγορα και να μην περιμένουν τη νομοθεσία και τις οδηγίες της ΕΕ για το ζήτημα, εκτίμησε ο κ. Θεοδωρακάκος, ενώ χαρακτήρισε πολύ θετικό γεγονός την ίδρυση του Μητρώου online media από τη ΓΓΕΕ, το οποίο διασφαλίζει την ποιότητα της ενημέρωσης και αποτρέπει φαινόμενα λογοκλοπής.
Για την ανάγκη στήριξης του έντυπου Τύπου ως το άμεσο στήριγμα της Δημοκρατίας μίλησε ο πολιτικός επιστήμονας και αρθρογράφος Λευτέρης Κουσούλης. Το γραπτό κείμενο, συνέχισε ο κ. Κουσούλης, έχει πολύ μεγάλη δύναμη, οργανώνει τη σκέψη του κόσμου, κάτι το οποίο χάνεται με το κατακερματισμένο διαδίκτυο. Στην Ελλάδα ο Τύπος παλιότερα ήταν παντοδύναμος, ενώ με την οικονομική κρίση, όλο αυτό το σύστημα κυοφορούσε τον θάνατό του, υποστήριξε ο κ. Κουσούλης, κάνοντας λόγο για μετάβαση σε μια νέα πραγματικότητα. Υποστήριξε ότι η Πολιτεία πρέπει να παρέχει στήριξη στα έντυπα Μέσα διασφαλίζοντας τη δυνατότητα να υπάρχει δημόσιος λόγος και διαφάνεια. Οι εφημερίδες δεν θα ξαναβρούν τον παλιό τους ρόλο τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα ερμηνεύοντας τον κόσμο - σημείωσε κλείνοντας ο κ. Κουσούλης - ωστόσο θα υπάρξει μια "αυτοαναζήτηση σωτηρίας", νέοι δημοσιογράφοι θα προκύψουν, και οι εφημερίδες πρέπει να στέκονται στην ποιότητα του περιεχομένου και όχι στην επιφανειακή παρατήρηση.
(ΑΠΕ ΜΠΕ)
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη