Ντόμινο εξελίξεων από την καταγραφή της νέας παραλλαγής κορονοϊού - Μπαράζ ταξιδιωτικών περιορισμών και αναταραχή στις αγορές παρά τα ελάχιστα επιβεβαιωμένα κρούσματα της «Όμικρον» - Κατακρημνίζονται τα χρηματιστήρια - Η Ευρώπη προχωρά σε νέα περιοριστικά μέτρα
Αργά το απόγευμα της Παρασκευής η νέα παραλλαγή... βαπτίστηκε ως «Όμικρον» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος συνεδρίασε εκτάκτως για να εκτιμήσει τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα.
Η μία μετά την άλλη, οι Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και οι ΗΠΑ- Ρωσία, προσπαθούν να «κλείσουν» τα σύνορα στην «Όμικρον», τη νέα μετάλλαξη του covid, καθώς χαρακτηρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως «παραλλαγή ανησυχίας».
Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα (καταγράφηκε εκεί για πρώτη φορά), όπως ήταν γνωστή πριν ο ΠΟΥ την μετονομάσει, είναι εξαιρετικά μεταδοτική λόγω ενός ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού τροποποιήσεων, που μπορεί να διεισδύσει πιο εύκολα στην προστατευτική ασπίδα των εμβολίων.
Η νέα μετάλλαξη δεν είναι μόνο εξαιρετικά μεταδοτική, λόγω ενός ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού παραλλαγών στην περιοχή της εξωτερικής πρωτεΐνης, αλλά φαίνεται να διεισδύει πιο εύκολα στην προστατευτική ασπίδα των εμβολίων. Ο επιδημιολόγος Ρίτσαρντ Λέσελς από το Ινστιτούτο KRISP του Κολοράδο είπε πως «υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα μετάλλαξη εξαπλώνεται ταχύτερα από τη Δέλτα και μπορεί επίσης να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα».
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, μετά τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του κορoνοϊού, ανακοίνωσε η σλοβακική προεδρία.
Σε ανάρτηση στο Twitter η σλοβακική προεδρία ανέφερε ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική.
Φόβος για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Οι γενετικές αλληλουχίες 100 δειγμάτων δείχνουν ότι το «Όμικρον» φέρει 32 μεταλλάξεις -τριπλάσιες σε σχέση με το Δέλτα- στην πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα.
Η πρωτεΐνη αυτή είναι στόχος όλων των σημερινών εμβολίων, κάτι που σημαίνει ότι οι μεταλλάξεις του Όμικρον ενδέχεται να μειώνουν την αποτελεσματικότητά τους, όπως και την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων.
Παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα για το νέο στέλεχος ακόμα ερευνώνται, φαίνεται πως οι ηγεσίες της ΕΕ λειτούργησαν μάλλον με νευρικότητα στις νέες ειδήσεις. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έσπευσε να ζητήσει από τις φαρμακευτικές εταιρίες να προχωρήσουν σε έρευνες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους απέναντι στην νέα παραλλαγή, υπενθυμίζοντας ότι τα συμβόλαια που έχει συνάψει η ΕΕ μαζί τους, προβλέπουν τροποποίηση των εμβολίων «αμέσως» μετά την αναγνώριση ανησυχητικών νέων παραλλαγών.
Οι εταιρίες από τη μεριά τους ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν τη διερεύνηση της «Όμικρον» με τη Pfizer να δεσμεύεται ότι θα ανακοινώσει τα προκαταρτικά συμπεράσματά σε δύο εβδομάδες, πριν ολοκληρωθούν οι μελέτες του ΠΟΥ. Σε αντίστοιχες εξαγγελίες προχώρησαν και άλλες φαρμακοβιομηχανίες, καθώς το κατά πόσο τα εμβόλια που κυκλοφορούν είναι ανθεκτικά στη νέα μετάλλαξη είναι ο νούμερο ένα παράγοντας ανησυχίας στον δυτικό κόσμο.
700.000 περισσότεροι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους λόγω Covid μέχρι τον Μάρτιο
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι 700.000 περισσότεροι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους λόγω Covid μέχρι τον Μάρτιο. Καθώς η πανδημία εξαπλώνεται, επικρατεί σύγχυση, πάντως, σχετικά με τα μέτρα που δικαιολογούνται στην εκστρατεία για την επιβράδυνσή της. Κάποιες κυβερνήσεις επιβάλουν ήδη lockdown.
Η επικεφαλής του Γερμανικού SPD, Σάσκια Έσκεν, δεν αποκλείει μάλιστα την επιβολή lockdown.
Η Αυστρία έγινε επίσης η πρώτη χώρα που απαιτεί να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες της, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο.
Ο υπουργός Υγείας του Βελγίου, Φρανκ Φαν ντεν Μπρούκε, υποστήριξε ότι πρέπει να εφαρμοστούν σύντομα ισχυρά μέτρα, λέγοντας ότι «η αναμονή θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερη δυστυχία».
Η κυβέρνηση της Τσεχίας, επίσης, ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης 30 ημερών. Τα εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα θα κλείνουν στις 22:00 από σήμερα, θα απαγορεύεται η δημόσια κατανάλωση αλκοόλ.
Η Πορτογαλία, τέλος, ανακοίνωσε επίσης περισσότερους περιορισμούς, μεταξύ των οποίων και αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους.
Το βράδυ της Παρασκευής, οι αστυνομικές αρχές του Παρισιού ανακοίνωσαν ότι επανέρχεται η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, για συγκεκριμένες περιπτώσεις, στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.
Η υποχρέωση αφορά τις συγκεντρώσεις που γίνονται σε δημόσιους χώρους (δρόμοι, πλατείες κ.ά.), φεστιβάλ και ανοιχτές αγορές, καθώς και μπροστά από χώρους λατρείας και ναούς, σχολεία και πανεπιστήμια, όπως και σε ουρές στις οποίες περιμένει πολύς κόσμος.
Στην ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει επίσης ότι λόγω του πέμπτου κύματος της πανδημίας, η περιοχή του Παρισιού και η γύρω μητροπολιτική περιφέρεια καταγράφουν γρήγορη επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας. Για τη διαχείριση της κατάστασης δημοσιεύθηκε σήμερα το διάταγμα που επαναφέρει τη μάσκα, ακόμα και στις περιπτώσεις που απαιτείται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμούς.
Ελλάδα: Ξεπέρασαν την κορύφωση του δεύτερου κύματος οι διασωληνωμένοι
Μια αρνητική επίδοση πετυχαίνει ο σκληρός δείκτης των διασωληνωμένων ασθενών, που έφτασαν σήμερα τους 630: ξεπέρασαν το υψηλότερο τριψήφιο που είχε καταγραφεί για τον δείκτη κατά το δεύτερο επιδημικό κύμα, τους 622 στις 3 Δεκεμβρίου 2020. Οι διασωληνωμένοι καταγράφηκαν ξανά 630 στις 17 Μαρτίου 2021, σε μια ανοδική πορεία που οδήγησε στο ρεκόρ των 847 (20 Απριλίου 2021), οπότε χρειάστηκαν δύο μήνες μέχρι να μειωθούν στους 623, στις 20 Μαΐου.
«Μαύρη» Παρασκευή και στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Με επίκεντρο τις τράπεζες το -4,45%
Ο φόβος για αυτή τη νέα παραλλαγή, σε μια περίοδο που τα υγειονομικά μέτρα προκαλούν εντάσεις και η δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια παραμένει, οδήγησε στην κατακρήμνιση της τιμής του πετρελαίου αλλά και σε μεγάλη πτώση τα Χρηματιστήρια παγκοσμίως. Η Φραγκφούρτη έκλεισε με πτώση 4,15%, το Παρίσι κατέγραψε τη χειρότερη συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2020 (-4,75%), στο Λονδίνο η πτώση ήταν -3,64% και στη Μαδρίτη -4,96%.
Στη Νέα Υόρκη, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση της χρονιάς, κλείνοντας με πτώση -2,53% ενώ ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε μειωμένος κατά -2,23%. Στο ίδιο επίπεδο (-2,27%) και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500.
Η ελληνική αγορά ακολούθησε τη δίνη υποχώρησης των ευρωπαϊκών αγορών και την ισχυρή πτώση των δεικτών της Wall Street, καθώς η μετάλλαξη της Μποτσουάνα, που δημιουργεί ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, προκάλεσε αναταράξεις τους επενδυτές.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 857,92 μονάδες (-4,57%). Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε απώλειες 6,13%, από τις αρχές Νοεμβρίου υποχωρεί σε ποσοστό 4,36%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 6,17%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 123,53 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 62.398.710 μετοχές.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 4,61%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 4,55%.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 3/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη