Πτώση καναντέρ
Οι ειδικοί ψάχνουν τα ακριβή αίτια της τραγωδίας με το Καναντέρ στην Κάρυστο

Πενθεί η χώρα για τον άδικο θάνατο των δύο πιλότων, του Σμηναγού Χρήστου Μουλά και του Ανθυποσμηναγού, Περικλή Στεφανίδη, που έπεσαν στο καθήκον κατά τη διάρκεια επιχείρησης του Καναντέρ στη φωτιά στην Κάρυστο.

Τώρα οι ειδικοί ψάχνουν τα ακριβή αίτια της τραγωδίας με το Καναντέρ στην Κάρυστο, την ώρα που οι οικογένειες, οι φίλοι και όλοι αφήνουν μηνύματα για τον άδικο χαμό των δύο πιλότων.

Ο ταξίαρχος εν αποστρατεία, Μάμας Κρασσάς, ο γιος του οποίου ήταν ο κυβερνήτης του δεύτερου αεροσκάφους που επιχειρούσε στο σημείο, μίλησε στο Open - κάνοντας τη δική του εκτίμηση για το πώς συνέβη η μοιραία συντριβή του Καναντέρ, ενώ αναφέρει πως και ο γιος του του είπε πως δεν έβλεπε λόγω των καπνών τα δέντρα στο σημείο.

Όπως ανέφερε ο κ. Κρασσάς που χειριζόταν τρεις δεκαετίες Καναντέρ: «Οι χειριστές προσπάθησαν να κατέβουν χαμηλά για να είναι αποτελεσματικοί στη φωτιά, να την σβήσουν. Πάντα κατεβαίνουν με αντίθετη ροή ανέμων για να υπάρχει στήριξη στο αεροπλάνο. Οι καπνοί από τη φωτιά πήγαιναν προς το μέρος τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουν πίσω από τη φωτιά τα δέντρα. Στην απαγκίστρωση, στη δεξιά στροφή βρήκε το ακρυπτερύγιο του δεξιού φτερού του αεροσκάφους στα δέντρα, αποκολλήθηκε ο πλωτήρας και από ότι φαίνεται χτύπησε τα πηδάλια του αεροσκάφους και τα κατέστρεψε. Δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα (για να σωθούν). Είναι ανεξέλεγκτο το αεροπλάνο, κάνει ό,τι θέλει αυτό, δεν υπακούει στις εντολές του χειριστή καθώς δεν υπάρχουν πηδάλια για να το οδηγήσεις. Εάν έφευγε μόνο αυτό το κομμάτι (που φαίνεται στο βίντεο) το αεροπλάνο μπορεί να πετάξει κανονικά, δεν υπάρχει πρόβλημα πλην όμως το γεγονός πως φαίνεται ότι όπως αποκολλήθηκε από το φτερό χτύπησε πίσω στην άκρη του φτερού που είναι τα πηδάλια του αεροσκάφους και τα κατέστρεψε. Αυτό είναι δική μου προσωπική εκτίμηση».

Όπως επισημαίνει: «O χειριστής κατά πάσα πιθανότητα δεν είδε τι υπήρχε πίσω από τον καπνό. Αυτό μου το επιβεβαίωσε και ο γιος μου, ο οποίος μου είπε ότι ‘’ούτε εγώ καθώς έπεφτα είδα το δέντρο πίσω από την φωτιά’’. Είχαν σβήσει μισό βουνό, όπως μου είπε ο γιος μου που κινδύνευε να πάει σε ένα χωριό και τους έστειλαν εκεί. Αυτή ήταν η τελευταία ρίψη και θα έφευγαν μετά για επιστροφή».

Ο ταξίαρχος εα τονίζει πως «όσο παλιό και αν είναι ένα αεροπλάνο, όταν είναι ελεγμένο, όταν είναι συντηρημένο, πετάει και αποδίδει όπως ακριβώς όταν είναι καινούριο. Το πρόβλημα τους είναι πως κατά τη χρήση τους παρουσιάζει συχνά βλάβες, όπως ένα αυτοκίνητο».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

metatheseis.jpg
Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών: «Χρειάζονται αλλαγές στις Ειδικές Κατηγορίες»
«Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο χρήζει άμεσα αλλαγών σε πολλούς τομείς, ειδικότερα όμως όσον αφορά τις Ειδικές Κατηγορίες»
Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών: «Χρειάζονται αλλαγές στις Ειδικές Κατηγορίες»
varkeloni
Erasmus+: Το 4ο Δημοτικό Αγίας Βαρβάρας ταξιδεύει για τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη
Το σχολείο στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+: Επιμορφωτικές δράσεις για την ενδυνάμωση της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης
Erasmus+: Το 4ο Δημοτικό Αγίας Βαρβάρας ταξιδεύει για τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη
πανεπιστημιο δυτικης μακ
Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας: Μετονομάζεται το τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης - Δείτε πώς
Μετονομασία του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας - Τι θα γίνει με τους φοιτητές που έχουν λάβει...
Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας: Μετονομάζεται το τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης - Δείτε πώς
ιεπ
ΙΕΠ: Πρόσκληση για συμετοχή στο συνέδριο «Προσεγγίσεις για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού»
Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να υποβάλουν περίληψη προφορικής εισήγησης ή πρότασης εργαστηρίου (200-300 λέξεις) έως τις 24 Φεβρουαρίου 2025
ΙΕΠ: Πρόσκληση για συμετοχή στο συνέδριο «Προσεγγίσεις για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού»