Η ενδοοικογενειακή βία είναι ποινικό αδίκημα. Κανένας δράστης δεν είναι παντοδύναμος και κανένα θύμα δεν είναι αδύναμο.
Το παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα από το βίντεο- γροθιά στο στομάχι, της ψηφιακής καμπάνιας, με τον τίτλο «Don’t Skip – Μην προσπερνάς την έμφυλη βία» του Κέντρου Γυναικείων Ερευνών Μελετών Διοτίμα. Τον σύζυγο-τέρας στο σποτ, το οποίο έγινε viral, με πάνω από 1 εκατομμύριο views, ερμηνεύει συγκλονιστικά ο Ερρίκος Λίτσης.
Η καμπάνια «Don’t Skip – Μην προσπερνάς την έμφυλη βία» εντάσσεται στο πρόγραμμα«SPEAK: Νομική υποστήριξη και ευαισθητοποίηση κατά της έμφυλης βίας» της Διοτίμα, το οποίο συνεχίζεται με την δεύτερη φάση του για την περίοδο Σεπτέμβριος 2018 – Απρίλιος 2019.
Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της εταιρείας Παπαστράτος.
Το πρόγραμμα SPEAK (ΜΙΛΑ)
Στο πλαίσιο του προγράμματος εντάσσονται οι εξής δράσεις:
Δωρεάν νομική βοήθεια και υποστήριξη σε γυναίκες (ημεδαπές – μετανάστριες), που έχουν υποστεί έμφυλη βία και έχουν περιορισμένο ετήσιο εισόδημα
Συνέχιση της ψηφιακής καμπάνιας, πανελλαδικής εμβέλειας, με τον τίτλο «Don’t Skip – Μην προσπερνάς την έμφυλη βία»
Μέσω της νομικής υποστήριξης, το πρόγραμμα φιλοδοξεί: να συμβάλει στην αποκατάσταση των συνεπειών της έμφυλης βίας, για τις γυναίκες που την έχουν υποστεί, να αποτρέψει τη δευτερογενή θυματοποίησή τους και να τις ενδυναμώσει.
Παράλληλα η συνέχιση της ψηφιακής καμπάνιας στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του ευρύτερου κοινού απέναντι στα καθημερινά περιστατικά έμφυλης βίας.
Τα αποτελέσματα
Στους δέκα μήνες υλοποίησης της πρώτης φάσης του προγράμματος, η Νομική Υπηρεσία του Κέντρου εξυπηρέτησε 100 γυναίκες. Η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων αφορούσε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας (60%). Οι υπόλοιπες υποθέσεις αφορούσαν γυναίκες που είχαν δεχτεί βία, διαφόρων μορφών, έξω από την οικογένεια ή τη σχέση. Συγκεκριμένα: σωματική βία (13%), ψυχολογική και συναισθηματική κακοποίηση (7%), σεξουαλική παρενόχληση (4%), trafficking (1%), βιασμό (3%).
Ο δράστης ήταν κατά κύριο λόγο ο σύντροφος / σύζυγος. Σε κάποιες υποθέσεις, ο δράστης προέρχονταν από το φιλικό, γειτονικό, συγγενικό (γονιός), σχολικό (δάσκαλος), εργασιακό (προϊστάμενος) περιβάλλον, ή ήταν μέλος της κοινότητας, ενώ σε κάποιες άλλες άγνωστος.
«Οι 6 στις 10 γυναίκες ήταν Ελληνίδες ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκε στην ηλικιακή κατηγορία 33- 49 χρονών» αναφέρει στον Αθήνα 9.84 η Νατάσα Κεφαλληνού, υπεύθυνη επικοινωνίας Κέντρου Γυναικείων Ερευνών και Μελετών Διοτίμα. «Γεγονός που σημαίνει ότι το φαινόμενο της έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας δεν αφορά μία άλλη εποχή όπως πολλοί νομίζουν. Είναι ένα φαινόμενο σημερινό καθημερινό το οποίο βιώνουν πάρα πολλές γυναίκες».
Μηδενική άνοχή στην έμφυλη βία
Η έμφυλη βία παραμένει ένα τεράστιο ταμπού που δυστυχώς στιγματίζει όχι τον δράστη, αλλά την ίδια τη γυναίκα που την υφίσταται «Παρατηρούμε συχνά ότι αυτές οι γυναίκες στιγματίζονται και απομονώνονται από το φιλικό η συγγενικό τους περιβάλλον σαν να είναι οι ίδιες υπεύθυνες για αυτό που βιώνουν» τονίζει η κα Κεφαλληνού. «Για αυτό είναι πολύ σημαντική η καταπολέμηση των έμφυλων στερεότυπων αντιλήψεων και συμπεριφορών και η διαμόρφωση μιας συλλογικής κουλτούρας μηδενικής ανοχής της έμφυλης βίας.
Ένα θετικό στοιχείο
«Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι τα τελευταία χρόνια με τις καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που υλοποιούνται από φορείς παρατηρείται αύξηση των περιστατικών που καταγγέλλονται», σημειώνει η κα Κεφαλληνού. «Είναι πολύ σημαντικό επίσης να υπάρχει ένα κρατικό δίκτυο υποστήριξης των γυναικών που έχουν υποστεί έμφυλη βία το οποίο υπάρχει με τις δομές της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων Πρέπει να μην έίναι όμως πρόσκαιρη η αντιμετώπιση των περιστατικών αλλά μακροχρόνια η στήριξη αυτών των γυναικών.
Τι είναι έμφυλη βία
Στην κατηγορία της έμφυλης βίας, σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (1993), εντάσσονται πράξεις που προκαλούν σωματικά, σεξουαλικά ή ψυχικά τραύματα, απειλές τέτοιων πράξεων, εξαναγκασμό και στέρηση της ελευθερίας του ατόμου. Αυτές οι πράξεις μπορεί να συμβούν τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια σφαίρα, στο πλαίσιο της οικογένειας, του εργασιακού χώρου, της κοινωνίας ή της κοινότητας. Εμφυλη βία υφίστανται, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, γυναίκες και νεαρά κορίτσια, αλλά και ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Η σωματική βία, η ψυχολογική και συναισθηματική κακοποίηση, η λεκτική βία, η αποστέρηση οικονομικών πόρων και ευκαιριών, είναι μερικές μόνο από τις μορφές έμφυλης βίας.
Τι μπορεί να κάνει άμεσα μια γυναίκα που υφίσταται έμφυλη βία
Να απομακρυνθεί άμεσα από το βεληνεκές δράσης του δράστη, παίρνοντας μαζί της τα παιδιά, αν υπάρχουν, και έγγραφα (ταυτότητα/διαβατήρια) και να καλέσει το 100.
Να τηλεφωνήσει σε πρόσωπο της εμπιστοσύνης της αν νιώθει την ανάγκη υποστήριξης/συνοδείας σε νοσοκομείο.
Να προστρέξει άμεσα σε νοσοκομείο για τη φροντίδα τυχόν τραυμάτων (ή μέριμνα για περιπτώσεις κινδύνου μεταδιδόμενων νοσημάτων), από όπου θα πάρει ιατρική γνωμάτευση που θα καταγράφει τα σημάδια/τραύματα και την αιτία τους.
Να προσέλθει σε Αστυνομικό Τμήμα, αν επιθυμεί, να υποβάλει καταγγελία με την αυτόφωρη διαδικασία.
Να καλέσει το 15900 αν έχει ανάγκη στέγασης σε ασφαλές μέρος, ψυχολογικής υποστήριξης και νομικής συμβουλευτικής.
INFO
Για πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των υπηρεσιών μπορείτε να επικοινωνείτε με το φορέα στοemail: [email protected] ή στο τηλέφωνο 210-3244380, (Δευτ-Παρ. 12.00-17.00)
Καλλιόπη Ασλανίδου - athina984.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη