καρπος
Στο μέλλον μπορεί να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός των κινδύνων για την υγεία μέσω της συνεχούς μέτρησης της θερμοκρασίας του δέρματος

Νέα επιστημονική μελέτη ανακάλυψε ότι η θερμοκρασία του καρπού σχετίζεται με μελλοντικό κίνδυνο ανάπτυξης πολλών παθήσεων.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν τη δυνατότητα να συνδυάσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία με την παρακολούθηση της υγείας με ένα νέο τρόπο», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Δρ. Carsten Skarke, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Perelman στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

«Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι φορούν έξυπνα ρολόγια, τα οποία έχουν αισθητήρες θερμοκρασίας δέρματος. Στο μέλλον, αυτές οι πληροφορίες μπορεί να αξιοποιηθούν ως ψηφιακός βιοδείκτης για την κατανόηση του κινδύνου ανάπτυξης συγκεκριμένων παθήσεων και την επιλογή θεραπείας ή προληπτικής φροντίδας» πρόσθεσε.

Η συνεχής παρακολούθηση της θερμοκρασίας του καρπού μπορεί να ρίξει φως στον μελλοντικό κίνδυνο παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η ηπατική νόσος και η νεφρική ανεπάρκεια.

Οι διαταραγμένοι ρυθμοί θερμοκρασίας έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με παθήσεις, όπως το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης.

Ποιοι συμμετείχαν στην μελέτη

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 92.000 ενήλικες που είχαν εγγραφεί στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου και οι οποίοι φορούσαν αισθητήρες που παρακολουθούσαν τις αλλαγές στις θερμοκρασίες του καρπού τους για μία εβδομάδα.

Οι αισθητήρες κατέγραφαν τις αλλαγές του κιρκάδιου ρυθμού από το πρωί ως το βράδυ και τη συμπεριφορά ύπνου-αφύπνισης σε συνδυασμό με την επίδραση περιβαλλοντικών συνθηκών, όπως η μείωση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος κατά τον ύπνο.

Tα ευρήματα έδειξαν ότι τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα σημεία στην καμπύλη της θερμοκρασίας του καρπού, συνδέονται με την κατάσταση της υγείας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας του σώματος συνδέονται με έως 73 διαφορετικές παθήσεις. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες με μικρότερη διαφορά ημέρας-νύχτας στις τιμές, διέτρεχαν μελλοντικό κίνδυνο για αυτές τις νόσους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν 91% υψηλότερο κίνδυνο για μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, 69% αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, 25% αυξημένο κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας, 23% υψηλότερο κίνδυνο για υπέρταση, καθώς και 22% υψηλότερο κίνδυνο για πνευμονία.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.

Πηγή: Onmed

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

karotsaki-soyper-market-prasini-lavi.jpg
Πως θα λειτουργήσουν σήμερα Μεγάλη Παρασκευή και αύριο Μεγάλο Σάββατο τα Σουπερ Μάρκετ και τα μαγαζιά
Αλλάζει το ωράριο των σούπερ μάρκετ σήμερα Μεγάλη Παρασκευή και αύριο Σάββατο - Πώς διαμορφώνεται
Πως θα λειτουργήσουν σήμερα Μεγάλη Παρασκευή και αύριο Μεγάλο Σάββατο τα Σουπερ Μάρκετ και τα μαγαζιά
πάπια
Οπτική ψευδαίσθηση: Βλέπετε πάπια ή κουνέλι; Τι σημαίνει για σας η απάντησή σας
Ο Ρίτσαρντ Γουάισμαν, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire, αποφάσισε να απομυθοποιήσει τους δημοφιλείς αυτούς ισχυρισμούς του διαδικτύου
Οπτική ψευδαίσθηση: Βλέπετε πάπια ή κουνέλι; Τι σημαίνει για σας η απάντησή σας
KINA
Ασύλληπτο: Κίνα - Κυλιόμενες σκάλες οδηγούν στην κορυφή βουνού 1.500 μέτρων
Από την ανάβαση με ιδρώτα, στην άνεση με κυλιόμενες σκάλες. Το τοπίο αλλάζει — τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Η Κίνα δείχνει τον δρόμο, αλλά...
Ασύλληπτο: Κίνα - Κυλιόμενες σκάλες οδηγούν στην κορυφή βουνού 1.500 μέτρων