Στις 20 Νοεμβρίου 1989, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, γεγονός που θεωρήθηκε ορόσημο και το οποίο από τότε έχει γίνει η παγκοσμίως κυρωμένη συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Σύμβαση θέτει αυστηρά πρότυπα για τις κυβερνήσεις που την υπέγραψαν ως προς την προστασία των δικαιωμάτων κάθε παιδιού.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη UNICEF και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 1 στα 3 παιδιά δεν παίρνουν τη διατροφή που χρειάζονται για να αναπτυχθούν σωστά, ιδιαίτερα στις κρίσιμες πρώτες 1.000 ημέρες (από τη σύλληψη έως τα δεύτερα γενέθλια του παιδιού) και συχνά πέραν αυτών. Ένας αυξανόμενος αριθμός παιδιών και νέων επιβιώνει, (μειώθηκε σχεδόν στο μισό, από το 1990, το ποσοστό των υποσιτισμένων παιδιών- Περισσότερο από 50% μειώθηκαν οι θάνατοι παιδιών κάτω των 5 ετών, από το 1989) αλλά πολύ λίγα ευημερούν, εξαιτίας του υποσιτισμού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζει η UNICEF, τουλάχιστον 1 στα 2 παιδιά κάτω των 5 ετών υποφέρει από κρυφή πείνα, λόγω ανεπάρκειας στη λήψη βιταμινών και άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Το 2018, σχεδόν 200 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών είχαν προβλήματα από υπερβολική λήψη τροφής, ενώ τουλάχιστον 340 εκατομμύρια υπέφεραν από κρυφή πείνα. Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία συνεχίζουν να αυξάνονται. Από το 2000 έως το 2016, το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών (ηλικίας 5 έως 19 ετών) αυξήθηκε από 1 στα 10 σε σχεδόν 1 στα 5.
Στο μεταξύ, υπολογίζεται ότι 262 εκατ. παιδιά και νέοι είναι εκτός σχολείου, ενώ όπως αναφέρει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), παρά την ύπαρξη νόμων εναντίον του γάμου που επιβάλλεται στα παιδιά, η πρακτική αυτή παραμένει ευρέως διαδεδομένη: Παγκοσμίως, μία στις πέντε κοπέλες είναι παντρεμένη ή αρραβωνιασμένη πριν φθάσει στην ηλικία των 18 ετών. Στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται: 40% των κοριτσιών παντρεύονται πριν από την ηλικία των 18 ετών, και 12% των κοριτσιών παντρεύονται πριν από την ηλικία των 15 ετών.
Εξάλλου, κάθε μέρα στις αναπτυσσόμενες χώρες, 20.000 κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών γεννούν. Αυτό αντιστοιχεί σε 7,3 εκατομμύρια γεννήσεις τον χρόνο. Και αν συμπεριληφθούν όλες οι εγκυμοσύνες, όχι μόνο οι γεννήσεις, ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, όταν μια κοπέλα μείνει έγκυος, η ζωή της μπορεί να αλλάξει ριζικά. Η εκπαίδευσή της μπορεί να τερματιστεί και οι προοπτικές της εργασίας της να μειωθούν. Γίνεται πιο ευάλωτη στη φτώχεια και τον αποκλεισμό και η υγεία της συχνά χειροτερεύει. Οι επιπλοκές από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ έφηβων κοριτσιών.
Κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών
Κάθε χρόνο περίπου 41.000 παιδιά, κάτω των 15 ετών, πέφτουν θύματα ανθρωποκτονίας, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) 1 στους 4 ενήλικες, παγκοσμίως, δηλώνει ότι είχε υποστεί σωματική κακοποίηση όταν ήταν παιδί. Από τα παιδιά που κακοποιήθηκαν, 23% ανέφεραν ότι υπέστησαν σωματική βία, 36% ψυχολογική βία, 16% φυσική αμέλεια από τους κηδεμόνες και 18% των κοριτσιών και 8% των αγοριών, σεξουαλική κακοποίηση.
Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, οι επιπτώσεις μπορεί να διαρκέσουν μία ζωή. Οι ενήλικες που έχουν κακοποιηθεί ή παραμεληθεί ως παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να:
- ασκήσουν βία ή να πέσουν θύματα βίας
- υποφέρουν από κατάθλιψη
- υποφέρουν από παχυσαρκία
- ακολουθούν σεξουαλική συμπεριφορά υψηλού κινδύνου και να έχουν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη
- κάνουν ευκολότερα χρήση καπνού, ναρκωτικών ή αλκοόλ
Οι μελέτες δείχνουν ότι η παιδική κακοποίηση έχει υψηλό οικονομικό κόστος- σε ιατρικά έξοδα, νομικά έξοδα και χαμένη παραγωγικότητα. Η κακοποίηση παιδιών μπορεί να επιβραδύνει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη μιας χώρας, τονίζει ο ΠΟΥ.
Παιδική εργασία
Σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας, εργάζονται 218 εκατ. παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 17 ετών. Μεταξύ αυτών, 152 εκατ. είναι θύματα παιδικής εργασίας. Σχεδόν τα μισά από αυτά, 73 εκατ., εργάζονται σε επικίνδυνη παιδική εργασία. Σχεδόν 50% από τα 152 εκατ. θύματα παιδικής εργασίας είναι ηλικίας 5- 11 ετών. Σαράντα δύο εκατ. (28%) είναι ηλικίας 12- 14 ετών και 37 εκατ. (24%) είναι ηλικίας 15-17 ετών. Μεταξύ 152 εκατομμυρίων παιδιών στην παιδική εργασία, 88 εκατομμύρια είναι αγόρια και 64 εκατομμύρια είναι κορίτσια.
Σε απόλυτους αριθμούς, αναφέρει ο Οργανισμός, σχεδόν το ήμισυ της παιδικής εργασίας (72,1 εκατ.) καταγράφεται στην Αφρική, 62,1 εκατ. στην Ασία και τον Ειρηνικό, 10,7 εκατ. στην Αμερική, 1,2 εκατ. στα αραβικά κράτη και 5,5 εκατ. στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Στην Αφρική, 1 στα 5 παιδιά (19,6%) βρίσκεται στην παιδική εργασία, ενώ το ποσοστό σε άλλες περιοχές κυμαίνεται μεταξύ 3% και 7%. Η επικίνδυνη παιδική εργασία είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ των ηλικιών 15- 17 ετών. Παρόλα αυτά, το ένα τέταρτο της επικίνδυνης παιδικής εργασίας (19 εκατ.) γίνεται από παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.
Το 58% όλων των παιδιών στην παιδική εργασία και το 62% όλων των παιδιών σε επικίνδυνη εργασία είναι αγόρια. Τα αγόρια φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο παιδικής εργασίας από τα κορίτσια, αλλά αυτό μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζει μια υποεκτίμηση της εργασίας των κοριτσιών, ιδιαίτερα στην οικιακή παιδική εργασία.
Εξάλλου, η παιδική εργασία συγκεντρώνεται πρωτίστως στη γεωργία (71%), η οποία περιλαμβάνει την αλιεία, τη δασοκομία, την κτηνοτροφία και την υδατοκαλλιέργεια, 17% στις Υπηρεσίες και 12% στον τομέα της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης.
Παιδιά και ένοπλες συγκρούσεις
Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, το έτος 2018 σημαδεύτηκε από τα υψηλότερα επίπεδα παιδιών που σκοτώθηκαν ή κακοποιήθηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις, από τότε που τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν να παρακολουθούν και να αναφέρουν αυτή τη σοβαρή παραβίαση. Συνολικά, περισσότερα από 24.000 παρόμοια περιστατικά επαληθεύτηκαν το πέρυσι.
Η στρατολόγηση και η χρησιμοποίηση παιδιών σε συγκρούσεις συνεχίστηκε αμείωτη, με περισσότερα από 7.000 παιδιά να έρχονται στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων, παγκοσμίως. Η Σομαλία παρέμεινε η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που χρησιμοποιήθηκαν, ακολουθούμενη από τη Νιγηρία και τη Συρία.
Οι καταχρήσεις σεξουαλικής βίας κατά των αγοριών και των κοριτσιών παρέμειναν διαδεδομένες, ενώ οι απαγωγές παιδιών συνεχίστηκαν, συχνά για να χρησιμοποιηθούν σε εχθροπραξίες ή για σεξουαλική εκμετάλλευση. Περίπου 2.500 παιδιά πιστοποιήθηκαν ως απαχθέντα το 2018, περισσότερα από τα μισά από αυτά στη Σομαλία.
Ενώ οι επαληθευμένες επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία μειώθηκαν παγκοσμίως (1.056), καταγράφηκε σημαντική αύξηση σε ορισμένες συγκρούσεις όπως στο Αφγανιστάν και στη Συρία. Η στρατιωτική χρήση των σχολείων παρέμεινε ανησυχητική τάση και η στέρηση της πρόσβασης στην εκπαίδευση ήταν σημαντική σε καταστάσεις όπως το Μάλι, με 827 σχολεία να κλείνουν στα τέλη Δεκεμβρίου 2018, εμποδίζοντας την πρόσβαση 244.000 παιδιών στην εκπαίδευση.
Την ίδια χρονιά, συνολικά 13.600 παιδιά επωφελήθηκαν από την υποστήριξη απελευθέρωσης και επανένταξης παγκοσμίως, αυξάνοντας τον αριθμό σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο (12.000).
Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία για τις συνθήκες ζωής των παιδιών παγκοσμίως / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Βασ. Κοριμέντζας
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 6/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη