Οι δύο κυρίαρχοι της καλοκαιρινής αλκοολοποσίας κάθονται στο σκαμνί του διατροφολόγου. Ποιος είναι ο πιο υγιεινός;
πίρα και κρασί, απόλυτοι καλοκαιρινοί κυρίαρχοι στις εξόδους μας, μαζί με τα κοκτέιλ, τα οποία όμως πιθανότατα ξέρεις πως είναι τίγκα στις θερμίδες.
Ποιο από τα δύο εκλεκτά ποτά λοιπόν είναι πιο υγιεινό;
Πέρα από τα οφέλη για την καρδιαγγειακή μας υγεία, το κόκκινο κρασί είναι παράλληλα και ένα από τα πιο ελαφριά ποτά που μπορούμε να καταναλώσουμε το καλοκαίρι. Ένα ποτήρι κρασί, αποδίδει περίπου 150 θερμίδες.
Φυσικά, όποιος μένει στο ένα ποτήρι το καλοκαίρι και ψεύδεται και πίνει. Αλλά εντάξει, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα, υπάρχουν και τα κοκτέιλ.
Όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί περιέχει 187 mg καλίου και παρέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών. Αντίστοιχα, τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στο κρασί μπορεί να προστατεύσουν το δέρμα σας από τις επιβλαβείς ακτίνες UV.
Στα αρνητικά του, το κρασί μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, ενώ είναι όξινο, κάτι το οποίο βλάπτει το σμάλτο των δοντιών. Επίσης, το κόκκινο κρασί μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες, ενώ κατηγορείται για ερεθισμό των αιμορροΐδων.
Αν σου αρέσει η γεύση της μπύρας, μπορείς να γλυτώσεις από 40 μέχρι 55 θερμίδες στο μέσο ποτήρι αν επιλέξεις κάποια light (96 έως 100 θερμίδες ανά ποτήρι). Αυτό δεν χρειάζεται να είναι κίνητρο για να πάρεις και δεύτερη, βέβαια, μιας και μπορεί να μην έχει αλκοόλ, αλλά έχει αρκετούς υδατάνθρακες.
Μια κανονική μπίρα τύπου lager από την άλλη, έχει περίπου 150 θερμίδες ανά κουτάκι 330 ml. Αν είσαι μερακλής όμως και προτιμάς τις μπίρες τύπου IPA, να ξέρεις πως λόγω μεγαλύτερου αλκοολικού βαθμού, οι θερμίδες τους είναι κατά τί περισσότερες. Μια κλασική IPA, μπορεί να έχει από 170 μέχρι και 240 θερμίδες, ανά κουτάκι 330 ml.
Στα θετικά της μπίρας, οι λυκίσκοι που περιέχει έχει φανεί ότι βοηθούν στο άγχος και στις διαταραχές του ύπνου, ενώ η θρεπτική της αξία ξεπερνά αυτή του κρασιού. Οι ποσότητες της πρωτεΐνης, των φυτικών ινών, των βιταμινών Β, του φυλλικού οξέος και της νιασίνης που βρίσκονται στην μπύρα την κάνουν περισσότερο κάτι σαν… γεύμα. Επίσης, οι μπίρες που έχουν αρκετό λυκίσκο, ενδέχεται να αυξάνουν την οστική πυκνότητα.
Όσον αφορά τα αρνητικά της, πέρα από την μεγαλύτερη ποσότητα θερμίδων σε σχέση με το κρασί, η μπίρα μπορεί να προκαλέσει καούρα (και έντονο ρέψιμο), ενώ δεν είναι ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση υδατανθράκων.
Πηγή: in2life.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη