Από την εποχή του Φρόιντ, οι ψυχολόγοι πίστευαν πως ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστούμε τα έντονα συναισθήματα και ιδιαίτερα την οργή, είναι η κάθαρση. Θεωρούμε ότι πρέπει να εκτονωνόμαστε, να μην κρατούμε μέσα μας τον θυμό, να μιλάμε ευθέως. Ισχύει αυτό, πραγματικά;
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Slate, εξηγεί πως τα άτομα με με υψηλό EQ αποφεύγουν αυτές τις εκρήξεις. «Το να εκδηλώνεις τον θυμό σου, είναι σαν να προσπαθείς να σβήσεις φωτιά χρησιμοποιώντας βενζίνη», εξήγησε η συγγραφέας της μελέτης. Χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη μεταφορά, μάλιστα, επειδή η φωτιά έχει την τάση να εξαπλώνεται και να καίει τα πάντα, στο πέρασμά της.
Το να φωνάζουμε όταν θυμώνουμε, είναι εθιστικό. Όσο περισσότερο το κάνουμε, τόσο περισσότερο το νιώθουμε – δεν εκτονώνουμε την πίεση, αλλά αισθανόμαστε όλο και μεγαλύτερη οργή.
Αντί για αυτό, οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη προτιμούν να επικεντρώνονται στον εαυτό τους και να εκφράζονται με ηρεμία. Αντί να φωνάξουν, αρχικά εξετάζουν τι είναι αυτό που τους προκαλεί θυμό. Στη συνέχεια, αποδέχονται την κατάσταση και τη διορθώνουν, χωρίς να προσπαθήσουν να κάνουν τους γύρω τους να το πληρώσουν.
«Το να εκδηλώνεις τον θυμό σου, είναι σαν να προσπαθείς να σβήσεις φωτιά χρησιμοποιώντας βενζίνη»
Τα παιδιά τείνουν να εκρήγνυνται όταν είναι απογοητευμένα ή αναστατωμένα – αλλά ένα σημαντικό μέρος της ενηλικίωσης περιλαμβάνει το να μάθουν να «ηρεμούν τον εαυτό τους» ή να διαχειρίζονται τα αρνητικά συναισθήματα.
Αν φαίνεται ότι τα πιο μικρά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν τον σύντροφό σας σε ανεξέλεγκτες συναισθηματικές εκρήξεις, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχει χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη.
Ένας σύντροφος με χαμηλό EQ μπορεί να δυσκολεύεται να ρυθμίσει τα δικά του συναισθήματα και να ηρεμήσει. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι αντιδρούν σαν μικρό παιδί, εκρήγνυται όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλει, αντί να εκφράζει τα συναισθήματά του υγιή και ώριμα.
Μπορεί συχνά να αντιδρά σε καταστάσεις με θυμό και επιθετικότητα. Αυτό είναι ανησυχητικό γιατί δείχνει έλλειψη αυτοελέγχου και υποδηλώνει ότι μπορεί να μην κατανοεί τον αντίκτυπο που έχει η συμπεριφορά του στους άλλους.
Το να βοηθήσετε τον σύντροφό σας να αναγνωρίσει τα δικά του συναισθηματικά ερεθίσματα είναι ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της συναισθηματικής του νοημοσύνης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να συνειδητοποιήσει τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές του, ώστε να μπορεί να έχει επίγνωση του πώς ανταποκρίνεται σε ορισμένες καταστάσεις.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 4/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη