Πάτρα: «Αναληθή τα δημοσιεύματα με την πορεία των ερευνών» λέει η ΕΛΑΣ
«Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δημοσιεύματα για τις έρευνες σχετικά με τους θανάτους των παιδιών στην Πάτρα», τονίζει η ΕΛΑΣ με ανακοίνωσή της

Η Ελληνική Αστυνομία διαχωρίζει τη θέση της όσον αφορά δημοσιεύματα σχετικά με τις έρευνες για τους θανάτους των τριών μικρών κοριτσιών στην Πάτρα, με ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο του Σώματος, στην οποία τονίζει ότι τα δημοσιεύματα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. 

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά από δημοσίευμα για διαρροές σχετικά με την εξέλιξη των ερευνών, τις οποίες ανέλαβε και διενεργεί το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, μετά από εισαγγελική παραγγελία, και τονίζει ότι θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις όταν ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: 

«Η Ελληνική Αστυνομία με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό διερευνά την υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών από την Πάτρα, ύστερα από παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών. Διευκρινίζεται ότι όσα αναφέρονται σε ΜΜΕ για την εξέλιξη των ερευνών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες».

Ενδέχεται να μείνει ανεξιχνίαστη η υπόθεση

 

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να μείνει ανεξιχνίαστη η υπόθεση με τον θάνατο των τριών αδελφών στην Πάτρα μέσα σε τρία χρόνια ο καθηγητής Παθολογίας και ΚαρδιολογίαςΠερικλής Νταβλούρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτήν την στιγμή, μπορούμε να ξέρουμε μόνο τι δεν έχει συμβεί και όχι τι έχει συμβεί».

Ο Π. Νταβλούρος μιλώντας για το ιστορικό υγείας της μικρής Τζωρτζίνας ανέφερε ότι «αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο απινιδωτής στην μικρή Τζωρτζίνα, δεν έχει καταγράψει μια επικίνδυνη, θανατηφόρα αρρυθμία από αυτές που επιφέρουν τον θάνατο».

«Στον αιφνίδιο θάνατο παιδιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με ελληνική μελέτη, ευθύνεται κυρίως η καρδιά, όμως υπάρχουν και άλλα αίτια. Σε πολλές περιπτώσεις, παρά τις εξετάσεις και την ενδελεχή έρευνα, μπορεί και να μην βρούμε ποτέ τίποτα, παρά τις ιστολογικές, τις τοξικολογικές και τις εξετάσεις DNA. Μεγάλο ποσοστό τέτοιων περιστατικών παραμένει ανεξιχνίαστο», υπογράμμισε.

Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι «ένας προγεννητικός έλεγχος το πιθανότερο είναι να μην μας βοηθούσε να βρούμε κάτι, εκτός εάν κάποιος στην οικογένεια είχε κάποιο γνωστό πρόβλημα».

«Δεν είναι κληρονομικές όλες οι γονιδιακές παθήσεις. Το ότι δεν έδειξε κάτι ο γονιδιακός έλεγχος δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει πρόβλημα» υπογράμμισε ο Περικλής Νταβλούρος ενώ επανέλαβε εμφατικά πως «ποσοστό έως 30% των θανάτων παιδιών και νέων, παραμένει ανεξιχνίαστο σε όλον τον κόσμο».

Η ανακοίνωση της οικογένειας για τον θάνατο των 3 κοριτσιών

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες η οικογένεια, μέσω των δικηγόρων της, εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τα όσα ακούγονται για τον θάνατο των κοριτσιών και συγκεκριμένα για εξωτερική παρέμβαση στον απινιδωτή που οδήγησε τελικά στο θάνατο του ενός κοριτσιού.  

Στην ανακοίνωση, αναφέρουν τα αίτια θανάτου του κάθε παιδιού σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση,  «προς άρση κάθε ασάφειας και προς το σκοπό έγκυρης ενημέρωσης της κοινής γνώμης», όπως τονίζεται.

Η ανακοίνωση της οικογένειας:

Με πλήρη επίγνωση επιλέξαμε να αποφύγουμε αυτές τις ημέρες να απαντήσουμε ή να διαψεύσουμε το οιοδήποτε ανακριβές ή κακοπροαίρετο δημοσίευμα σχετικά με τους θανάτους των παιδιών μας. Το πένθος μας δεν μας επιτρέπει να μπούμε σε αυτήν τη ψυχοφθόρα διαδικασία. Δυστυχώς η δημόσια έκκληση που απευθύναμε για να σταματήσει η οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή ανακριβειών δεν εισακούστηκε. Η συνειδητή αυτή στάση μας όμως διαπιστώνουμε ότι δίνει την αφορμή να δημιουργηθούν αυθαίρετοι συνειρμοί και γενικά μια περιρρέουσα κατάσταση μυστηρίου σχετικά με το θέμα.  

Προς άρση, λοιπόν, κάθε ασάφειας και προς το σκοπό έγκυρης ενημέρωσης της κοινής γνώμης και των αποδεκτών της οποιαδήποτε πληροφόρησης και προπαντός προς απάντηση σε κάθε κακόβουλη προσπάθεια ενοχοποίησής μας, ανακοινώνονται-διευκρινίζονται τα κάτωθι, συμπληρωματικά της προηγούμενης δημόσιας ανακοίνωσής μας: 

(1) Η αιτία θανάτου της μικρής Μαλένας το 2019 σε ηλικία 3,5 ετών ήταν αρχικώς η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ενώ ακολούθως ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια. Παραθέτουμε επί λέξει την αιτία θανάτου της σύμφωνα με την υπ’ αριθ. πρωτ. 642/24-7-2019 Ιατροδικαστική Έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής της Ιατροδικαστού της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών κας Χριστίνας Τσάκωνα: «Ο θάνατος της ΜΑΡΙΑΣ-ΕΛΕΝΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ επήλθε συνεπεία ηπατικής ανεπάρκειας.». Για το λόγο ότι το συγκεκριμένο πόρισμα ήταν σε αναντιστοιχία με τις προηγηθείσες ιατρικές εξετάσεις της, οι οποίες ήταν απόλυτα φυσιολογικές, εμείς ήμασταν αυτοί που από κοινού υποβάλλαμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν λάθη και παραλείψεις από τα οποία επήλθε ο θάνατός της. Επίσης, σχετικά με τη διενεργηθείσα τοξικολογική εξέταση της κόρης μας, το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο διενεργήσας την εξέταση τοξικολόγος ήταν ότι: «Σύμφωνα με το πρωτόκολλο εργασίας του εργαστηρίου στο εξετασθέν βιολογικό υλικό του πτώματος δεν διαπιστώθηκε η παρουσία φαρμάκου ή δηλητηρίου εκ των ανηκόντων στις ερευνηθείσες ομάδες, καθώς και οινοπνεύματος»,  όπως ακριβώς αναφέρεται στην υπ’ αριθ. 605/14-5-2019 Εργαστηριακή Έκθεση τοξικολογικής εξέτασης του Τοξικολογικού Εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών. 

(2) Ο θάνατος της μικρής Ίριδας το 2021 σε ηλικία 6 μηνών οφείλεται αποκλειστικά σε σπανιότατα παθολογικά αίτια (‘’αγενεσία φλεβόκομβου’’). Παραθέτουμε επί λέξει την αιτία θανάτου της σύμφωνα με την υπ’ αριθ. πρωτ. 327/15-7-2021 Ιατροδικαστική Έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής της Ιατροδικαστού της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών κας Αγγελική Τσιόλα: «Ο θάνατος του αβάπτιστου θήλεος ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ επήλθε συνεπεία υποπλασίας-αγενεσίας ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδίας - πνευμονικού οιδήματος.», στα σχόλια δε της εν λόγω ιατροδικαστικής έκθεσης αναφέρονται τα εξής: «Ο φλεβόκομβος, μια ομάδα κυττάρων στο άνω τμήμα του δεξιού κόλπου είναι η περιοχή προέλευσης ενός ηλεκτρικού ερεθίσματος. Μικροσκοπικά αυτά τα κύτταρα αποτελούν διαφοροποιημένα μυοκαρδικά κύτταρα. Είναι ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς. Ο κολποκοιλιακός κόμβος είναι ένα σύμπλεγμα κυττάρων στο κέντρο της καρδιάς ανάμεσα στους κόλπους και τις κοιλίες. Σε σπάνιες περιπτώσεις σε μορφολογικά φυσιολογικές καρδιές το ερεθισματαγωγό σύστημα μπορεί να μην παραχθεί και να είναι αιτία θανάτου σε βρέφη και μικρά παιδιά.» 

Ομοίως σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 753/12-5-2021 Έκθεση Τοξικολογικής Εξέτασης του Εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, επί των εξετασθέντων βιολογικών δειγμάτων του βρέφους δεν ανευρέθη καμία ύποπτη ουσία. 

 (3) Η αιτία του θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας ως γνωστόν ερευνάται. Ο απινιδωτής με ενσωματωμένο βηματοδότη της εμφυτεύτηκε με χειρουργική επέμβαση κατόπιν απόφασης των θεραπόντων ιατρών της για να διασφαλιστεί από τυχόν καρδιακά αρυθμιολογικά επεισόδια (ταχυκαρδίες-βραδυκαρδίες) και έτσι να αποφευχθεί αιφνίδιος θάνατός της. 

Σχετικά με χθεσινές πληροφορίες που αναφέρθηκαν σε τηλεοπτικό σταθμό:

(α) ότι ο απινιδωτής ενεργοποιήθηκε για λίγα δευτερόλεπτα για πρώτη και τελευταία φορά το μοιραίο βράδυ πριν καταλήξει η μικρή (υπονοώντας προφανώς ότι κατέγραψε αρρυθμίες) και 

(β) ότι η βλάβη στην καρδιά ήταν τέτοια που οι γιατροί αναφέρουν ότι δεν μπορεί να προκληθεί από παθολογικά αίτια, αλλά μόνο από εξωτερική παρέμβαση, 

τούτες είναι απόλυτα ανακριβείς, διότι, όπως επεσήμανε σήμερα το πρωί και ο παιδοκαρδιολόγος κ. Ιωάννης Παπαγιάννης (παραπέμπουμε στην συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση στην εκπομπή ‘’Συνδέσεις’’), ο απινιδωτής δεν κατέγραψε ουδέποτε την παραμικρή αρρυθμία η οποία να εξηγεί τα επεισόδια του παιδιού, η δε καρδιά μπορεί να σταματήσει τη λειτουργία της και για πολλούς άλλους λόγους (ενδεικτικά μακρύ επιληπτικό επεισόδιο, επεισόδιο σπασμών, διακοπή αναπνοής, μεταβολικές διαταραχές) και όχι μόνο ένεκα καρδιακών αρρυθμιών. 

Οι θάνατοι και των τριών τέκνων μας ήδη ερευνώνται από έμπειρους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής. Οι θάνατοι τριών παιδιών μέσα σε διάστημα 2,5 ετών, με διαφορετική ηλικία και χωρίς επιστημονικά να διακρίνεται σαφές αίτιο θανάτου, αδιαμφισβήτητα δεν αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο και ευλόγως δημιουργούνται ερωτηματικά στο άκουσμα και μόνο μιας τέτοια είδησης. Ευλόγως η κοινωνία μας εκδηλώνει εύλογο ενδιαφέρον για ένα θέμα και με επιστημονικές ‘’κενά’’ και με ευρύτερη κοινωνική διάσταση. Απόλυτα ορθά επομένως η Εισαγγελική Αρχή της Πάτρας διέταξε τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια των τριών θανάτων. Η εξέλιξη αυτή μας ικανοποίει πλήρως διότι και σε μας παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα.

Επισημαίνουμε ότι το γεγονός πως η έρευνα διενεργείται από τη συγκεκριμένη Υπηρεσία της Αστυνομίας, δεν συνεπάγεται αυτόματα πως εξετάζονται ανθρωποκτονίες. Αν στην πορεία προκύψουν ενδείξεις που να στοιχειοθετούν λάθη ή παραλείψεις από οποιονδήποτε, εμείς από την πλευρά μας ασφαλώς και θα υποστηρίξουμε την όποια κατηγορία αποδοθεί. 

Επισημαίνουμε, επίσης, ότι η πιστοποίηση των αιτιών θανάτου ενός προσώπου λαμβάνει χώρα από τα συντεταγμένα προς τούτο όργανα της πολιτείας μας, ήτοι από κρατικούς λειτουργούς που υπηρετούν στις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες της χώρας μας, στα Πανεπιστημιακά και στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα και από κανέναν άλλο. Μας εκφράζει απόλυτα η χθεσινή δημόσια τοποθέτηση της Ιατροδικαστού κας Αγγελικής Τσιόλα ότι τη στιγμή που οι προανακριτικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, η οποιαδήποτε τοποθέτηση επί του θέματος ιατρών που δεν έχουν ασχοληθεί με τα περιστατικά των παιδιών μας μόνο σύγχυση μπορεί να επιφέρει, αλλά και δημιουργία εντυπώσεων με απότοκο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

Σημειώνουμε ακόμα ότι σύμφωνα με Ν. 4624/2019, η δημοσίευση προσωπικών δεδομένων σε διαδικτυακούς τόπους, αποτελεί επεξεργασία (διάδοση) των δεδομένων αυτών και δεν επιτρέπεται να γίνεται χωρίς τη συγκατάθεση του προσώπου το οποίο αφορά. Ωσαύτως δεν επιτρέπεται σε κανέναν, μέσω οποιουδήποτε μέσου, άρα ούτε και μέσω του Διαδικτύου, η παρουσίαση και δημοσίευση της φωτογραφίας ενός προσώπου σε τρίτους, η επεξεργασία, αναπαραγωγή ή η διάθεση της στο κοινό, καθώς και η αποτύπωση ή η εμφάνιση ή η προβολή της εικόνας κάποιου, χωρίς τη συναίνεση και συγκατάθεση του εικονιζομένου. Δια της παρούσης δηλώνουμε ότι δεν συναινούμε και εναντιωνόμαστε ρητώς στη δημοσίευση εφεξής των φωτογραφιών μας και ημών και προπαντός των τριών χαμένων παιδιών μας, όπως επίσης επιθυμούμε τη διαγραφή όσων μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευθεί. Επιφυλασσόμαστε παντός δικαιώματός μας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς την επιθυμία μας αυτή και τελειώνοντας δηλώνουμε ότι δεν προτιθέμεθα εφεξής να μπούμε στη διαδικασία διάψευσης οιασδήποτε περεταίρω εσφαλμένης πληροφορίας είτε κατ’ ιδίαν, είτε μέσω των δικηγόρων μας και καλούμε όσους σπεύδουν να εξάγουν πρόωρα και αυθαίρετα συμπεράσματα να επιδείξουν την αυτοσυγκράτηση που αρμόζει στην μνήμη των τριών τέκνων μας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kozani
Κυρ. Πιερρακάκης: «Αυτή είναι η ομορφότερη και πιο σύγχρονη πανεπιστημιούπολη στη χώρα»!
«Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας συζητήσαμε με εκπαιδευτικούς πώς μπορεί το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και...
Κυρ. Πιερρακάκης: «Αυτή είναι η ομορφότερη και πιο σύγχρονη πανεπιστημιούπολη στη χώρα»!
amfitheatro.jpeg
Έγιναν 108 τα Τμήματα ΑΕΙ που μαζί με το πτυχίο παραχωρούν και μεταπτυχιακό τίτλο!
Έγιναν 108 τα τμήματα που απονέμουν ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master)
Έγιναν 108 τα Τμήματα ΑΕΙ που μαζί με το πτυχίο παραχωρούν και μεταπτυχιακό τίτλο!