Thumbnail
Ο μεγάλος ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο πεθαίνει σαν σήμερα, στις 8 Απριλίου 1973

Αναμφίβολα υπήρξε ένας από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα και μια σπάνια προσωπικότητα που άφησε το στίγμα της στην ιστορία.

Γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1881 στη Μάλαγα της Ισπανίας και πέθανε στις 8 Απριλίου 1973 στη Μουζέν της Γαλλίας. 

Το εμβληματικό έργο του, Γκερνίκα

Ο συγκεκριμένος πίνακας είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του Πάμπλο Ρουίθ Πικάσο, ενώ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το αντιπολεμικό "μανιφέστο" του Ισπανού ζωγράφου. Φιλοτεχνήθηκε το 1937, στο Παρίσι, και συνιστά ένα δριμύ "Κατηγορώ" ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό.

Αφορμή για τη δημιουργία του στάθηκε ο βομβαρδισμός του βασκικού χωριού Γκερνίκα από την αεροπορία της ναζιστικής Γερμανίας που υποστήριζε τις δυνάμεις των φασιστών και του μετέπειτα δικτάτορα Φράνκο κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου από το1936 έως και το 1939. 

Στο βομβαρδισμό σκοτώθηκαν 1.650 άνθρωποι και ισοπεδώθηκε το 70% της πόλης.

Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου οι Γερμανοί εισήλθαν στο Παρίσι και προσπάθησαν να κατασχέσουν καλλιτεχνικούς θησαυρούς. Φημολογείται πως ένας Γερμανός αξιωματικός έδειξε σε φωτογραφία τον πίνακα στον ίδιο τον Πικάσο και τον ρώτησε «Εσείς τον κάνατε αυτόν τον πίνακα;» και εκείνος του απάντησε «Όχι. Εσείς.»

Ο πίνακας επέστρεψε στην Ισπανία το 1981, αφού αποκαταστάθηκε η δημοκρατία μετά τη μακρά περίοδο του φασιστικού καθεστώτος του Φράνκο.

Λίγα χρόνια πριν τον θάνατό του, ο ίδιος ο Πικάσο είχε ζητήσει να μην μεταφερθεί η "Γκερνίκα" στην πατρίδα του, παρά μόνο όταν αποκατασταθούν οι δημοκρατικές ελευθερίες του λαού.

5 διάσημα ρητά

1) Το να είσαι νέος έχει να κάνει με την ψυχή, όχι με την ηλικία. Και για να νιώσεις στ’ αλήθεια νέος στην ψυχή, μπορεί να χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια εμπειρίας.

2) Όλα τα παιδιά είναι καλλιτέχνες. Παντού και πάντα. Ο ρόλος της κοινωνίας και όσων «μεγαλώσαμε» είναι να φροντίσουμε να μη χάσουν αυτό που χρειάζεται, ούτως ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν καλλιτέχνες. Ας μην ξεριζώνουμε τη δημιουργικότητα και την αθωότητα των παιδιών. Γιατί εκείνα «βλέπουν» καλύτερα από τους μεγάλους.

3) Δεν αρκεί η έμπνευση. Δεν αρκεί το ταλέντο. Χρειάζεται να δουλέψεις σκληρά. Ξεκίνησε να δουλεύεις χωρίς να περιμένεις την έμπνευση να σου χτυπήσει την πόρτα. Θα στη χτυπήσει μόνο εν ώρα εργασίας.

4) Η Τέχνη δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τους εικαστικούς και τους καλλιτέχνες. Η Τέχνη πρέπει να είναι έτσι, ώστε να αφορά όλους. Είναι το πιο ισχυρό εργαλείο για ν’αλλάξεις τον κόσμο, να πολεμήσεις ενάντια σε ό,τι θεωρείς εχθρό σου.

5) Να αγαπάς. Να ερωτεύεσαι. Να κάνεις σεξ. Να ζεις τη ζωή σου. Μόνο έτσι δε θα γεράσεις ποτέ.


 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

papoudes
Η πρωτεΐνη που «θωρακίζει» τη μυϊκή δύναμη στα γεράματα
Η μυϊκή δύναμη δεν είναι μόνο θέμα άσκησης εξαρτάται και από τον τρόπο που τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας. Νέα επιστημονική μελέτη αναδεικνύει την...
Η πρωτεΐνη που «θωρακίζει» τη μυϊκή δύναμη στα γεράματα
Πρωτομαγιά
Πρωτομαγιά 2025: Ποιοι απεργούν και πού θα γίνουν συγκεντρώσεις- Τι ισχύει για τους εργαζόμενους
Πού θα πραγματοποιηθούν οι συγκεντρώσεις – Αναλυτικά τα σημεία
Πρωτομαγιά 2025: Ποιοι απεργούν και πού θα γίνουν συγκεντρώσεις- Τι ισχύει για τους εργαζόμενους
asep diagonismos graptos
ΑΣΕΠ 1Γ/2025: Τα κρίσιμα βήματα για την αίτηση στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό
Ολόκληρη η Τράπεζα Θεμάτων του ΑΣΕΠ σε 7 γνωστικά αντικείμενα - Δείτε βήμα προς βήμα πώς διορίζεστε στο Δημόσιο με μία αίτηση
ΑΣΕΠ 1Γ/2025: Τα κρίσιμα βήματα για την αίτηση στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό