«Τρέχεις, σκοτώνεις, εξαφανίζεσαι και συνεχίζεις τη ζωή σου»
Ανάλυση για τον παραλογισμό των διατάξεων του ΚΟΚ σχετικά με την εγκατάλειψη θυμάτων τροχαίων

Μουδιασμένη είναι η ελληνική κοινή γνώμη τις τελευταίες ημέρες έπειτα από την είδηση ότι οδηγός παρέσυρε, σκότωσε και στη συνέχεια εγκατέλειψε νεκρό 25χρονο μοτοσυκλετιστή στη Γλυφάδα, ενώ στη συνέχεια παρέμεινε εξαφανισμένος για 48 ώρες.

Ο Μανώλης Σταυρουλάκης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του SOS Τροχαία Εγκλήματα, αναλύει στο news247 τα δεδομένα που προκύπτουν από την ερμηνεία του ΚΟΚ σε περιπτώσεις όπου ο οδηγός που χτυπάει και εγκαταλείπει το θύμα του αβοήθητο, τιμωρείται με μία ελάχιστη ποινή, ενώ έρχεται αντιμέτωπος με κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.

"Είμαστε σε μία χώρα που συζητάμε χρόνια το θέμα των τροχαίων, της εγκατάλειψης των θυμάτων στους δρόμους και της ατιμωρησίας των οδηγών, βάσει του ΚΟΚ. Σαν σύλλογος (σ.σ. SOS Τροχαία Εγκλήματα) έχουμε κάνει χιλιάδες διαμαρτυρίες. Δυστυχώς υπάρχει μία νομοθεσία, η οποία αντί να αποτρέπει την εγκατάλειψη θυμάτων στους δρόμους, την προτρέπει! Όπως είναι η νομοθεσία σήμερα, ενθαρρύνει λέγοντας: "Σκότωσε και φύγε", γιατί αν καθίσεις θα βρεις τον μπελά σου!

Ο κύριος αυτός με την Corvette στη Γλυφάδα σκότωσε και εγκατέλειψε. Δολοφόνησε έναν νέο άνθρωπο, έφυγε και παρουσιάστηκε με τον δικηγόρο του έπειτα από 48ώρες και αφέθηκε ελεύθερος. Ήταν μεθυσμένος; Βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών; Δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Ο νόμος λέει: "Φύγε, περίμενε να περάσουν 48 ώρες και παρουσιάσου μετά σαν κύριος στην Τροχαία. Στη συνέχεια θα πας στο σπιτάκι σου, να συνεχίσεις τη ζωή σου. Αυτή είναι η ελληνική νομοθεσία.

Η πιο ανήθικη, η πιο αποτρόπαια πράξη που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος είναι αυτό. Να εγκαταλείπει τον συνάνθρωπό του τραυματία, να τον αφήνει να πεθάνει στον δρόμο, ενώ θα μπορούσε να σωθεί. Μιλάμε για τρελά πράγματα που γίνονται μόνο στην Ελλάδα.

Τι να σχολιάσω; Το έγκλημα; Την ανηθικότητα; Την απανθρωπιά;

Την τελευταία πενταετία είναι καθημερνό φαινόμενο, απλά δεν τα μαθαίνουμε όλα. Ο Έλληνας νομοθέτης δεν το βλέπει, θεωρεί ότι ο δράστης έπαθε "σοκ", που σκότωσε έναν άνθρωπο. Σκοτώνει, παθαίνει σοκ και φεύγει.

Είναι αδιανόητα πράγματα αυτά. Δεν ξέρουμε τι άλλο να κάνουμε σαν σύλλογος. Έχουμε κάνει τόσες παρεμβάσεις. Όλοι σφυρίζουν αδιάφορα. Αν είμαστε χώρα που μας αρέσει αυτό το θέμα, να βλέπουμε τον συνάνθρωπο μας να πεθαίνει στην άσφαλτο και εμείς να μην κάνουμε τίποτα, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Οι δράστες των τροχαίων έχουν την κάλυψη της ελληνικής δικαιοσύνης. Δολοφονούνται άνθρωποι καθημερινά στο οδικό δίκτυο και υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας για αυτούς. Τέτοιες παράνομες πράξεις, που παράγουν τόσες τραγωδίες, τόσο πόνο, τόσο αίμα, να μένουν σχεδόν ατιμώρητες. Δεν την ενδιαφέρει την ελληνική δικαιοσύνη αν διαλύονται σπίτια ή αν μένουν άνθρωποι ανάπηροι".

Αναλυτικά το ρεπορτάζ του news247

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pierrakakis
Πιερρακάκης: «Να αναδειχθεί η Ελλάδα σε περιφερειακό κέντρο γνώσης, έρευνας και καινοτομίας»
Με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών της 106ης Συνόδου, που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Πιερρακάκης: «Να αναδειχθεί η Ελλάδα σε περιφερειακό κέντρο γνώσης, έρευνας και καινοτομίας»