Στο κάδρο των ανατιμήσεων μπαίνει αυτές τις ημέρες το κρέας καθώς το εγχώριο μοσχάρι ήδη έχει ανατιμηθεί μέσα σε δύο χρόνια κατά 4 ευρώ το κιλό με την τιμή του να κυμαίνεται το 2020 έως τα 9 ευρώ και αυτές τις ημέρες να φθάνει και τα 13 ευρώ το κιλό.
Σύμφωνα με τους κρεοπώλες ένα από τα πιο φθηνά είδη κρέατος, το κοτόπουλο αναμένεται το επόμενο διάστημα να φθάσει και τα 5 ευρώ το κιλό ακολουθώντας μια σειρά ανατιμήσεων που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο από τα 2,7 το κιλό για να φθάσει τον Μάιο τα 4 ευρώ και 30 λεπτά.
Η ακρίβεια χτυπά και το ψωμί την τιμή του οποίου επηρεάζει εκτός από το σιτάρι και η αστρονομική αύξηση στο ηλιέλαιο που έχει φθάσει να πωλείται από τα 1.330 δολάρια τον περασμένο Σεπτέμβριο ο τόνος στα 2.250.
Την ίδια ώρα μεγάλος βραχνάς για όλα τα νοικοκυριά παραμένει το κόστος των καυσίμων με την κατάσταση να αναμένεται να επιδεινωθεί από την αρχή της εβδομάδας λόγω νέων αυξήσεων.
Σύμφωνα με τα επεξεργασμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκύπτει ότι η χώρα εξακολουθεί να έχει σημαντικά ελλείμματα πάνω σε συγκεκριμένες κατηγορίες αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, παρά το γεγονός ότι το αγροτικό ισοζύγιο για δεύτερη χρονιά, το 2021, ήταν πλεονασματικό (459 εκατ. ευρώ) κυρίως χάρη στην επάρκεια και τις μεγάλες εξαγωγές που κάνουμε σε φρούτα, λαχανικά και παρασκευάσματά τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η χώρα καλύπτει τις ανάγκες της σε σημαντικό βαθμό με εισαγωγές στην κατηγορία του κρέατος και των παρασκευασμάτων του, όπου το εμπορικό έλλειμμα σχεδόν αγγίζει το 1 δισ. ευρώ σε αξία. Ακολουθούν οι ζωοτροφές με έλλειμμα 523 εκατ. ευρώ, ο καφές, το κακάο, το τσάι και τα μπαχαρικά με λίγο πάνω από 400 εκατ. ευρώ, τα δημητριακά και τα παρασκευάσματά τους με 220 εκατ. ευρώ, η ξυλεία με 143 εκατ. ευρώ και οι ελαιούχοι σπόροι και καρποί με 123 εκατ. ευρώ!
Ο πληθωρισμός τον Απρίλιο κατέγραψε επίπεδα ρεκόρ από το 1994 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
Στο 10,2% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, που έσπασε το φράγμα του 10% για πρώτη φορά ύστερα από 28 χρόνια.
Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 10,2% τον μήνα Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών.
Οι ανατιμήσεις σε κρίσιμες κατηγορίες προϊόντων αποτυπώνονται στις αυξήσεις (σε ένα χρόνο):
- 122% στο φυσικό αέριο,
- 88% στον ηλεκτρισμό
- 55% στο πετρέλαιο θέρμανσης.
- 29% στα καύσιμα
- 15,8% στις μεταφορές με αεροπλάνο
Αυξήθηκαν 22% τα έλαια, 13% τα λαχανικά και 11,7 τα γαλακτοκομικά. Συνολικά 10% υψηλότερα είναι το ψωμί.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη