Thumbnail
Ευθύμης Λέκκας - Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Διευθυντής ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος,  Καταστροφών και Κρίσεων»

Προς την θετική κατεύθυνση σημείωσε πως είναι το κυβερνητικό σχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Ευθύμης Λέκκας μιλώντας Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ωστόσο, όπως επισήμανε, πρέπει να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός για την διαχείριση των καταστροφών. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε προς την θετική κατεύθυνση την κυβερνητική πρωτοβουλία για την αυθαίρετη δόμηση, σημειώνοντας ωστόσο πως «μας λείπει ο στρατηγικός σχεδιασμός» όσον αφορά τη διαχείριση των καταστροφών, «το πώς θα κάνουμε συνολικά ενέργειες –στρατηγικές, τεχνικές- έτσι ώστε να αποκτήσουμε επιτέλους ένα σύστημα διαχείρισης των καταστροφών και μείωση των επιπτώσεων στο εθνικό επίπεδο». «Οι δράσεις για την ανακούφιση των πληγέντων οπωσδήποτε θα πρέπει να γίνουν άμεσα», τόνισε επίσης σημειώνοντας όμως πως «δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο εκεί», καθώς «θα αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα πολλές φορές με επιταχυνόμενη συχνότητα και αυξημένη επικινδυνότητα τα επόμενα χρόνια».

Μιλώντας για τον στρατηγικό σχεδιασμό που απαιτείται, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως «δεν υπάρχουν χάρτες διακινδύνευσης στη χώρα, δεν υπάρχουν χάρτες ανάλυσης κινδύνου, δεν υπάρχουν επιχειρησιακά σχέδια τα οποία προληπτικά να παίρνουν πληροφορίες από αυτή την ανάλυση κινδύνου που πρέπει να γίνει και δεν υπάρχουν σύγχρονα συστήματα με τα οποία να παρακολουθούμε όλη αυτή την κατάσταση», και πως «δεν υπάρχει προσωπικό». «Οι παθογένειες του συστήματος είναι τεράστιες και δεν πρέπει να τις κρύβουμε, πρέπει να μηδενίσουμε το κοντέρ τώρα και (…) να κάνουμε ένα ψύχραιμο σχεδιασμό», σημείωσε επίσης.

Επισημαίνοντας πως η πολεοδομική διάταξη στην περιοχή συνετέλεσε στον εγκλωβισμό ανθρώπων, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως «το γκρέμισμα των αυθαιρέτων είναι το πρώτο βήμα» και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει πλήρης πολεοδομικός επανασχεδιασμός. «Αυτή τη στιγμή χτίζει κάποιος το αυθαίρετο σε μία μέρα και για να γκρεμίσουμε αυτό το αυθαίρετο θα πρέπει να περάσουν 10 χρόνια», σχολίασε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «είναι αντιπροσωπευτικό της παθογένειας που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα».

Τέλος σχετικά με την έκθεση του ΕΚΠΑ και του ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» υπό την επιστημονική επίβλεψη του Ευθύμη Λέκκα που δόθηκε στη δημοσιότητα σχετικά με τις πυρκαγιές στην Αττική, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως η έρευνα και συλλογή δεδομένων συνεχίζεται, «κάθε 3-4 μέρες ανανεώνουμε την έκθεση με καινούργια συμπεράσματα και αυτό θα γίνει αρκετές φορές στο μέλλον γιατί δεν τελειώσαμε εδώ. Η περίοδος αποκατάστασης είναι πολύ ενδιαφέρουσα και ειδικά σε ό,τι αφορά τα δασικά οικοσυστήματα», σημείωσε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ: Τι δείχνει Μελέτη του Χάρβαρντ για τις ανεμογεννήτριες

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syriza.png
Χάος στον ΣΥΡΙΖΑ: Να φύγουν όσοι διαφωνούν, ζήτησε ο Κασσελάκης - «Σ’ όποιον αρέσει»
Νέο επεισόδιο μεταξύ Κασσελάκη και «φρουράς Τσίπρα» – 8 μέλη αποχώρησαν από συνεδρίαση για το Συνέδριο
Χάος στον ΣΥΡΙΖΑ: Να φύγουν όσοι διαφωνούν, ζήτησε ο Κασσελάκης - «Σ’ όποιον αρέσει»
astynomia-peripoliko.jpg
Πύργος: 37χρονος πήγε να παρασύρει με αυτοκίνητο 14χρονη μετά από καυγά με τον πατέρα τηςο
Συνελήφθη 37χρονος που επιχείρησε να παρασύρει με το αυτοκίνητό του μία 14χρονη
Πύργος: 37χρονος πήγε να παρασύρει με αυτοκίνητο 14χρονη μετά από καυγά με τον πατέρα τηςο