Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας, που προσβάλει το 10% των ατόμων άνω των 60 ετών και το 20% των ατόμων άνω των 80 ετών. Με τον όρο άνοια περιγράφεται η παθολογική κατάσταση της προοδευτικής έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών.
Η νόσος Αλτσχάιμερ ανήκει στις μη αναστρέψιμες εκφυλιστικές άνοιες και παρουσιάζεται συνήθως κατά την 7η δεκαετία της ζωής, αν και υπάρχουν πρώιμες περιπτώσεις ακόμα και σε πολύ νεαρή ηλικία, που παρουσιάζονται σε ένα ποσοστό 25-40% περίπου.
Σε μια έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurobiology of Aging, επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο ανακάλυψαν το εξής:
Η μέτρηση του πόσο γρήγορα διαστέλλεται η κόρη του οφθαλμού ενός ατόμου κατά τη διάρκεια γνωστικών εξετάσεων είναι μια χαμηλού κόστους και χαμηλής παρεμβατικότητας μέθοδος, για να προσδιοριστεί ο κίνδυνος για Αλτσχάιμερ, προτού καν ξεκινήσουν τα συμπτώματα.
Πώς η διαστολή της κόρης του οφθαλμού είναι «δείκτης» για Αλτσχάιμερ
Η νέα μελέτη επικεντρώνεται στην αντίδραση της κόρης του οφθαλμού που προκαλείται από το σύμπλεγμα νευρώνων locus coeruleus, το οποίο εμπλέκεται και στη ρύθμιση της γνωστικής λειτουργίας. Η Τ-πρωτεΐνη είναι ο πρώτος γνωστός βιοδείκτης για Alzheimer. Εμφανίζεται αρχικά στο locus coeruleus και σχετίζεται περισσότερο με τη γνωστική λειτουργία παρά με το β-αμυλοειδές.
Το σύμπλεγμα νευρώνων locus coeruleus προκαλεί την αντίδραση της κόρης του οφθαλμού (δηλαδή την μεταβολή της διαμέτρου της) κατά τη διάρκεια γνωστικών εξετάσεων (τεστ). Είναι ήδη γνωστό, ότι οι κόρες των οφθαλμών μεγαλώνουν σε μέγεθος όσο πιο δύσκολο είναι το έργο του εγκεφάλου.
Σε προηγούμενες δημοσιεύσεις, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι ενήλικες με ήπια γνωστική εξασθένηση, που είναι συχνά πρόδρομος για Alzheimer, επέδειξαν μεγαλύτερη διαστολή της κόρης οφθαλμών και γνωστική προσπάθεια απ’ ό,τι γνωστικά υγιείς ενήλικες.
Στην επισκόπηση, οι επιστήμονες συνδέουν την διαστολή της κόρης του οφθαλμού με γνωστούς βιοδείκτες για Αλτσχάιμερ.
Η απώλεια αυτής της αίσθησης προειδοποιεί για τη νόσο
Σε μια σημαντική διαπίστωση κατέληξε ομάδα ειδικών, η οποία υποστηρίζει ότι η απώλεια μιας συγκεκριμένης αίσθησης ενδέχεται να αποτελεί πρώιμη ένδειξη για την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ, μιας ανίατης μορφής άνοιας, που επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η ανακάλυψη συμπτωμάτων που μαρτυρούν την προδιάθεση για τη νόσο θα μπορούσε να συμβάλλει στην έγκαιρη διαχείρισή της, με αποτέλεσμα τις μειωμένες επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πασχόντων.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο Neurology, στρέφει την επιστημονική προσοχή προς την όσφρηση, υποστηρίζοντας ότι η πρόωρη απώλειά της θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ένας άνθρωπος θα εμφανίσει τη νόσο. Ειδικότερα, οι ερευνητές συσχέτισαν ένα συγκεκριμένο γονίδιο (APOE e4), που σχετίζεται με τη νόσο, με την πρώιμη απώλεια της όσφρησης.
Όπως υποστηρίζουν, οι άνθρωποι που φέρουν αυτό το γονίδιο ενδέχεται να χάσουν την όσφρησή τους νωρίς και συγκεκριμένα πολύ πριν παρουσιάσουν συμπτώματα που θα μπορούσαν να μαρτυρούν τη νόσο, όταν όμως είναι πια πολύ αργά. Το εύρημα αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η επιστήμη έχει τώρα στα χέρια της ένα εργαλείο έγκαιρης διάγνωσης.
«Ο έλεγχος της ικανότητας ενός ατόμου να ανιχνεύει οσμές θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει έναν χρήσιμο οδηγό πρόβλεψης προβλημάτων που σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία», δήλωσε ο ερευνητής δρ. Matthew GoodSmith από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. «Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα και να καθοριστεί το επίπεδο της απώλειας όσφρησης που θα μπορούσε να προβλέψει τον κίνδυνο, ωστόσο αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα», πρόσθεσε.
Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 865 ανθρώπους, σε μία διάρκεια πέντε ετών, συλλέγοντας δείγματα DNA και διερευνώντας την ικανότητά τους να ανιχνεύουν μια οσμή και να προσδιορίζουν τι είναι αυτό που μυρίζουν. Όσοι παρουσίαζαν προβλήματα μνήμης ή σκέψης εξετάστηκαν δύο φορές, στην αρχή και το τέλος της μελέτης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έφεραν το γονίδιο παρουσίαζαν απώλεια όσφρησης από την ηλικία των 65 – 69 ετών, ενώ άλλοι που έφεραν μια μετάλλαξη του γονιδίου άρχιζαν να χάνουν μέρος της όσφρησής τους αρκετά αργότερα, στις ηλικίες 75 – 79 ετών. Διαπιστώθηκε, επιπλέον, ότι όσοι έφεραν τη μετάλλαξη είχαν 37% λιγότερες πιθανότητες να εντοπίζουν αποτελεσματικά τις διαφορετικές οσμές, ενώ μόλις ξεκινούσε να παρατηρείται απώλεια όσφρησης, η μείωσή της ήταν ταχύτερη απ’ ό,τι σε εκείνους που δεν έφεραν το γονίδιο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη