δαση-πρασινο
Τα δάση, τα δέντρα και οι χώροι πρασίνου διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διασφάλιση μιας υγιούς ζωής για όλους, όπως επιβεβαιώνει παγκόσμια έκθεση

Στην έκθεση του Προγράμματος Παγκόσμιας Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τα Δάση της Διεθνούς Ένωσης Οργανισμών Έρευνας Δασών, όπου συμμετείχαν 44 επιστήμονες από όλο τον κόσμο, αναδεικνύεται το ευρύ φάσμα σωματικών, ψυχικών, κοινωνικών και πνευματικών οφελών για την υγεία που σχετίζονται με τα δάση και τους χώρους πρασίνου, όπως στη νευροανάπτυξη των παιδιών, το διαβήτη, τον καρκίνο, την κατάθλιψη, τις διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος. Αν και επηρεάζονται όλα τα στάδια της ζωής, οι σημαντικές επιπτώσεις στα παιδιά, ξεκινώντας ήδη από το προγεννητικό στάδιο, είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Τουλάχιστον το 24% των θανάτων παγκοσμίως και το 28% των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών οφείλονται σε αρνητικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι πρόωροι θάνατοι και οι ασθένειες μπορούν να προληφθούν μέσα από ένα πιο υγιεινό περιβάλλον παγκοσμίως. Τα δάση, τα δέντρα και οι χώροι πρασίνου όχι μόνο παρέχουν πιο υγιεινό περιβάλλον, αλλά και πολυάριθμα αγαθά και υπηρεσίες, όπως φάρμακα, θρεπτικές τροφές και άλλα δασικά προϊόντα. Επίσης, βοηθούν στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία.

Με την επιτάχυνση των αρνητικών παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και οι πανδημίες, οι επιστήμονες ζητούν να υπάρξει επείγουσα δράση. Η κλιματική αλλαγή, η αστικοποίηση και ο τρόπος ζωής που είναι αποκομμένος από τη φύση είναι μεταξύ των κύριων αιτιών για πολλές προκλήσεις υγείας που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες, όπως ο υποσιτισμός, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι περιβαλλοντικές και κλιματικές διαταραχές έχουν οδηγήσει επίσης σε αύξηση των απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, όπως ο Έμπολα ή η γρίπη των πτηνών. Η αλλαγή στις χρήσεις γης εκτιμάται ότι έχει προκαλέσει την εμφάνιση πάνω από το 30% των νέων ασθενειών από το 1960.

Στην έκθεση αναφέρονται και ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις των δασών που οι επιστήμονες σημειώνουν ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και να μετριαστούν. Η ανθρώπινη υγεία μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από αλλεργίες, ασθένειες που μεταδίδονται από ζώα ή μειωμένη ποιότητα αέρα λόγω δασικών πυρκαγιών. Οι αρνητικές επιπτώσεις οφείλονται κυρίως σε παράγοντες, όπως οι διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ των δασών και των ανθρώπων, η κακή διατήρηση και διαχείριση των δασών ή η ακατάλληλη επιλογή ειδών δέντρων σε περιοχές όπου ζουν άνθρωποι, αλλά και σε ανθρώπινες δραστηριότητες. Στη μελέτη υπογραμμίζεται ότι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων θα πρέπει να ενισχύουν τα θετικά αποτελέσματα των δασών για την υγεία ελαχιστοποιώντας πιθανές αρνητικές συνέπειες, κυρίως σε ευάλωτους πληθυσμούς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 31/03

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

fysiki agwgi sxoleia
Σχολεία: Στις 7:15 πμ θα χτυπάει το κουδούνι με υποχρεωτική γυμναστική την 1η ώρα
Μία ώρα νωρίτερα και με το μάθημα της φυσικής αγωγής θα ξεκινούν τα σχολεία όλης της χώρας σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr
Σχολεία: Στις 7:15 πμ θα χτυπάει το κουδούνι με υποχρεωτική γυμναστική την 1η ώρα
sxoleio
Εκπαιδευτικοί: Ποια μέρα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς μονίμων και αναπληρωτών η επόμενη μισθοδοσία
Εκπαιδευτικοί: Η μισθοδοσία σε μόνιμους και αναπληρωτές μέσα στον Απρίλιο
Εκπαιδευτικοί: Ποια μέρα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς μονίμων και αναπληρωτών η επόμενη μισθοδοσία