Αυτοί είναι οι κινηματογράφοι στην Αθήνα που έχουν αντέξει μέσα στα χρόνια
Οι θρυλικοί κινηματογράφοι και η ιστορία τους

Οι κινηματογράφοι στην Αθήνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης και ενώ η ψηφιακή εποχή βρίσκεται στο απόγειό της, κάποια από τα σινεμά αυτά λειτουργούν ακόμα και προσφέρουν μία μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες τους.

Ααβόρα, Εξάρχεια

ααβορα

Ο κινηματογράφος Ααβόρα λειτούργησε για πρώτη φορά το 1965. Άλλαξε μία φορά ιδιοκτήτη το 1983 και αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η ιστορία του ονόματός του. Ο πρώτος του ιδιοκτήτης αποφάσισε να του δώσει το όνομα ενός φοίνικα της Αφρικής γιατί τα δύο «α» στη σειρά ήταν ιδανικά για να εμφανίζεται πρώτος στη λίστα με τα σινεμά στις εφημερίδες της εποχής. Διαθέτει μία μόνο αίθουσα σε σύγκριση με άλλους κινηματογράφους.

Δυστυχώς η πανδημία, έκλεισε προσωρινά τον κινηματογράφο αυτόν με τελευταία φορά που άνοιξε τις πόρτες του ήταν στις 13 Μαρτίου του 2020.

Τριανόν, Αθήνα

τριανον

Ο κινηματογράφος Τριανόν έκανε πρεμιέρα το 1960 και από τότε λειτουργεί ασταμάτητα. Πίσω από την μακρόχρονη πορεία του βρισκόταν ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου και ο πατέρας του από τον οποίο το παρέλαβε.

Ήταν ο πρώτος χώρος που κατασκεύασε την ανοιγόμενη οροφή της αίθουσας προβολών, κάτι που του επιτρέπει να λειτουργεί τόσο σαν θερινό και χειμερινό σινεμά,

Άστυ, Πλατεία Κλαυθμώνος

αστυ

Το ΑΣΤΥ στεγάζεται σε τμήμα του υπογείου του επί της οδού Κοραή 4 κτηρίου και λειτουργεί από το 1939. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής μέρος του υπογείου έγινε τόπος μαρτυρίου για πολλούς αγωνιστές. Το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε το τμήμα αυτό του υπογείου ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Τις δεκαετίες του 1950 και 1960 ο κινηματογράφος γνώρισε μεγάλες δόξες, ενώ οι προβολές ήταν κυρίως ταινιών γαλλικής παραγωγής.

Ο κινηματογράφος είναι χαρακτηρισμένος ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, επειδή αποτελεί ιστορικό χώρο πολιτιστικής επικοινωνίας των κατοίκων της πόλης των Αθηνών και είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένος με τις μνήμες των κατοίκων όλου του λεκανοπεδίου.

Πάλας, Παγκράτι

palas

Το Σινέ Πάλας στο Παγκράτι άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1925, και είναι ο παλιότερος κινηματογράφος στην Αθήνα. Η μεγαλύτερη άνθηση ήρθε στις δεκαετίες του 1950-60 όπου σχηματίζονταν ουρές για να μπουν μέσα, ενώ έκοβε περίπου 5000 εισιτήρια την ημέρα, ειδικά τα καλοκαίρια που λειτουργούσαν και οι δύο αίθουσες (θερινή και χειμερινή).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παιδδια
«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»: Μία άποψη για τα Ωνάσεια σχολεία
Τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία ιδρύονται με βάση τις κατευθύνσεις της κυβερνητική πολιτικής εντείνοντας την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών
«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»: Μία άποψη για τα Ωνάσεια σχολεία
paideias
Υπουργείο Παιδείας: Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τις άδειες άνευ αποδοχών σε εκπαιδευτικούς
Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Υπουργείο Παιδείας: Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τις άδειες άνευ αποδοχών σε εκπαιδευτικούς
eTwinning
Εκπαιδευτικοί: Ξεκινούν από αύριο 63 webinars για το «eTwinning» - Τι είναι και ποιούς αφορά
Δείτε αναλυτικά όλα τα σεμινάρια - Μετά το τέλος εκάστης τηλεκπαίδευσης πρεσβευτών «eTwinning», χορηγούνται ηλεκτρονικά βεβαιώσεις συμμετοχής.
Εκπαιδευτικοί: Ξεκινούν από αύριο 63 webinars για το «eTwinning» - Τι είναι και ποιούς αφορά