"Αν δούμε το Ευρωβαρόμετρο του Οκτωβρίου, αυτό δείχνει πως ενώ οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που ερωτήθηκαν νιώθουν πολύ καλά να βρίσκεται ένα άτομο με αναπηρία στο ύπατο αξίωμα της ελληνικής πολιτείας, δηλαδή στην Προεδρία της Δημοκρατίας, δεν νιώθουν τόσο καλά να κάνουν παρέα με άτομα με αναπηρία (ποσοστό 46%) ή να δημιουργήσουν τα παιδιά τους σχέση με κάποιο άτομο με αναπηρία με (ποσοστό 47%)". Με την αναφορά στα συγκεκριμένα στατιστικά ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) δίνει το πλέον πρόσφατο "στιγμιότυπο" των απόψεων της ελληνικής κοινωνίας για την αναπηρία στα τέλη του 2019 μετά και από τα στοιχεία που έδωσε η ΕΕ. "Κατά 53% θεωρούν ότι η αναπηρία μπορεί να είναι ένα μειονέκτημα για την απασχόληση. Σε σχέση με το παρελθόν είμαστε καλύτερα, σε σχέση με αυτό που πρέπει να κατακτήσουμε ως κοινωνία έχουμε πολύ δρόμο ακόμη", προσέθεσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM" ο κ.Βαρδακαστάνης, που τόνισε πως η 3η Δεκεμβρίου είναι μεν μέρα αναφοράς "αλλά οι δράσεις, η ενεργοποίηση, η κινητοποίηση του αναπηρικού κινήματος σε όλη τη χώρα είναι εν δράσει και εν εγρηγόρσει 365 ημέρες το χρόνο".
Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε δε πως, πέρα από την 3η ημέρα Δεκεμβρίου, η Ε.Σ.Α.μεΑ προχωρά και σε δράσεις μέσα από πολιτικές για άτομα με αναπηρία "που αφορούν το σύνολο των δραστηριοτήτων της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία", πολιτικές μικρές και μεγάλες. Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ επιπλέον προχώρησε σε μια εικονοποίηση των νεότερων στατιστικών: "Τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε μια κοινωνία και σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα που υπάρχει σε κάθε κοινωνία", σημείωσε με έμφαση.
Σημαντική η πολυεπίπεδη υποστήριξη του αναπηρικού κινήματος
"Τα θέματα που έχουν σχέση με την αναπηρία διαχέονται στο σύνολο της πολιτικής που ασκείται, είτε από έναν δήμο είτε από μια περιφέρεια είτε από το κράτος είτε από τις παρεμβάσεις που έχουν οι κοινωνικοί φορείς όπως για παράδειγμα οι κοινωνικοί εταίροι μέσω του κοινωνικού διαλόγου, της συλλογικής διαπραγμάτευσης όπου επίσης διαμορφώνονται πολιτικές", τονίζει ο κ. Βαρδακαστάνης, "είναι παντού, είναι τι κάνουμε, είναι το τι κάνει κάθε πολίτης από το αν σταθμεύει το αυτοκίνητό του στη ράμπα, το αν βάζει ο καταστηματάρχης τα τραπεζοκαθίσματά του με έναν συγκεκριμένο τρόπο στο πεζοδρόμιο και στις λωρίδες που είναι τοποθετημένες, ώστε να περνούν οι τυφλοί. Τα θέματα που έχουν σχέση με την αναπηρία έχουν να κάνει με όλη τη συμπεριφορά μας", εξηγεί εμφατικά ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.).
Το τίμημα της δεκαετούς κρίσης
Κατά τον κ.Βαρδακαστάνη, τα προηγούμενα έτη ήταν μια περίοδος που κληροδοτεί σειρά από ελλείψεις για τη μερίδα του κοινωνικού συνόλου που δίνει μια καθημερινή μάχη. "Μετά από δέκα χρόνια κρίσης η όποια εξέλιξη μπορεί να έχει υπάρξει είναι εξέλιξη αποκατάστασης τεράστιων απωλειών και ελλειμμάτων που δημιούργησε η κρίση σε όλα τα επίπεδα. Η κρίση απορύθμισε στην καλύτερη περίπτωση και στην κανονικότητα της υποβάθμισε υπηρεσίες σημαντικές, όπως για παράδειγμα στον χώρο της υγείας, όπου απευθύνονται τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις", σημείωσε ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ, που τόνισε πως τα συγκεκριμένα άτομα είναι και "οι καθημερινοί χρήστες των υπηρεσιών υγείας, αλλά και στον κοινωνικό τομέα, στην εκπαίδευση, παντού".
Ο κ.Βαρδακαστάνης δεν παρέλειψε δε να τονίσει πως πολλά ζητήματα που σήμερα είναι στην πρώτη γραμμή από την Ε.Σ.Α.μεΑ δεν αποτελούν νέα, απόρροια μόνο της πρόσφατης περιόδου κρίσης, ζητήματα. "Ως αναπηρικό κίνημα εμείς προσπαθήσαμε να σταθούμε όρθιοι σε όλη αυτή τη διαδρομή, να εκπροσωπήσουμε τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε ευκαιρίες που υπάρχουν για μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα για να πάει μπροστά. Η περίοδος αυτή δε, δημιούργησε ελλείμματα, αποκάλυψε ελλείμματα, τα οποία θα έπρεπε να έχουν καλυφθεί, αυτό που διεκδικούμε τώρα με τη θεσμική μεταρρύθμιση το διεκδικούσαμε και πριν την κρίση", τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.
Οι βασικές μεταρρυθμιστικές συνιστώσες
Πρόσφατα η Ε.Σ.Α.μεΑ. έδωσε στη δημοσιότητα και τη Διακήρυξη του αναπηρικού κινήματος για την 3η Δεκέμβρη 2019, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, σε μια προσπάθεια να φτάσει σε κάθε άτομο με αναπηρία, χρόνια πάθηση, στις οικογένειές τους, σε κάθε ενεργό και ευαισθητοποιημένο πολίτη σε όλη τη χώρα. "Το 2019 είναι μια σημαντική ιστορική χρονιά γιατί για πρώτη φορά η Ελλάδα εξετάστηκε από τον ΟΗΕ για το πως εφαρμόζει τη διεθνή σύμβαση των ατόμων με αναπηρία που έχει ήδη κυρώσει κάτι που έγινε στο Σεπτέμβρη. Για πρώτη φορά δε έχουν δοθεί συστάσεις από την Επιτροπή του ΟΗΕ και από τη Γενεύη για τις υλοποιήσει. Η χώρα έχει για παράδειγμα ανάγκη από μια σοβαρή νομοθεσία για την ίση μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της ζωής τους", σημειώνει ο κ.Βαρδακαστάνης.
"Η χώρα έχει ανάγκη από ένα εθνικό πρόγραμμα δράσης που δεν το είχε ποτέ μέχρι σήμερα όπως και από μια εθνική αρχή προσβασιμότητας που δεν την είχε μέχρι σήμερα ποτέ αλλά και από ένα εθνικό σήμα προσβασιμότητας και πιστοποίηση της προσβασιμότητας. Την ίδια ώρα έχει ανάγκη από ενδυνάμωση του τομέα της υγείας του τομέα των χρόνιων παθήσεων όπως και στον τομέα της εκπαίδευσης. Υπάρχει ανάγκη να γίνουν σοβαρές αλλαγές στο μοντέλο της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία όπως και στα άτομα με αναπηρία που εργάζονται στην εκπαίδευση", είναι το συνολικό κάλεσμα που κάνει ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη