22ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ
Το αντιρατσιστικό φεστιβάλ Αθήνας κλείνει 22 χρόνια ζωής

Το αντιρατσιστικό φεστιβάλ της Αθήνας είναι πάλι εδώ, πιστό στο ραντεβού του 22 χρόνια τώρα, στις αρχές του καλοκαιριού. Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ «ανοίγει» τις πόρτες του αυτήν την Παρασκευή, 28 στο Πάρκο Γουδή και θα διαρκέσει ως την Κυριακή, 30 Ιουνίου.

Με πολυεθνικά εδέσματα, συναυλίες, προβολές ταινιών, διήγηση παραμυθιών, εκδηλώσεις για παιδιά, σεμινάρια ακροβατικών, παιδότοπο, επίκαιρες συζητήσεις, το «Αντιρατσιστικό» κάθε χρόνο μεγαλώνει και μαζί του οι χιλιάδες Αθηναίοι, παλιοί και νέοι, που το επισκέπτονται.

«Ήμουν 20 χρόνων όταν πρωτοπήγα στο αντιρατσιστικό. Τώρα, έχοντας περάσει τα σαράντα, συνεχίζω να πηγαίνω με τα παιδιά μου. Η πόλη, εμείς, που ζούμε εδώ, έχουμε ανάγκη τέτοιες γιορτές. Να συναντούμε άλλους ανθρώπους, να διασκεδάζουμε, να ξαναβρίσκουμε παλιούς γνωστούς. Αλλιώς χανόμαστε στη μητρόπολη», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Δημάκου.

Τα τελευταία χρόνια το «Αντιρατσιστικό» επισκέπτονται περίπου 15.000 άνθρωποι, περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αγγελική Βαλσαμάκη, μέλος της οργανωτικής επιτροπής. «Έχει γίνει πια θεσμός, ενώ αποτελεί και το μεγαλύτερο αντιρατσιστικό φεστιβάλ της Ευρώπης», προσθέτει.

Παρ’ όλα αυτά το κεντρικό μήνυμα μένει αναλλοίωτο: ζούμε σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες και η αρμονική συνύπαρξη είναι το ζητούμενο, γι’ αυτό και το φεστιβάλ αποτελεί χώρο συνάντησης ανθρώπων από διαφορετικές κουλτούρες, επισημαίνει η κ. Βαλσαμάκη. Προσθέτει, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση κρατά κλειστά τα σύνορά της, οι πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να πνίγονται στη θάλασσα και στον Έβρο, ενώ όσοι τα καταφέρουν, ζουν σε άθλιες συνθήκες σε κέντρα κράτησης ή απομακρυσμένες δομές. Το φετινό σύνθημα του φεστιβάλ απευθύνεται σε αυτούς, από τα λόγια του Πάμπλο Νερούδα, “ξαναμοιράζοντας το αστέρι σε όσους κοπιάσουν να ‘ρθούνε”».

Κάθε μέρα τρεις παράλληλες σκηνές λειτουργούν με ζωντανή μουσική:

Από τον Ψαρογιώργη, τους Χαΐνιδες, ηλεκτρονική μουσική μέχρι ροκ στην κεντρική σκηνή, τον Βαγγέλη Κορακάκη, ικαριώτικο γλέντι στη λαϊκή σκηνή, λατινικά, ρώσικα, αφρικάνικα, αραβικά, κουρδικά συγκροτήματα στη μεταναστευτική είναι ορισμένες από τις πολλά υποσχόμενες συμμετοχές.

Μια από τις συζητήσεις, που ξεχωρίζει, είναι για το Airbnb και τις άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων και τις επιπτώσεις τους στην πόλη και τους κατοίκους. Η Τόνια Κατερίνη, μέλος Δ.Σ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ γιατί το Airbnb είναι σήμερα στην αιχμή της συζήτησης. «Η αλματώδης αύξηση των ενοικίων σε πολλές γειτονιές, και σε κάποιες περιοχές η παντελής έλλειψη προσφοράς διαμερισμάτων προς ενοικίαση, έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση, όσους θέλουν να βρουν σπίτι», επισημαίνει η κ. Κατερίνη. Επιπλέον, κάτοικοι ωθούνται σε έξωση από τους ιδιοκτήτες, γιατί οι δεύτεροι προτιμούν να εκμεταλλευτούν το ακίνητο μέσω του Airbnb. Ολόκληρες πολυκατοικίες αγοράζονται από εταιρείες και οι ένοικοι εκδιώκονται. Οι μόνιμοι κάτοικοι απομακρύνονται, ο χαρακτήρας της γειτονιάς αλλάζει, οι χρήσεις των καταστημάτων επίσης, συμπληρώνει η κ. Κατερίνη.

«Στη Ελλάδα δεν υπάρχει σοβαρό θεσμικό πλαίσιο ελέγχου, μόνο φορολογική διευθέτηση. Όποιος και όπου θέλει, ανοίγει ένα Airbnb», τονίζει η κ. Κατερίνη. Από την άλλη, στην Ελλάδα γενικότερα υφίσταται κρίση στέγης, καθότι είναι πολύ χαμηλή, ως ανύπαρκτη, η πολιτική της κοινωνικής κατοικίας.

Μια διαφορετική πρόταση αποτελούν οι πλατφόρμες διάθεσης διαμερισμάτων, οι οποίες δε θα είναι κερδοσκοπικές, όπως η Fairbnb, η οποία όμως ακόμα δεν έχει έρθει στην Ελλάδα, λέει η κ. Κατερίνη.

Άλλες συζητήσεις αφορούν τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, την έμφυλη βία, τις γυναικοκτονίες, τον κοινωνικό κανιβαλισμό, τις πολιτικές ένταξης των προσφύγων, την άνοδο της ακροδεξιάς, τα δικαιώματα των φυλακισμένων, τους μετανάστες εργάτες γης στη νότια Ευρώπη, τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης ουσιών, τη δίκη της Χρυσής Αυγής, παρουσία της μητέρας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα και άλλα.

Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Μακεδόνες πολιτικοί πρόσφυγες: Η ανοιχτή πληγή του Εμφυλίου» σε πρώτη προβολή, η ταινία «The Way Back» (Σκηνοθεσία: Maxime Jennes, Dimitri Petrovic), το ντοκιμαντέρ « Peace vs Piece. Μέρος I: Η Αντίσταση των παλαιστινίων γυναικών στη Χεβρώνα», και το ντοκιμαντέρ για την Αντίσταση του ΕΑΜ στην Αθήνα της Κατοχής « Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών», (Σκηνοθεσία: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Γιάννης Ξύδας)

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα φιλοξενούνται εκθέσεις φωτογραφίας, βιβλιοπωλεία και κέντρο Τύπου.
 

Είσοδος ενίσχυσης: 5 ευρώ ανά ημέρα και 10 ευρώ για όλο το τριήμερο, ενώ η είσοδος είναι δωρεάν για πρόσφυγες, μετανάστες/τριες και ανέργους.

Περισσότερα στο: www.antiracistfestival.gr

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Βία κατά των γυναικών
25 Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Στην Ελλάδα ακόμη αποτελεί ζητούμενο! - Ο Ο.Η.Ε. έχει κηρύξει από το 1991 την 25η Νοεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά...
25 Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
τάξη, έδρα, πίνακας, μαυροπίνακας, τετράδια
Σήμερα στη Βουλή για το Πολλαπλό Βιβλίο και την Πανεπιστημιοποίηση της ΑΣΠΑΙΤΕ
Παρατάσεις, καθυστερήσεις, παλινωδίες σχετικά με τη διαδικασία συγγραφής, αξιολόγησης και εισαγωγής του πολλαπλού βιβλίου στα σχολεία της χώρας -...
Σήμερα στη Βουλή για το Πολλαπλό Βιβλίο και την Πανεπιστημιοποίηση της ΑΣΠΑΙΤΕ