Thumbnail
Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία της Eurostat σχετικά με την παγκόσμια παραγωγή γάλακτος και τα προϊόντα του

«Βασιλιάς» της παγκόσμιας παραγωγής γάλακτος, το αγελαδινό

Σε 718 εκατ. τόνους ανήλθε η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος το 2016, με το αγελαδινό γάλα να είναι το κυρίαρχο είδος, καταλαμβάνοντας μερίδιο 83%. Δεύτερο σε όγκο ήταν το βουβαλίσιο γάλα (14% της παγκόσμιας παραγωγής) και ακολούθησαν το κατσικίσιο (2%), το πρόβειο (1%) και το γάλα καμήλας (0,3%).

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, την ίδια χρονιά 63% της παγκόσμιας παραγωγής προήλθε από δέκα χώρες: Ινδία 20%, ΗΠΑ 12%, Κίνα και Πακιστάν από 5%, Ρωσία, Βραζιλία και Γερμανία από 4%, Γαλλία και Ν. Ζηλανδία από 3% και Τουρκία 2%.

Από το 1986 (522 εκατ. τόνοι) στο 1996 (718 εκατ. τόνοι) η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος αυξήθηκε κατά 196 εκατ. τόνους με την παραγωγή στην Ασία να έχει υπερκαλύψει τη διαφορά: Από 93 εκατ. τόνους το 1986 έφθασε στους 317 εκατ. τόνους το 2016 (+224 εκατ. τόνοι).

Το γάλα παρέχει στους ενήλικες ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β12 και βιταμίνη Β5, ενώ ένα ποτήρι 250 ml πλήρους αγελαδινού γάλακτος παρέχει σε ένα παιδί ηλικίας 5-6 ετών περίπου 48% των απαιτήσεων σε πρωτεΐνες και 9% των θερμίδων και των βασικών θρεπτικών μικροσυστατικών.

 

Η παραγωγή στην ΕΕ

Από την παγκόσμια παραγωγή των 718 εκατ. τόνων, 168,3 εκατ. τόνοι προήλθαν από την ΕΕ-28. Όπως αναφέρεται στο στατιστικό βιβλίο της Eurostat για τη Γεωργία, τη Δασοκομία και την Αλιεία (Δεκ. 2017) η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος ήταν 163 εκατ. τόνοι (96,9% όλων των παραγόμενων γαλακτοκομικών προϊόντων), ενώ το γάλα από προβατίνες, αίγες και βουβάλια αντιπροσώπευε 5,3 εκατ. τόνους (3,1%). Το κυριότερο μέρος του παραγόμενου γάλακτος παραδόθηκε στα γαλακτοκομεία (157,1 εκατ. τόνοι) και το υπόλοιπο (11,2 εκατ. τόνοι) χρησιμοποιήθηκε διαφορετικά στις εκμεταλλεύσεις, δηλ. μεταποιημένο, που καταναλώθηκε, πωλήθηκε απευθείας στους καταναλωτές ή χρησιμοποιήθηκε ως ζωοτροφή.

Περισσότερο από το ένα πέμπτο (20,9%) του συνόλου του αγελαδινού γάλακτος που έφθασε στα γαλακτοκομεία της ΕΕ-28 το 2016 ήταν γερμανικό, ενώ λίγο περισσότερο από το ένα έκτο του συνόλου (16,0%) συγκεντρώθηκε από τα γαλακτοκομεία στη Γαλλία. Ακολούθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο (9,6%) και οι Κάτω Χώρες (9,4%).

Ως προς το γάλα από ζώα εκτός αγελάδων, η Ισπανία συγκέντρωσε την υψηλότερη ποσότητα (970 χιλ. τόνους), το οποίο αντιπροσώπευε το 12,4% του συνολικού γάλακτος που συλλέχθηκε στη χώρα. Στη Γαλλία, συγκεντρώθηκαν 777 χιλ. τόνοι γάλακτος που αντιπροσωπεύουν το 3,1% του συνολικού γάλακτος που συλλέχθηκε. Στην τρίτη θέση ήταν η Ελλάδα με 748 χιλ. τόνους, αντιπροσωπεύοντας το 55,4% του συνολικού γάλακτος που συλλέχθηκε στη χώρα.

Στην ΕΕ-28, η Ισπανία (26%), η Γαλλία (20,8%), η Ελλάδα (20%) και η Ιταλία (17,6%) συνέλεξαν περισσότερο από 84% του πρόβειου, κατσικίσιου και βουβαλίσιου γάλακτος.

 

Προϊόντα γάλακτος

Το γάλα που παραδίδεται στα γαλακτοκομεία μεταποιείται σε ορισμένα νωπά και μεταποιημένα προϊόντα. Το 2016 υποβλήθηκαν σε επεξεργασία 152,2 εκατ. τόνοι (96,8%) του πλήρους γάλακτος που ήταν διαθέσιμοι στον γαλακτοκομικό τομέα. Περίπου 55,8 εκατ. τόνοι πλήρους γάλακτος (37% πλήρους γάλακτος) και 16,6 εκατ. τόνοι αποβουτυρωμένου γάλακτος χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή 9,6 εκατ. τόνων τυριού. Η παραγωγή 2,4 εκατ. τόνων βουτύρου και κίτρινων προϊόντων απαίτησε 45,8 εκατ. τόνους πλήρους γάλακτος (30% πλήρους γάλακτος). Αυτή η διαδικασία δημιούργησε επίσης 43 εκατ. τόνους αποβουτυρωμένου γάλακτος. Το γάλα αυτό, που παράγεται κυρίως κατά την παρασκευή βουτύρου και κρέμας γάλακτος χρησιμοποιήθηκε για τη μεταποίηση άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Περίπου 16,7 εκατ. τόνοι πλήρους γάλακτος και 13,6 τόνοι αποβουτυρωμένου έγιναν γάλα κατανάλωσης, με συνολικό όγκο 30,7 εκατ. τόνων. Τέλος, 21 εκατ. τόνοι αποβουτυρωμένου και 4,3 εκατ. τόνοι πλήρους γάλακτος μετατράπηκαν σε 2,8 εκατ. τόνους γάλακτος σε σκόνη, ενώ 19,3 εκατ. τόνοι πλήρους γάλακτος παρήγαγαν 2,8 εκατ. τόνους κρέμας και 16,6 εκατ. τόνους αποβουτυρωμένου γάλακτος.

Το 2016, το Ηνωμένο Βασίλειο παρήγαγε πάνω από το ένα πέμπτο (22%) των 30,7 εκατ. τόνων γάλακτος κατανάλωσης στην ΕΕ-28. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και η Πολωνία παρήγαγαν από κοινού 70% των 9,6 εκατ. τόνων τυριών στην ΕΕ-28.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να τη δείτε σε μεγένθυνση

Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία της Eurostat σχετικά με την παγκόσμια παραγωγή γάλακτος και τα προϊόντα του / ΑΠΕ - ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Βασ. Κοριμέντζας 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα