Thumbnail
Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών/οστρακοειδών

Ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας πλησιάζει στις 27 Φεβρουαρίου 2023 και μαζί της ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής που διαρκεί, έως το Σάββατο 15 Απριλίου 2023.

Όσοι επιλέγουν να νηστέψουν, δεν καταναλώνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά, ενώ καταναλώνουν τροφές όπως  δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μαλάκια και οστρακοειδή.

Για το λόγο ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δίνει μερικές χρήσιμες και ασφαλείς συμβουλές για την κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών την περίοδο της Σαρακοστής.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας έχουν σημειωθεί κατά καιρούς την περίοδο αυτή κρούσματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση οστρακοειδών, η οποία παρουσιάζει αύξηση την περίοδο της Σαρακοστής, τόσο εντός όσο και εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

Αυτό συμβαίνει διότι, ιοί όπως ο νοροϊός, που έχουν διεθνώς συσχετιστεί με την εμφάνιση επιδημιών γαστρεντερίτιδας ύστερα από κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων/ωμών οστρακοειδών (μύδια, στρείδια κτλ), είναι ανθεκτικοί τόσο στο μαγείρεμα στον ατμό όσο και σε θερμοκρασίες μέχρι 60οC.

Ακολουθούν κάποιοι κανόνες για την ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών/οστρακοειδών:

  • Όταν το κέλυφος είναι ανοιχτό πριν το μαγείρεμα ή όταν παραμένει κλειστό μετά από αυτό, τότε απορρίπτουμε το οστρακοειδές.
  • Ο έλεγχος οξύτητας που γίνεται με τη ρίψη σταγόνων λεμονιού δε διασφαλίζει ότι τα οστρακοειδή είναι απαλλαγμένα από μικρόβια.
  • Δεν καταναλώνουμε ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα οστρακοειδή. Τα βράζουμε μέχρι να ανοίξει το κέλυφος και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 3-5 λεπτά. Εναλλακτικά, τα τοποθετούμε σε ατμομάγειρα όταν έχει ήδη αρχίσει να παράγεται ατμός και μαγειρεύουμε για επιπλέον 4-9 λεπτά.

Για το μαγείρεμα της ψίχας:

  1. βράζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά
  2. τηγανίζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά στους 190°C
  3. ψήνουμε στη σχάρα για 3 λεπτά
  4. ψήνουμε στο φούρνο στους 230°C για 10 λεπτά
  • Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής: α) πλένουμε τα χέρια μας καλά πριν και μετά το χειρισμό ωμών οστρακοειδών και β) διατηρούμε τις επιφάνειες κοπής και τα οικιακά σκεύη καθαρά.
  • Αποφεύγουμε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση: διατηρούμε τα ωμά οστρακοειδή μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.
  • Αποθηκεύουμε τα θαλασσινά/οστρακοειδή με ασφάλεια. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν εντός δύο ημερών από την αγορά τους συστήνεται η αποθήκευσή τους στη συντήρηση του ψυγείου. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών συστήνεται η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη αφού τοποθετηθούν σε σακούλες τροφίμων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

stratiotikes_sxoles.jpg
Στρατιωτικές Σχολές: Ποιοι λόγοι απομακρύνουν τους νέους - Γιατί καταρρέουν οι βάσεις εισαγωγής και αυξάνουν οι παραιτήσεις των εισακτέων;
Γιατί «αιμορραγούν» οι στρατιωτικές σχολές; Οι παραιτήσεις αυξάνονται, οι βάσεις καταρρέουν – οι πρώτες επιλογές λιγοστεύουν!
Στρατιωτικές Σχολές: Ποιοι λόγοι απομακρύνουν τους νέους - Γιατί καταρρέουν οι βάσεις εισαγωγής και αυξάνουν οι παραιτήσεις των εισακτέων;
efapax_22.jpg
Εκπαιδευτικοί - Εφάπαξ: Πώς θα διαμορφωθεί το εφάπαξ στο Δημόσιο από το 2025 και μετά για όσους έχουν 35, 30 και 25 έτη υπηρεσίας
Εκπαιδευτικοί - Εφάπαξ στο Δημόσιο το 2025: Παράγοντες που καθορίζουν το ποσό και στρατηγικές για βέλτιστη έξοδο
Εκπαιδευτικοί - Εφάπαξ: Πώς θα διαμορφωθεί το εφάπαξ στο Δημόσιο από το 2025 και μετά για όσους έχουν 35, 30 και 25 έτη υπηρεσίας
mathites othones
Μαθητές σε διάσπαση: Όταν το διαδίκτυο «διαγράφει» τη συγκέντρωση στην τάξη
Η καθημερινότητα των μαθητών ανάμεσα σε δύο κόσμους: τον ψηφιακό και τον σχολικό: Μια νέα ανθρωπολογική πραγματικότητα
Μαθητές σε διάσπαση: Όταν το διαδίκτυο «διαγράφει» τη συγκέντρωση στην τάξη
Πανελλαδικές εξετάσεις
Διατροφή και Πανελλήνιες: Τι να φάνε οι μαθητές για καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση
Διατροφή και Πανελλαδικές Εξετάσεις: Τι να τρώνε οι μαθητές για καλύτερη απόδοση και καθαρό μυαλό
Διατροφή και Πανελλήνιες: Τι να φάνε οι μαθητές για καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση