14 Δεκεμβρίου 2018
«Η Darlene Coker ήξερε ότι πέθαινε. Ήθελε απλά να μάθει το γιατί. Ήξερε ότι ο καρκίνος της, το μεσοθηλίωμα, είχε εμφανιστεί στην ευαίσθητη μεμβράνη που περιβάλλει τους πνεύμονες και άλλα όργανά της. Ήξερε ότι ήταν τόσο σπάνιο όσο και θανατηφόρο, το αποτέλεσμα της έκθεσης σε αμίαντο. Και ήξερε ότι έπληττε κυρίως άντρες που είχαν εισπνεύσει σκόνη αμιάντου σε ορυχεία και βιομηχανίες, όπως στα ναυπηγεία που χρησιμοποιούσαν την καρκινογόνο ουσία πριν γίνουν κατανοητοί οι κίνδυνοι της».
Οι λέξεις αυτές, με τις οποίες ξεκινούσε ένα εκτενέστατο δημοσίευμα του Reuters, έριξαν τη μετοχή της Johnson & Johnson πάνω από 10% στις 14 Δεκεμβρίου του 2018.
Η 52χρονη Coker, που είχε μεγαλώσει δύο κόρες σε μια μικρή πόλη του Τέξας, αδυνατούσε να εντοπίσει τον τρόπο με τον οποίο είχε εκτεθεί στον αμίαντο. Ώσπου ο «ένοχος» βρέθηκε μέσα στο σπίτι της: Ήταν η βρεφική πούδρα Johnson’s Baby Powder την οποία η Αμερικανίδα χρησιμοποιούσε στα παιδιά της όταν ήταν μωρά αλλά και στον εαυτό της, σε όλη της τη ζωή.
Η Coker έκανε αγωγή σε βάρος της Johnson & Johnson, με τον ισχυρισμό ότι το «δηλητηριώδες ταλκ» μέσα στο αγαπημένο προϊόν της πολυεθνικής την οδηγούσε στον θάνατο.
Σήμερα η J&J αντιμετωπίζει πάνω από 50.000 τέτοιες αγωγές. Όμως το δημοσίευμα εκείνο του Reuters προκάλεσε σεισμό μέσα στην εταιρεία. Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο έφερνε στην επιφάνεια αποδείξεις ότι η Johnson & Johnson γνώριζε για δεκαετίες ότι το ταλκ της ήταν μολυσμένο με αμίαντο.
Η εταιρεία που είχε συνδέσει το όνομά της όσο καμία άλλη με την φροντίδα των μωρών, είχε χτίσει το προφίλ μιας επιχείρησης που νοιάζεται για τους καταναλωτές. Όμως το δημοσίευμα του Reuters κατέρριπτε αυτή την εικόνα.
«Έρευνα που πραγματοποίησε το Reuters σε πολλά έγγραφα, καθώς και σε καταθέσεις, δείχνει ότι τουλάχιστον από το 1971 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000, το σκέτο ταλκ και οι επεξεργασμένες πούδρες της εταιρείας εμφανίζονταν σε κάποιες δοκιμές θετικές σε μικρές ποσότητες αμιάντου, καθώς και ότι τα στελέχη της εταιρείας, οι διευθυντές των ορυχείων, οι επιστήμονες, οι γιατροί και οι δικηγόροι έτρεμαν για το πρόβλημα αυτό και πώς να το αντιμετωπίσουν, ενώ αποτύγχαναν να το αποκαλύψουν στις αρχές ή στο κοινό», έγραφε το δημοσίευμα.
«Το άρθρο του Reuters είναι μονόπλευρο, ψευδές και εμπρηστικό», ανέφερε η απάντηση της εταιρείας, κάνοντας λόγο για μια «παράλογη θεωρία συνωμοσίας». «Η βρεφική πούδρα της Johnson & Johnson είναι ασφαλής και χωρίς αμίαντο. Μελέτες σε περισσότερους από 100.000 άνδρες και γυναίκες δείχνουν ότι το ταλκ δεν προκαλεί καρκίνο ή ασθένειες που σχετίζονται με τον αμίαντο. Χιλιάδες ανεξάρτητες δοκιμές από ρυθμιστικές αρχές και τα κορυφαία εργαστήρια στον κόσμο αποδεικνύουν ότι η βρεφική πούδρα μας δεν περιείχε ποτέ αμίαντο».
Από το 1886
Η ιστορία της Johnson & Johnson ξεκινά από το 1886, όταν ο Robert Wood Johnson μαζί με τον μικρότερο αδερφό του ίδρυσαν την εταιρεία με το όνομά τους και με το σύνθημα «Πρώτα η ασφάλεια» («Safety First»). Η βρεφική πούδρα Johnson’s δημιουργήθηκε όταν οι πελάτες άρχισαν να διαμαρτύρονται ότι τα τσιρότα της εταιρείας τους προκαλούσαν δερματικούς ερεθισμούς, με αποτέλεσμα τα αδέρφια να τους δίνουν φακελάκια με ταλκ για να τους αντιμετωπίσουν.
Σύντομα, οι μητέρες άρχισαν να χρησιμοποιούν το ταλκ για τους ερεθισμούς που προκαλούσαν στο δέρμα των μωρών τους οι πάνες. Όταν οι αδερφοί Johnsons το κατάλαβαν, πρόσθεσαν ένα άρωμα που έμελλε να γίνει αναγνωρίσιμο σε όλο τον κόσμο και το 1893 άρχισαν να πουλάνε το Johnson’s Baby Powder μέσα σε μεταλλικά κουτιά.
Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, η J&J ανακάλυψε ότι το ταλκ από τα ορυχεία της στις ιταλικές Άλπεις περιείχε τρεμολίτη. Πρόκειται για ένα από τα έξι ορυκτά –μαζί με το χρυσότιλο, τον ακτινόλιθο, τον αμοσίτη, τον ανθοφυλλίτη και τον κροκιδόλιθο – που συναντώνται στη φύση ως κρυσταλλικές ίνες, γνωστές ως «αμίαντος», ένα αναγνωρισμένο καρκινογόνο.
Σήμερα, η εταιρεία αντιμετωπίζει πάνω από 50.000 αγωγές εξαιτίας του ταλκ, κυρίως από γυναίκες που έπαθαν καρκίνο των ωοθηκών. Από την πλευρά της, η πολυεθνική ισχυρίζεται ότι τα προϊόντα ταλκ της είναι ασφαλή και δεν περιέχουν αμίαντο.
Οι δίκες των υποθέσεων έχουν μεικτά αποτελέσματα, καθώς για παράδειγμα ένα δικαστήριο επιδίκασε σε ομάδα 22 γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών το ποσό των 2,1 δισ. δολαρίων. Αλλά ένα εφετείο του Νιου Τζέρσι ανέτρεψε μια άλλη απόφαση, ύψους 223,7 εκατ. δολαρίων σε βάρος της εταιρείας, με το σκεπτικό ότι οι καταθέσεις από τους πραγματογνώμονες που έφεραν σαν μάρτυρες οι ενάγοντες ήταν αβάσιμες.
Η εταιρεία σταμάτησε να πουλά βρεφικές πούδρες με βάση το ταλκ, προτιμώντας πλέον προϊόντα που στηρίζονται στο άμυλο καλαμποκιού, επικαλούμενη την αύξηση των αγωγών και της «παραπληροφόρησης» γύρω από την ασφάλεια του ταλκ.
Τον Ιούλιο, η J&J απέτυχε για δεύτερη φορά να μεταφέρει δεκάδες χιλιάδες απαιτήσεις σε σχέση με το ταλκ στα δικαστήρια χρεοκοπιών, όπου ήλπιζε να τις επιλύσει με έναν προτεινόμενο συμβιβασμό 8,9 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία ασκεί έφεση κατά της απόφασης αυτής, αλλά εν τω μεταξύ, οι δίκες που είχαν «παγώσει», αρχίζουν και πάλι.
Πηγή: moneyreview.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη