Ήταν βράδυ της 13ης Αυγούστου του 2013 όταν ο 19χρονος Θανάσης Καναούτης έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή του πέφτοντας από τρόλεϊ στην οδό Παναγή Τσαλδάρη στο Περιστέρι.
Είχε προηγηθεί έντονος διαπληκτισμός με ελεγκτή, γιατί ο Θανάσης δεν είχε πληρώσει το εισιτήριο των 1,20 ευρώ. Ο θάνατός του είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με την οικογένεια του άτυχου νέου να θεωρεί ότι το παιδί σπρώχτηκε με συνέπεια να πέσει στο οδόστρωμα με το πίσω μέρος του κεφαλιού.
Φέτος τον Αύγουστο συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από το περιστατικό. Η επέτειος συνέπεσε χρονικά με μία είδηση που στενοχώρησε και τάραξε ψυχολογικά ακόμα περισσότερο την οικογένεια Καναούτη. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», το Συμβούλιο Εφετών με αμετάκλητο βούλευμά του έβαλε στις 20 Ιουλίου 2018 την υπόθεση στο αρχείο. Το Συμβούλιο έκρινε ότι ο 19χρονος δεν σπρώχτηκε από τον ελεγκτή για να πέσει από το λεωφορείο, αν και αναγνωρίστηκε ότι είχε προηγηθεί πάλη.
Ο δικηγόρος της οικογένειας κ. Γιώργος Παπαναγιώτου έκανε αίτηση αναίρεσης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αλλά αυτή δεν έγινε δεκτή και έτσι ο φάκελος έκλεισε οριστικά.
Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη το προηγούμενο διάστημα αντίθετη γνώμη είχε εκφράσει η Εισαγγελέας Εφετών κ. Μερόπη Σάμπαλη, η οποία είχε κάνει πρόταση για άσκηση δίωξης σε βάρος του ελεγκτή για απλή σωματική βλάβη και ανθρωποκτονία εξ αμελείας, συνεπεία της συμπεριφοράς του ελεγκτή.
Πριν από περίπου δύο χρόνια ο φάκελος είχε μπει ξανά στο αρχείο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, κάτι που «αναιρέθηκε» στη συνέχεια με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που έκρινε ότι πρέπει να εξεταστούν ξανά οι συνθήκες θανάτου.
Στα δικαστήρια όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν μάρτυρες, οι οποίοι υποστήριζαν και τις δύο πλευρές. Μία κυρία υποστήριξε την εκδοχή του ξυλοδαρμού και του Bullying σε βάρος του Θανάση Καναούτη, ενώ ένας οδηγός που κινούνταν πίσω από το τρόλεϊ υποστήριξε την εκδοχή του ελεγκτή.
Ο δικηγόρος της οικογένειας Καναούτη κ. Παπαναγιώτου υποστηρίζει στο «Έθνος της Κυριακής» ότι «πρόκειται για ένα έγκλημα που έμεινε ατιμώρητο. Ο Θανάσης έπεσε από το όχημα στο οδόστρωμα με πλάτη. Χτύπησε στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Αυτό δεν θα το έκανε αν έβγαινε μόνος του εκτός οχήματος. Ο ελεγκτής χειροδίκησε εναντίον του και τον απείλησε λέγοντας ‘θα λογαριαστούμε στο τέρμα’».
Ο κ. Παπαναγιώτου προσθέτει ότι παρά τις προσπάθειές του, δεν ελήφθη ποτέ από τις Αρχές το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας τράπεζας, που βρίσκεται στο σημείο όπου έλαβε χώρα το περιστατικό: «Το ζητήσαμε αλλά ποτέ δεν το πήραμε το υλικό αυτό. Ειπώθηκαν δικαιολογίες, όπως ότι εκείνη την ημέρα δεν ήταν σε λειτουργία οι κάμερες. Κανείς δεν μπόρεσε όλο αυτό το διάστημα να μας δώσει πειστική απάντηση στο γιατί δεν αξιοποιήθηκε αυτό το στοιχείο».
Από την πλευρά του ο 29χρονος ελεγκτής υποστήριξε ότι ο 19χρονος τον χτύπησε στο πρόσωπο, ενώ προσκόμισε στο δικαστήριο τα σπασμένα γυαλιά που φορούσε εκείνη την ημέρα. Η οικογένεια του θύματος αντιτείνει ότι αν ο Θανάσης τον είχε χτυπήσει στο πρόσωπο, τότε θα του είχε προκαλέσει σοβαρό τραύμα -λόγω των γυαλιών που φορούσε-, κάτι που δεν φάνηκε από την ιατροδικαστική εξέταση.
Όσον αφορά στο πόρισμα του ιατροδικαστή για τον Θανάση Καναούτη, είχε προκύψει ότι ο θάνατός του προήλθε από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στο πίσω μέρος της κεφαλής, λόγω της πτώσης του από ψηλό σημείο, και εσωτερικής αιμορραγίας που ακολούθησε. Όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν κατέστη δυνατόν από την ιατροδικαστική εξέταση να διαπιστωθεί το κατά πόσο είχε προηγηθεί σπρώξιμο ή όχι.
Στο μεταξύ, δύο ημέρες μετά την επέτειο του θανάτου του 19χρονου, στις 15 Αυγούστου 2018, προβληματισμό προκάλεσε στη διοίκηση των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, στο οποίο άνθρωποι εταιρίας σεκιούριτι που συνεργάζονται με τον ΟΑΣΘ βγάζουν βίαια από λεωφορείο επιβάτη. Ο πολίτης που ανάρτησε στο facebook ισχυρίστηκε ότι ο εν λόγω επιβάτης ήταν άστεγος και αναζητούσε στο λεωφορείο δροσιά, σε μία προσπάθεια να προφυλαχθεί από τον καύσωνα. Ο ΟΑΣΘ σε ανακοίνωσή του στηλίτευσε το φαινόμενο αλλά τόνισε ότι ο επιβάτης δεν ήταν άστεγος και δημιουργούσε προβλήματα στους υπόλοιπους επιβάτες.
«Η διοίκηση του ΟΑΣΘ διαβεβαιώνει ότι προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που διασφαλίζουν τη συμφιλίωση αλλά και την απρόσκοπτη συνεργασία του επιβατικού κοινού με τους υπαλλήλους του Οργανισμού. Στη Θεσσαλονίκη αρμόζει ένα άλλο επίπεδο πολιτισμού και η σημερινή διοίκηση του ΟΑΣΘ έχει αποδείξει εμπράκτως ότι βαδίζει σταθερά και αταλάντευτα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.
Πατέρας Θανάση στο «Έθνος»: «Το παιδί μου δολοφονήθηκε»
Σε κατάσταση έντονης συναισθηματικής φόρτισης ο πατέρας του Θανάση, Γιάννης Καναούτης, μίλησε στο «Έθνος της Κυριακής» και σχολίασε την απόφαση της Δικαιοσύνης να μπει η υπόθεση στο αρχείο:
«Επί πέντε χρόνια προσπαθούμε μέσω της δικαστικής οδού να αποδοθούν ευθύνες για το θάνατο του παιδιού μας. Η προσπάθειά μας αποδείχθηκε μάταια. Η Δικαιοσύνη αποφάσισε ότι δεν φταίει κανείς. Η απόφαση μας προκάλεσε μεγάλη πίκρα. Ακόμα και να μην τον έσπρωξαν το γιο μου, υπήρχε κάποιος λόγος που έπεσε από το τρόλεϊ. Θα τον πίεσαν τόσο πολύ που αναγκάστηκε να το κάνει. Κάποιος δημιούργησε τις συνθήκες. Δηλαδή, αν εγώ δώσω σε κάποιον ένα όπλο και τον αναγκάσω να αυτοπυροβοληθεί, εγώ δεν είμαι δολοφόνος; Η δουλειά του ελεγκτή ήταν να του κόψει την κλήση και να τελειώσει εκεί η υπόθεση. Όχι να βρίσει το παιδί μου και να το ξυλοκοπήσει. Βρέθηκαν μώλωπες στο μέτωπο του Θανάση από γροθιές. Δηλαδή, κανείς δεν έχει ευθύνη που ένας νέος σκοτώθηκε με αυτόν τον τρόπο επειδή κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους;».
Ο Θανάσης ήταν φοιτητής. Σπούδαζε στο Τεχνικό Λύκειο, ζούσε με τους γονείς του στο Περιστέρι και δεν είχε προλάβει να πιάσει την πρώτη του δουλειά. «Εγώ του έδινα χαρτζιλίκι, όπως κάνουν όλοι οι πατεράδες στα παιδιά τους που δεν έχουν δουλειά. Άλλοτε του έδινα περισσότερα, άλλοτε λιγότερα. Έκανα ότι μπορούσα για το γιο μου. Από τότε που έφυγε το παιδί, η ζωή μου καταστράφηκε. Δεν μπορείς ούτε να γλεντάς ούτε να κάνεις σχέδια για το μέλλον όταν έχεις χάσει το αγόρι σου. Μου λείπει το ίδιο με την πρώτη ημέρα απουσίας του. Εάν το δικαστήριο αποφάσιζε τη φυλάκιση όσων έφταιγαν, ο Θανάσης δεν θα ερχόταν πίσω. Θα ήταν, όμως, για εμάς μία μικρή δικαίωση. Τώρα νιώθω απογοήτευση, γιατί ενώ εξαντλήσαμε όλα τα νομικά μέσα καταλήξαμε στο μηδέν», προσθέτει ο κ. Γιάννης Καναούτης.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη