Μείωση των μισθών κατά 20% φέρνει το σχέδιο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» που ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση.
Το πρόγραμμα επιβάλλει ουσιαστικά «ψαλίδι» στους μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, ενώ δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να θέσει εργαζόμενους σε καθεστώς μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας και να τους καταβάλει το 50% των αμοιβών. Από το υπόλοιπο 50% το κράτος θα καταβάλει στον εργαζόμενο το 60% του συνολικού ποσού, με τις τελικές αποδοχές να είναι μειωμένες κατά 20%.
Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος» παραδέχθηκε τη μείωση στους μισθούς: «Η οροφή της απώλειας είναι 16% (…). Η διάρκεια του προγράμματος αυτού προσδιορίζεται από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020», ανέφερε συγκεκριμένα.
«Το όφελος για τις επιχειρήσεις από την εφαρμογή του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ φτάνει το 33% αναφορικά με το μισθολογικό κόστος», επεσήμανε παράλληλα χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος μειώθηκε τουλάχιστον 20% κατά την περίοδο της κρίσης ανεξαρτήτως ΚΑΔ. Το πρόγραμμα θα ισχύει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 χωρίς να αποκλείεται η επέκτασή του κάτι που ήδη απαιτούν μεγάλες εργοδοτικές ενώσεις.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα
Το νέο πρόγραμμα θα στηρίζεται σε πέντε άξονες:
- Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%. Η μείωση του ωραρίου που θα εφαρμόζεται για τον εργαζόμενο θα ασκείται χωρίς να μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.
- Το κράτος θα έρθει να καλύψει το 60% του εισοδήματος του εργαζομένου που θα χάνει για τις ώρες που δεν εργάζεται.
- Όριο ασφάλειας θα είναι ο βασικός μισθός, καθώς το τελικό ποσό των εργαζόμενων δεν θα μπορεί να υπολείπεται από τα 650 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εάν η καθαρή αμοιβή μετά την μείωση του ωραρίου εργασίας υπολείπεται του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου.
- Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.
- Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.
Παραδείγματα
Εργαζόμενος με αποδοχές 700 ευρώ και ωράριο μειωμένο κατά 50%: Θα λάβει από τον εργοδότη 350 ευρώ. Από το κράτος θα λάβει το 60% των υπολοίπων 350 ευρώ, δηλαδή 210 ευρώ, άρα σύνολο 560 ευρώ. Το χαμηλότερο όριο είναι τα 650 ευρώ του κατώτατου μισθού, το κράτος θα πληρώσει άλλα 90 ευρώ, ώστε α φτάσει το συγκεκριμένο ποσό.
Εργαζόμενος με μηνιαίες αποδοχές 800 ευρώ μπαίνει σε καθεστώς μειωμένου κατά 40% ωραρίου εργασίας: Με τη μείωση του ωραρίου εργασίας ο μισθός του υπαλλήλου μειώνεται στα 480 ευρώ από 800 ευρώ. Το 60% των απωλειών που θα έχει ο εργαζόμενος θα καλυφθεί με επιδότηση από το κράτος. Δηλαδή το κράτος θα τον καλύψει για άλλα 288 ευρώ και ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα λαμβάνει το μήνα 768 ευρώ.
Εργαζόμενος με μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ μπαίνει σε καθεστώς μειωμένου κατά 50% ωραρίου εργασίας: Με τη μείωση του ωραρίου ο μισθός του εργαζόμενου μειώνεται στα 500 ευρώ. Το 60% των υπολοίπων 500 ευρώ που θα χάσει ο εργαζόμενος λόγω του μειωμένου ωραρίου θα καλυφθεί από το κράτος. Δηλαδή το κράτος θα πληρώσει στον εργαζόμενο 300 ευρώ. Ο συγκεκριμένος υπάλληλο θα αμείβεται για τέσσερις μήνες από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο με 800 ευρώ το μήνα. Ο μισθός του θα μειωθεί κατά 200 ευρώ και θα εργάζεται με μειωμένο κατά 50% ωράριο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση