Νοσοκομείο
Να βάλουν “πλάτη” στο Ε.Σ.Υ ζήτησε ο Υπουργός Υγείας από τους ιδιώτες γιατρούς. Τί προβλέπεται στην περίπτωση που αρνηθούν να παρέχουν τις Υπηρεσίες τους όταν υπάρχει ανάγκη

Τους ιδιώτες γιατρούς που θα αρνηθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας «στοχοποιεί» το υπουργείο Υγείας, μέσα από το νομοσχέδιο με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, όσοι ιδιώτες γιατροί είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και αρνηθούν να καλύψουν τυχόν κενά σε δομές υγείας του ΕΣΥ, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με βαρύτατες κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, θα καταγγέλλεται η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ παράλληλα θα διακόπτεται το δικαίωμα πρόσβασης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

«Αν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιώτες πάροχοι ή ιδιώτες ιατροί αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των παρ. 2 και 3, καταγγέλλεται η σύμβασή τους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Επιπλέον, στους ιδιώτες ιατρούς που αρνούνται την παροχή υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των ως άνω παραγράφων, είτε είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είτε όχι, αποκλείεται η πρόσβαση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.)» αναφέρει χαρακτηριστικά το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας.

Επαίσχυντη χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τη ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας που επιτρέπει την επίταξη των ιδιωτών γιατρών προκειμένου να καλύπτουν τα κενά στη στελέχωση του ΕΣΥ. Καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου οι γιατροί όλης της χώρας να μην προβαίνουν σε συνταγογράφηση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από την Παρασκευή 26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ αναφέρει πως τα κενά δεν προέκυψαν ούτε αναίτια, ούτε αιφνιδιαστικά:

«Προέκυψαν εξαιτίας της απαξίωσης του ΕΣΥ και της ασυνέπειας του ίδιου του Υπουργείου Υγείας να θεσμοθετήσει τα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές που είναι νομοθετημένα από έτους. Προέκυψαν ως συνέπεια της άρνησης της πολιτείας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και του Αρείου Πάγου που επιτάσσουν την αποκατάσταση στους μισθούς των γιατρών ΕΣΥ στα προ μνημονίων επίπεδα.

Προέκυψαν από τις μηδαμινές προκηρύξεις θέσεων, ενώ τα τελευταία χρόνια τα κενά ξεπερνούν τις 6.000 και οι κρίσεις γίνονται με τεράστιες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Είναι προφανές πως το Υπουργείο Υγείας, με την επονείδιστη ρύθμιση που εισάγει προς ψήφιση, αποπειράται να συγκαλύψει τη δική του ανικανότητα, χρησιμοποιώντας μεθόδους που προσιδιάζουν μόνον σε αυταρχικά καθεστώτα. Αδιανόητα και προσβλητικά είναι όσα ακούστηκαν από τον υπουργό Υγείας περί δήθεν οφειλής των γιατρών έναντι του κράτους, όταν είναι γνωστή η αυτοθυσία την οποία επέδειξε η ιατρική κοινότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την οποία το υπουργείο ανταποδίδει τώρα με τρόπο περιφρονητικό στο ιατρικό λειτούργημα. Ως ευνόητο η κίνηση αυτή του υπουργείου ακυρώνει όλες τις καλόπιστες πρωτοβουλίες που έλαβε ο ΠΙΣ προκειμένου να λειτουργήσουν τα 14 Νοσοκομεία που παρουσίαζαν τα μεγαλύτερα προβλήματα στελέχωσης.

Δυστυχώς τα μέτρα δεν στρέφονται μόνον εναντίον των γιατρών. Στρέφονται επιπλέον σε βάρος των ασθενών, αφού χρησιμοποιείται ακόμη και η άρση της συνταγογράφησης ως μέτρο εξαναγκασμού των γιατρών που θα αρνηθούν να συμμορφωθούν στις αυταρχικές μεθοδεύσεις του Υπουργείου Υγείας. Όμως η συνταγογράφηση αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο για τη διεκπεραίωση της θεραπείας των ασθενών και όχι προνόμιο των γιατρών, όπως ισχυρίζεται παραπλανητικά ο υπουργός.

Δε χρειάζεται σκέψη πως το μέτρο θα επιδεινώσει συνολικά την κατάσταση, καθώς γιατροί ειδικοτήτων σε έλλειψη θα αποφεύγουν τα νησιά και τις άγονες περιοχές, ενώ οι «ανεπιθύμητες» ειδικότητες θα προσελκύουν ολοένα και λιγότερους νέους γιατρούς.

Ο θεσμός του προσωπικού ιατρού θα οπισθοδρομήσει και εντέλει οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι ασθενείς της κεντρικής Ευρώπης
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ: Τι δείχνει Μελέτη του Χάρβαρντ για τις ανεμογεννήτριες

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syriza.png
Χάος στον ΣΥΡΙΖΑ: Να φύγουν όσοι διαφωνούν, ζήτησε ο Κασσελάκης - «Σ’ όποιον αρέσει»
Νέο επεισόδιο μεταξύ Κασσελάκη και «φρουράς Τσίπρα» – 8 μέλη αποχώρησαν από συνεδρίαση για το Συνέδριο
Χάος στον ΣΥΡΙΖΑ: Να φύγουν όσοι διαφωνούν, ζήτησε ο Κασσελάκης - «Σ’ όποιον αρέσει»
astynomia-peripoliko.jpg
Πύργος: 37χρονος πήγε να παρασύρει με αυτοκίνητο 14χρονη μετά από καυγά με τον πατέρα τηςο
Συνελήφθη 37χρονος που επιχείρησε να παρασύρει με το αυτοκίνητό του μία 14χρονη
Πύργος: 37χρονος πήγε να παρασύρει με αυτοκίνητο 14χρονη μετά από καυγά με τον πατέρα τηςο
Νοσοκομείο
Υπουργείο Υγείας: Τιμωρεί τους ιδιώτες γιατρούς που θα αρνηθούν να βοηθήσουν το ΕΣΥ
Να βάλουν “πλάτη” στο Ε.Σ.Υ ζήτησε ο Υπουργός Υγείας από τους ιδιώτες γιατρούς. Τί προβλέπεται στην περίπτωση που αρνηθούν να παρέχουν τις Υπηρεσίες...
Υπουργείο Υγείας: Τιμωρεί τους ιδιώτες γιατρούς που θα αρνηθούν να βοηθήσουν το ΕΣΥ