Έχει όρια η ελευθερία έκφρασης; Εάν η ελευθερία γνώμης και η απρόσκοπτη λήψη ή μετάδοση πληροφοριών που ενέχει αποτελούν θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα, τι οφείλει να γίνεται με τις τοξικές απόψεις αμφιλεγόμενων προσώπων που τα social media βοηθούν να διαδώσουν και πολλές φορές να αγγίξουν – κυρίως - οικονομικά ευάλωτα και κοινωνικά περιθωριοποιημένα, νέα αγόρια ;
Η απορία δεν είναι θεωρητική, ούτε γενική καθόσον αφορμή για αυτή στάθηκε πρόσφατη έρευνα (1) που διεξήχθη σε νέους 16 -24 χρονών, από την αντιφασιστική, φιλανθρωπική οργάνωση ‘hope, not hate” και δημοσιοποιήθηκε στην εφημερίδα “The Independent”], σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας, 8 στα 10 αγόρια ηλικίας 16 -17 χρονών είχαν είτε διαβάσει, ακούσει, είτε παρακολουθήσει περιεχόμενο από τον Andrew Tate, μισογύνη «επιτυχημένο σύμβουλο», ενώ 21% των ίδιων ηλικιών ήταν πιο πιθανό να έχουν καταναλώσει περιεχόμενό του, από το να ξέρουν τον Rishi Sunak, πρωθυπουργό της χώρας.
Και εάν στη χώρα μας, λέξεις όπως clout (=να είσαι διάσημος, να έχεις επιρροή, να επιζητάς την προσοχή στα social media), manosphere (= γενικός όρος που αναφέρεται σε έναν αριθμό διασυνδεόμενων, μισογυνιστικών κοινοτήτων) ή η ερώτηση «τι χρώμα είναι η buggati σου;» δεν μας θυμίζουν τίποτα, στα βρετανικά σχολεία, η αυξανόμενη συχνότητα με την οποία ακούγονται έχει βαρέσει καμπανάκια για τους εκπαιδευτικούς που ανησυχούν τόσο για το νεανικό σεξισμό που εμπνέει, όσο και για τα νεαρά κορίτσια που τον υφίστανται.
Η αποκάλυψη δε ότι 45% από τους 1200 νεαρούς άνδρες που έλαβαν μέρος στην έρευνα έχουν μια θετική αντίληψη για τον Tate (2) σε σύγκριση με το 26% και πολύ περισσότερο με το 82% των γυναικών ηλικιών 16 – 17 που έχουν αντίστοιχα αρνητική για αυτόν], πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή kickboxing, επαγγελματία μισογύνη (κάποτε είχε μέχρι και ενθαρρύνει τις γυναίκες να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης τους για το βιασμό τους), ομοφοβικό, ρατσιστή και απατεώνα, που βρίσκεται υπό κράτηση στις φυλακές της Ρουμανίας για τα αδικήματα βιασμού και ανθρώπινης σωματεμπορίας, είναι τουλάχιστον σοκαριστική.
Πολύ πιο ανησυχητική δε είναι η διαπίστωση ότι η παρουσία και η επιρροή του Tate συνέχισε να διευρύνεται ενώ αναμένει τη δίκη του και παρά την ακύρωση που δέχτηκε από μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (3) κυρίως μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής βίντεο, Rumble και άλλων δεξιών πεποιθήσεων παρόμοιων μέσων].
Η ευρεία αυτή απήχησή του εξηγείται από τον τρόπο που πλασάρει το επιβλαβές περιεχόμενό του, προκειμένου να φαίνεται ελκυστικό. Σε άρθρο του στο jacobin, o Fogel υποστηρίζει πώς η εκμετάλλευση και το διαρκές κυνήγι της φήμης, τα εργαλεία με τα οποία έχτισε τη περιουσία και τη δική του φήμη, υποδηλώνουν πόσο ο ίδιος είναι σύμπτωμα ενός παρασιτικού καπιταλισμού, σύμφωνα με τον οποίο όλα (από την οικονομία, τη πολιτική, έως την εκπαίδευση και τα μέσα) είναι απάτη και αυτός ακριβώς είναι ο τρόπος να «χακάρει» κανείς το σύστημα, να κάνει τις απάτες δηλαδή να δουλέψουν υπέρ του. Το ότι το (νεαρό κυρίως) κοινό του τον θεωρεί επιτυχημένο, ίσως έχει να κάνει, όπως αναφέρει το άρθρο, με το ότι η συγκυρία της πανδημίας δημιούργησε μια γενιά ανασφαλών, μοναχικών και απομονωμένων ατόμων που δεν αποζητούν μία αίσθηση κοινότητας, ούτε όμως αμφισβητούν τις αξίες του καπιταλισμού ﮲ αποδέχονται περισσότερο την εύκολη επιτυχία.
Και κάπου εκεί έγκειται η ευθύνη τόσο των γονιών, όσο και των εκπαιδευτικών για την αποτροπή της κανονικοποίησης τέτοιων προτύπων και συμπεριφορών.
Η οργάνωση “Hope not Hate” ήδη δουλεύει με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές στα σχολεία της Μ. Βρετανίας, προκειμένου να εντοπίζουν, να αμφισβητούν και να αντιμάχονται τον ακροδεξιό εξτρεμισμό, τον ρατσισμό και την προκατάληψη.
Στη χώρα μας, ποια αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται, ώστε τα πολιτισμικά ερεθίσματα (βλέπε τραγούδια trap, οικογενειακά βιώματα, επιρροή από φίλους) που παίρνουν οι μαθητές εκτός σχολείου να μην οδηγούν σε ανάλογες συμπεριφορές;
Επαφιόμαστε σε εργαστήρια δεξιοτήτων και πλατφόρμες καταγγελιών (ακόμα και ανώνυμων) για να «μάθουμε» τις δεξιότητες ζωής που πρέπει να διδάσκουμε στους μαθητές μας;
Ένα ανοιχτό σχολείο είναι αυτό άραγε που λειτουργεί με εντολές εκ των άνωθεν, υποτιμώντας την δυναμικότητα της συλλογικής και αλληλέγγυας δράσης;
Σημειώσεις
1. που διεξήχθη σε νέους 16 -24 χρονών, από την αντιφασιστική, φιλανθρωπική οργάνωση ‘hope, not hate” και δημοσιοποιήθηκε στην εφημερίδα “The Independent”
2. σε σύγκριση με το 26% και πολύ περισσότερο με το 82% των γυναικών ηλικιών 16 – 17 που έχουν αντίστοιχα αρνητική για αυτόν
3. κυρίως μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής βίντεο, Rumble και άλλων δεξιών πεποιθήσεων παρόμοιων μέσων
ΠΗΓΕΣ
https://jacobin.com/2023/03/andrew-tate-capitalism-scam-misogyny-alienation-hustle
https://www.newstatesman.com/quickfire/2022/08/andrew-tate-views-teachers-young-boys
https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/andrew-tate-influence-young-men-misogyny-b2283595.html
https://hopenothate.org.uk/about-us/
Εύη Μπιρμπα, εκπαιδευτικός β/θμιας εκπαίδευσης
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ