βλασια
Βλασία: Το ομορφότερο χωριό των Καλαβρύτων, "πνιγμένο" στα έλατα!

Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου που είναι πλέον μια ανάσα μακριά μας αποτελεί την πιο κοντινή χρονικά ευκαιρία για μικρές ανάσες χαλάρωσης φουλ στο οξυγόνο και το πράσινο.

Διάφορα φημισμένα καταλύματα της ηπειρωτικής Ελλάδας είτε είναι κλεισμένα σχεδόν από τα τέλη του Αυγούστου είτε πέφτουν πολύ βαριά για την τσέπη των περισσοτέρων ανθρώπων που απλά θέλουν να ευχαριστηθούν μια διαφορετική "ανάσα" με την ευκαιρία της αργίας.

Τα καλά νέα είναι πως πάντα θα υπάρχουν κάποια μαγευτικά χωριά που ακόμα αντιστέκονται στον μαζικό τουρισμό και σου χαρίζουν απλόχερα την ευκαιρία να τα επισκεφτείς τα παγωμένα τριήμερα της εποχής που διανύουμε. Ένα από τα μέρη που αξίζουν την προσοχή σου είναι και η Άνω Βλασία, το πανέμορφο χωριό των Καλαβρύτων στην ορεινή Αχαΐα, με τα πυκνά ελατοδάση και τους εντυπωσιακούς καταρράκτες.

καταράκτες

Περίπου 27 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Καλαβρύτων και 45 χιλιόμετρα από την Πάτρα, πάνω από τις πλαγιές του Ευρύμανθου, ξεχωρίζει για τη φυσική ομορφιά και την πυκνή της βλάστηση η μοναδική Άνω Βλασία, χωριό που αν έχεις επισκεφτεί έστω και μία φορά, δεν ξεχνάς ποτέ.

Η Άνω Βλασία είναι ένα παραδοσιακό χωριουδάκι με πολλά πετρόχτιστα σπίτια και κυρίαρχο στοιχείο τα πυκνά έλατα, τα οποία μοιάζουν να το «αγκαλιάζουν» με τρόπο μοναδικό. Για να κυριολεκτούμε, το χωριό μοιάζει να ξεπροβάλλει μέσα από το εντυπωσιακό, πυκνό ελατοδάσος.

 Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι του χωριού έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα τον τουριστικό τομέα και έτσι το χωριό διαθέτει αρκετά καταλύματα για κάθε γούστο και κάθε πορτοφόλι. Η Άνω Βλασία μπορεί να είναι στα καλύτερά της τους χειμερινούς μήνες, μιας και το χιόνι σκεπάζει τα πάντα στο χωριό, όμως η ιδανική εποχή για να την επισκεφτεί κανείς είναι αναμφίβολα το φθινόπωρο και η άνοιξη, όπου η φύση δίνει… ρεσιτάλ και οι μετακινήσεις είναι σαφώς πιο εύκολες.

Ένας επισκέπτης μπορεί να κάνει υπέροχες πεζοπορίες στο βουνό και στα δρομάκια που υπάρχουν τριγύρω έξω από το χωριό, αλλά και να απολαύσει τοπικούς μεζέδες και πιάτα στις ταβέρνες που υπάρχουν, τόσο στην Άνω Βλασία, όσο και στην Κάτω Βλασία.

Η ιστορική μονή του Αγίου Νικολάου

Η ιστορική μονή του Αγίου Νικολάου ξεχωρίζει για την εντυπωσιακή τοποθεσία της, στην κορυφή μιας παρυφάδας του Ερύμανθου. Εκτιμάται, όμως, ότι ιδρύθηκε στα μέσα του 10ου αιώνα, όπως και το άλλο ιστορικό μοναστήρι της ευρύτερης περιοχής, η Αγία Λαύρα. Πρόκειται για γυναικεία κοινοβιακή μονή. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Μονή έχει βρεθεί στο επίκεντρο εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια τόσο της Επανάστασης του 1821 όσο και του πρόσφατου Εμφύλιου Πολέμου.

Καταρράκτες Αγίου Ταξιάρχη

Ο ποταμός Σελινούντας είναι ιδιαίτερα γνωστός από τις περιγραφές του Παυσανία, πηγάζει από τον Ερύμανθο και χύνεται στον Κορινθιακό κόλπο. Ο Σελινούντας στη διαδρομή του διασχίζει φαράγγι 14 χιλιομέτρων. Προς το τέλος του φαραγγιού, ο καταρράκτης εισχωρεί σε μία σπηλαιώδη κοιλότητα και στη συνέχεια ο διπλός καταρράκτης πέφτει από τα δεξιά. Πίσω από την πηγή υπάρχει ένα σκοτεινό σπήλαιο. Όσοι περίεργοι έχουν διαβεί το κατώφλι της σπηλιάς, κάνουν λόγο για υπόγειες λίμνες.

Πρόκειται για ένα σκηνικό εκπληκτικής, αν κι απόκοσμης, ομορφιάς. Η πρόσβαση γίνεται από ένα χωματόδρομο, ο οποίος καταλήγει σε μία τοποθεσία με ψηλά πλατάνια και απότομη κλίση του εδάφους. Παίρνοντας το πέτρινο κατηφορικό μονοπάτι, ο επισκέπτης αντικρίζει εικόνες άπειρου φυσικού κάλλους, οι οποίες αθροιστικά συνθέτουν ένα τοπίο ικανό να εμπνεύσει θρύλους και παραμύθια. Μικρές μεμονωμένες λίμνες με τις ακτίνες του ήλιου να ιριδίζουν και να τρεμοπαίζουν στην επιφάνειά τους μέσα από τα φυλλώματα των δέντρων, ρυάκια που διατρέχουν μυστικά σχεδόν το έδαφος, με τη βοή από τα νερά να συνθέτει μια φοβερή μελωδία. Φτάνοντας στον καταρράκτη, ο επισκέπτης ανταμείβεται από το θέαμα. Ο καταρράκτης χύνεται σε μία λίμνη σχετικά ρηχή, με ένα λεπτό στρώμα ομίχλης να αναδεύει στην ατμόσφαιρα, ενώ οι πέτρες του βυθού λαμποκοπούν στο αχνό φως του ήλιου. Πίσω από τον καταρράκτη, σκοτεινές κοιλότητες στέκουν επιβλητικά και δημιουργούν ένα έξοχο περιβάλλον για λογής αναρριχητικά φυτά.

 


 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panepistimio
Φοιτητές chatbot ξεγέλασαν τους εξεταστές σε πανεπιστημιακές εξετάσεις
«Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει την ακεραιότητα των εκπαιδευτικών αξιολογήσεων. Δεν θα επιστρέψουμε απαραιτήτως πλήρως στις χειρόγραφες εξετάσεις,...
Φοιτητές chatbot ξεγέλασαν τους εξεταστές σε πανεπιστημιακές εξετάσεις