Thumbnail
Οκτάωρο α λα καρτ κατόπιν «συμφωνίας» εργοδότη-εργαζομένου - Ολική ανατροπή σε ένα από τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως το γνωρίζαμε έως σήμερα, φέρνει νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης στα εργασιακά

Νέο χτύπημα σε ένα από τα βασικότερα δικαιώματα των εργαζομένων εδώ και περίπου ενάμιση αιώνα σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς, με νέο νομοσχέδιο, βάζει στο στόχαστρο το οκτάωρο των εργαζομένων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» το νέο εργασιακό νομοσχέδιο φέρνει τα πάνω κάτω στο πεδίο της εργασίας, αφού μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να περιλαμβάνει θα είναι και το οκτάωρο α λα καρτ.

Εργαζόμενοι και εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να... «συμφωνούν» σε ό,τι αφορά το χρόνο έναρξης και λήξης του οκταώρου στη διάρκεια της ημέρας. Προϋπόθεση θα είναι να υπάρχει σχετικό αίτημα από τον εργαζόμενο.

Επιπλέον, θα δίνεται η δυνατότητα στην εργοδοσία να απαιτεί από τον εργαζόμενο την «κάλυψη» της υπέρβασης του χρόνου απασχόλησης μιας ημέρας με αντίστοιχη μείωση σε άλλη ημέρα, ρεπό, πρόσθετη άδεια κλπ, κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου ή του εργοδότη που ο αντισυμβαλλόμενος μπορεί να αρνηθεί μόνο για σοβαρό λόγο.

Παράλληλα, εξετάζεται το να υπάρξει η δυνατότητα πληρωμής των υπερωριών «σε είδος», π.χ. σε επιπλέον μέρες κανονικής αδείας προκειμένου να πέσει το κόστος τους, άρα το κόστος της εργασίας και της αμοιβής.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα των «Νέων», στόχος είναι η καθιέρωση ενός νέου, ευέλικτου ωραρίου εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες των εργαζομένων, χωρίς να θίγεται το θεσμοθετημένο 8ωρο και το 40ωρο, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εργασίας, καθώς και η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητα στον ιδιωτικό τομέα.

Τα περί «συμφωνιών» και «συνεννοήσεων» μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να ακουστούν, λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες εργασίας στην αγορά εργασίας την τελευταία δεκαετία, για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δημοτικο
Συνεδρίαση για την ανέγερση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου
Συνεδρίαση της επιτροπής καταλληλότητας και επιλογής οικοπέδου για την ανέγερση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου Δήμου Μινώα Πεδιάδας
Συνεδρίαση για την ανέγερση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου
eksetasi.jpg_b2_1.jpg
Πανελλήνιες 2024: Το πρόγραμμα υποψηφίων της Ειδικής κατηγορίας Ελλήνων Εξωτερικού
Πρόγραμμα εξετάσεων για τις Πανελλήνιες 2024, υποψηφίων της Ειδικής κατηγορίας των Ελλήνων του εξωτερικού
Πανελλήνιες 2024: Το πρόγραμμα υποψηφίων της Ειδικής κατηγορίας Ελλήνων Εξωτερικού