Η UNICEF παρουσίασε την Κατάσταση των Παιδιών στην Ελλάδα
Η UNICEF παρουσίασε την Κατάσταση των Παιδιών στην Ελλάδα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής των Ελλήνων

Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου παρουσίασε χθες, Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021, την Ανάλυση της Κατάστασης των Παιδιών και των Νέων στην Ελλάδα καθώς και το 5ετές Εθνικό Πρόγραμμα για την Ελλάδα για το 2022-2026, επιτελείο του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), υπό την προεδρία της Άννας Καραμανλή, Βουλευτή Β3 Νοτίου τομέα Αθηνών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Luciano Calestini, Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα παρουσίασε με λεπτομέρεια τους δέκα δείκτες που παρουσιάζονται στην έκθεση καλύπτοντας τα ποσοστά της παιδικής θνησιμότητας (κάτω των 5 ετών), της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, της παιδικής παχυσαρκίας,  της βίας κατά των παιδιών, της ισότητας των φύλων, της ανεργίας των νέων, της ποιοτικής εκπαίδευσης, καθώς και δείκτες που αφορούν στην ψυχική υγεία και στο σύστημα παιδικής μέριμνας όπως ο αριθμός παιδιών που ζουν σε ιδρύματα.

Η κα. Άσπα Πλακαντωνάκη, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, ακολούθησε με μια σύντομη παρουσίαση των πέντε πυλώνων του πρώτου 5ετούς Εθνικού Προγράμματος για την Ελλάδα υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο μιας ολιστικής προσπάθειας του κράτους σε στενή συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό και σχετικούς φορείς για την υλοποίηση προγραμμάτων και την επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει από κοινού η πολιτεία και η UNICEF.

Ακολούθησαν εισηγήσεις από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη καθώς και την Υφυπουργό και αρμόδια για θέματα ασύλου και ένταξης Σοφία Βούλτεψη οι οποίοι αναφέρθηκαν τόσο στην πρόοδο συνθηκών διαβίωσης παιδιών προσφύγων και μεταναστών όσο και στην ουσιαστική και καθολική ένταξή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα μέσω του προγράμματος «Όλα τα παιδιά στην εκπαίδευση».

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα - Μαρία Μιχαηλίδου τοποθετήθηκε σχετικά με την πρόοδο της πολιτείας τόσο στον τομέα της παιδικής προστασίας όσο και στον τομέα της πρόσβασης στην προσχολική αγωγή κάνοντας ειδική μνεία στο πιλοτικό πρόγραμμα EU Child Guarantee (Εγγύηση για το Παιδί) το οποίο εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλα έξι κράτη μέλη της ΕΕ με την στήριξη της UNICEF και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γεώργιος Κώτσηρας, καθώς και η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζωή (Ζέττα) Μακρή αναφέρθηκαν εξίσου στα Μνημόνια Συνεργασίας που έχουν υπογραφθεί με το Γραφείο του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά στην Ελλάδα και τα εκάστοτε Υπουργεία καθώς και στις κοινές προτεραιότητες που έχουν τεθεί τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον διεθνή οργανισμό στους τομείς της καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας και την διασφάλιση της ψυχικής υγείας παιδιών και νέων, την δημιουργία ενός συστήματος δικαιοσύνης φιλικού προς τα παιδιά καθώς και στην πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, αντίστοιχα.

Το βήμα έλαβαν επίσης οι: Έλενα Ράπτη, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης και Επικεφαλής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, Ηρακλής Μοσκώφ, Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών, Δρ. Άρτεμις Αναγνώστου - Δεδούλη, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και Ανδρέας Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη.

Τέλος, στον διάλογο που ακολούθησε εισηγήσεις κατέθεσαν μεταξύ άλλων η κα. Μαρία Αλεξάνδρα Κεφαλά, Βουλευτής Ιωαννίνων – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, η κα. Θεανώ Φωτίου, Βουλευτής Επικρατείας - ΣΥΡΙΖΑ η κα. Λίανα Κανέλη Βουλευτής Α’ Αθηνών - ΚΚΕ, η κα. Ραλλία Χρηστίδου Βουλευτής Β’ Αθηνών - ΣΥΡΙΖΑ, η κα. Νάντια Γιαννακοπούλου – Βουλευτής Β’ Αθηνών – ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, οι οποίες τοποθετήθηκαν σχετικά με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν καταθέτοντας προτάσεις που θα διασφαλίσουν την ουσιαστική και συλλογική δράση όλων των φορέων με επίκεντρο το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών στην χώρα.

Η Επιτροπή συμφώνησε ότι το υπό συζήτηση ζήτημα χρίζει επαναληπτικών συνεδριάσεων για την ορθότερη και λεπτομερή ανάλυση των επιμέρους θεματικών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aupnia-ypnos.jpg
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια
Aνακαλύφθηκε ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πάρουν τον καναπέ ή τον ξενώνα, ενώ μόνο το 25 τοις εκατό των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα...
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια