Έχετε ενοχλήσεις στην κοιλιά σας; Μάθετε για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου
Πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια χρόνια, λειτουργική διαταραχή, που δεν συνοδεύεται από ανατομικές ή ιστολογικές βλάβες του εντέρου. Εκδηλώνεται συνήθως με κοιλιακό πόνο, διαταραχές των κενώσεων και πολλές φορές με αίσθημα κοιλιακής διάτασης  (φούσκωμα).

Το ευερέθιστο έντερο αναφέρεται επίσης και ως “σπαστικό κόλον” ή “σπαστική κολίτιδα”.

Πιθανές αίτιες του συνδρόμου είναι διαταραχές της νεύρωσης του εντέρου, το άγχος, γενετική προδιάθεση, διαταραχή του μικροβιώματος του εντέρου και οι διατροφικές συνήθειες και η ποσότητα κάποιων τροφών που καταναλώνονται.

Συμπτώματα

Η ένταση του πόνου ποικίλει από άτομο σε άτομο, αλλά και στον ίδιο ασθενή παρατηρούνται περίοδοι υφέσεων και εξάρσεων. Συνήθως εντοπίζεται στην κάτω κοιλία αλλά κατά περιόδους μπορεί να εντοπίζεται σε διαφορετικές περιοχές της κοιλίας και να  ανακουφίζεται με την κένωση ή την αποβολή αερίων. Σχεδόν ποτέ δεν ξυπνά τον ασθενή από τον ύπνο. Μερικοί ασθενείς αναφέρουν αίσθημα κοιλιακής διάτασης.

Η πλειονότητα των ασθενών παρουσιάζει εναλλαγές περιόδων διάρροιας και δυσκοιλιότητας, ενώ αρκετοί ασθενείς παρουσιάζουν κατά την περίοδο έξαρσης είτε μόνο δυσκοιλιότητα, είτε μόνο διάρροια.

Στις φάσεις δυσκοιλιότητας τα κόπρανα είναι σκληρά και αποβάλλονται σε μικρά κομμάτια (κόπρανα κατσίκας), ενώ σε περιόδους διάρροιας μπορεί να είναι πολτώδη ή λεπτά σαν ταινία. Ορισμένοι ασθενείς αποβάλλουν με τα κόπρανα αρκετή βλέννη, που δεν περιέχει αίμα.

Συνήθης είναι και η συνύπαρξη συμπτωμάτων εκτός του πεπτικού συστήματος όπως κεφαλαλγίες, αίσθημα ζάλης, προκάρδιοι πόνοι ή αίσθημα παλμών. Σε ορισμένους ασθενείς υπάρχουν έκδηλα ψυχιατρικά στοιχεία, όπως κατάθλιψη, αγχώδης νεύρωση και καρκινοφοβία.

Η παρουσία χαρακτηριστικών συμπτωμάτων συναγερμού, όπως έναρξη των συμπτωμάτων μετά την ηλικία των 50 ετών, νυκτερινού κοιλιακού πόνου ή διάρροιας που αφυπνίζουν τον ασθενή, διάρροιες μεγάλου όγκου, ορατού αίματος στα κόπρανα, πυρετού ή απώλειας σωματικού βάρους και οικογενειακού ιστορικού οργανικής νόσου του πεπτικού σωλήνα (καρκίνος, ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, κοιλιοκάκη) κατευθύνουν τη διερεύνηση σε οργανική νόσο του πεπτικού συστήματος και απομακρύνουν από τη διάγνωση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

Αντιμετώπιση

Επειδή η αιτιοπαθογένεια του συνδρόμου είναι άγνωστη, η θεραπεία είναι εμπειρική και εξατομικεύεται για κάθε άρρωστο.

Δίαιτα

Σε περιόδους δυσκοιλιότητας συνιστάται αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών (πράσινα λαχανικά, ακτινίδια, κ.λπ.) και πόση 1,5-2 λίτρα νερό τη μέρα. Σε περιόδους διαρροιών συνιστάται αποφυγή οσπρίων, φυτικών ινών και φρούτων, γάλατος και παγωτών.

Φάρμακα

Αν προεξάρχουν οι εκδηλώσεις άγχους ή κατάθλιψης, χορηγείται κατάλληλη αγωγή. Ορισμένα σπασμολυτικά φάρμακα βοηθούν στην ανακούφιση του κοιλιακού πόνου και του μετεωρισμού (φούσκωμα).

Σε ασθενείς με πιθανό μεταλοιμώδες ευερέθιστο έντερο η χορήγηση δυσαπορρόφητων αντιβιοτικών συχνά έχει ευεργετικό αποτέλεσμα. Η θεραπεία πρέπει να χορηγείται για 2-3 μήνες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

MAKRI
Ζέττα Μακρή: «Δεν υπάρχει υποχρέωση οι προσλήψεις αναπληρωτών να γίνονται 1η Σεπτεμβρίου»
Πώς προσμετράται η προϋπηρεσία των αναπληρωτών – Θέματα που τα ρυθμίζει η Υπουργική Απόφαση 104627/7-8-2020.
Ζέττα Μακρή: «Δεν υπάρχει υποχρέωση οι προσλήψεις αναπληρωτών να γίνονται 1η Σεπτεμβρίου»
Σχολείο - Μάθημα
Εκπαιδευτικοί: Για τις τελευταίες εγκυκλίους για την «αξιολόγηση» και τις απειλές επιβολής κυρώσεων
«Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή καμία προσπάθεια αμφισβήτησης και υπονόμευσης του κατακτημένου με αγώνες και αίμα απεργιακού δικαιώματος»
Εκπαιδευτικοί: Για τις τελευταίες εγκυκλίους για την «αξιολόγηση» και τις απειλές επιβολής κυρώσεων