Η ομιλία και η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού είναι αναπόσπαστα κομμάτια σε κάθε ΔΕΘ. Μόνο που η φετινή, ψηφιακή έκθεση δεν μοιάζει σε τίποτα με τις προηγούμενες. Στην εποχή της μάσκας, των αποστάσεων, της ακύρωσης γεγονότων όπου συνωστίζεται ο κόσμος, η διεξαγωγή της και μόνο αποτελεί επίτευγμα. Διαφορετική, με λιγότερες δυνατότητες, όμως υπαρκτή.
Εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, συνταξιούχοι, άνθρωποι της πολιτικής και της οικονομίας, περιμένουν τον Σεπτέμβρη της ΔΕΘ, τον Σεπτέμβρη των εξαγγελιών του εκάστοτε πρωθυπουργού. Έτσι και φέτος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε το πλάνο της κυβέρνησης του. Ένα πλάνο που στόχευε ξεκάθαρα στην ικανοποίηση του σκληροπυρηνικού, (ακρό)δεξιού κοινού, παραμερίζοντας ύψιστης σημασίας κοινωνικές ανάγκες που γεννούν οι συνθήκες της ύφεσης και της αβεβαιότητας.
Ως σημαντικότερα κομμάτια της ομιλίας και της συνέντευξης Μητσοτάκη αναδείχθηκαν, αντί για την οικονομία, οι εξαγγελίες για αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων και η πρόσληψη 15.000 ατόμων στο στράτο.
Σχετικά με το πρώτο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αγορά έξι νέων και δώδεκα μεταχειρισμένων αεροσκαφών Rafale έως το 2022. Επίσης, την αγορά τεσσάρων φρεγατών και την αναβάθμιση ακόμη τεσσάρων από των ήδη υπαρχόντων, σε βάθος δεκαετίας. Όλα αυτά, βεβαίως βεβαίως, θα αγοραστούν από την σύμμαχο χώρα Γαλλία! Εν τω μεταξύ, όταν ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε πόσο θα μας κοστίσουν και από που θα εξοικονομηθούν τα χρήματα, αρκέστηκε να απαντήσει ότι δεν βρίσκεται σε θέση να τα κοστολογήσει και ότι λεφτά υπάρχουν. Ναι, καλά διαβάζετε. Λεφτά υπάρχουν! Δε νομίζω να ξυπνά μόνο σε εμένα άσχημες μνήμες αυτή η ατάκα. Πάντως, την τελευταία φορά που «υπήρχαν λεφτά», η χώρα εκλιπαρούσε για ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομική στήριξη πριν οδηγηθεί στην απόλυτη κατάρρευση.
Είναι δυνατόν ο, κατά τα άλλα, πάντα προετοιμασμένος, άριστος και ετοιμόλογος πρωθυπουργός να μην γνωρίζει το κόστος όσων αναγγέλλει; Είναι δυνατόν να μην έχει ενημερωθεί από τους συνεργάτες του; Να μην έχει γίνει κάποια συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών; Να μην γνωρίζει πως και από που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Φυσικά και όχι! Προφανώς, ο κ. Μητσοτάκης, όπως και κάθε πρωθυπουργός σε όλο τον κόσμο, πάντα κοστολογεί τις επιδιώξεις του πριν τις παρουσιάσει στους πολίτες. Εξίσου προφανές ότι γνωρίζει και από που θα βρεθούν οι πόροι. Η άγνοια και η άρνηση του μόνο ως ύποπτες μπορούν να καταγγελθούν.
Σύμφωνα με ειδικούς εκτιμητές, αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα θα στοιχίσουν στη χώρα μας από οκτώ έως δέκα δις. Η ιστορία των διεθνών σχέσεων, της διεθνούς πολιτικής, έχει αποδείξει ότι φίλοι με το αζημίωτο δεν υπάρχουν. Ούτε φίλοι, ούτε σύμμαχοι. Έτσι, λοιπόν, ήρθε η ώρα που η χώρα μας θα πληρώσει τα tweet του Μακρόν στα ελληνικά, την πίεση που ασκεί στον Ερντογάν και την δημόσια και ξεκάθαρη στήριξη του στην Ελλάδα. Μόνο που η Ελλάδα καλείται να πληρώσει πολύ ακριβά αυτές τις «υπηρεσίες». Δεν είναι και λίγα 10 δις για μια χώρα φτωχή, χτυπημένη από την πολυετή λιτότητα των μνημονίων. Η Ελλάδα θα σώσει την Γαλλική αμυντική βιομηχανία και, φυσικά, οι Γάλλοι πανηγυρίζουν!
Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι με την στάση τους αποδεικνύουν πόσο συμφεροντολογικά και ατομιστικά σκέφτονται και πράττουν. Προβληματίζονται, φοβούνται, σκούζουν, κουνάνε το δάχτυλο, κινδυνολογούν όταν η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση (όποια και αν είναι) προσανατολίζεται σε μειώσεις φόρων, αυξήσεις μισθών/συντάξεων, προσλήψεις κτλ. αλλά δεν έχουν να πουν κουβέντα όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανακοινώνει εξοπλιστικά προγράμματα πολλών δις, τα οποία ουδέποτε συζητήθηκαν. Είπαμε. Η Ελλάδα καλείται να σώσει την αμυντική βιομηχανία της Γαλλίας, μιας από τις ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης. Αυτό, όλους τους συμφέρει πλην της χώρας μας!
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών στο στρατό, σε βάθος πενταετίας ενώ η υγεία και η παιδεία, κυριολεκτικά, παραλύουν. Δεν μπαίνω καν στη διαδικασία να σχολιάσω το πόσο οξύμωρος καταντά ο πρωθυπουργός μας, ο οποίος από την μία σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε δήλωση, υποστηρίζει ότι επιζητά τον διάλογο με την Τουρκία και ότι βρεθήκαμε και βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την συμφωνία και από την άλλη παραγγέλνει πολεμικά αεροσκάφη, φρεγάτες και εξοπλίζει την άμυνα μας με έμψυχο προσωπικό. Θέλουμε ειρήνη, επενδύοντας οικονομικά στην πολεμική προετοιμασία.
Στα της οικονομίας, που πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, ανακοινώθηκε παράταση των όσων μέτρων έχουν ήδη παρθεί, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως ανίκανα να προστατεύσουν επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Επίσης, μέτρα όπως η μείωση ασφαλιστικών εισφορών και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα μπουν σε ισχύ από το 2021 και όχι άμεσα, ως όφειλε να γίνει, με ισχύ μόνο ενός έτους (2021). Όσον αφορά την κατάργηση ή, έστω, την μείωση του ΕΝΦΙΑ, κάτι που περίμεναν όλοι διακαώς, ανακοινώθηκε η κατάργηση του σε 26 ακριτικά νησιά και πουθενά αλλού. Δηλαδή και ελάχιστες ελαφρύνσεις και προσωρινές. Στο σύνολο του, το οικονομικό πακέτο ανέρχεται σε 6,8 δις. 10 δις για εξοπλιστικά και 6,8 για την οικονομία. Κάτι πάει λάθος!
Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι εξαγγελίες του από το βήμα της 85ης ΔΕΘ, απέδειξαν ότι πιθανόν ο πρωθυπουργός δεν αντιλαμβάνεται τις αγωνίες και τα προβλήματα του κόσμου. Δεν στάθηκε στο ύψος των δυσοίωνων περιστάσεων. Οι πολίτες ήθελαν να ακούσουν τα αναγκαία εκείνα μέτρα, που θα σκότωναν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα του αύριο που γεννιούνται καθημερινά σε όλο και περισσότερους. Ο κόσμος αγωνιά για την επόμενη μέρα. Για το μαγαζί του, το μεροκάματο του, το παιδί του, τα σχολεία, τα νοσοκομεία.
Σε συνθήκες οικονομικής καθίζησης, με την ανεργία να ανεβαίνει, τα λουκέτα να διαδέχονται το ένα το άλλο, τα νοσοκομεία στην Αθήνα να διατυμπανίζουν ότι φτάνουν στα όρια τους μετά την αύξηση των διασωληνωμένων με κορονοϊό, τα σχολεία χωρίς αίθουσες, χωρίς κατάλληλες μάσκες (αποδείχτηκε από την πρώτη σχολική μέρα), η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να ενισχύσει τον στρατό και την άμυνα, αντί για το κοινωνικό κράτος, τα δημόσια νοσοκομεία και την παιδεία.
Η βασίλισσα της Γαλλίας, Μαρία Αντουανέτα, όταν ενημερώθηκε πως οι φτωχοί αγρότες διαμαρτύρονται επειδή δεν έχουν ούτε ψωμί να φάνε, φημολογείται να είπε την θρυλική φράση «αν δεν έχουν ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι». Έτσι λοιπόν, στην σύγχρονη εκδοχή της φράσης, όταν οι πολίτες καταλάβουν την ύφεση στην τσέπη τους, αντιληφθούν τις κυβερνητικές ευθύνες και κάποιοι φτάσουν στο σημείο ακόμη και της έλλειψης τροφής, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποποιούμενος τις ευθύνες, θα πει «αν δεν έχουν τροφή, ας φάνε Rafale, φρεγάτες, στρατό και όπλα». Με τέτοια αλαζονεία που διακατέχει τον Μωυσή μας, όλα να τα περιμένετε!
Θεόκριτος Αργυριάδης, φοιτητής πολιτικών επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη