Σε κάθε βήμα μας στην Αττική, μας συντροφεύει η μακραίωνη ιστορία του τόπου που προκαλεί δέος και θαυμασμό, αλλά και η ελληνική μυθολογία που σαγηνεύει μικρούς και μεγάλους. Μύθοι συναρπαστικοί, γεμάτοι συμβολισμούς, που εξιστορούν την ζωή και τις περιπέτειες θεών, ημίθεων, ηρώων, και άλλων μυθικών πλασμάτων.
Η Αθήνα, η πανίσχυρη πόλη-κράτος της αρχαιότητας, ονομαζόταν Κεκροπία από τον βασιλιά Κέκροπα, ο οποίος σύμφωνα με τον μύθο, ήταν ένα δίμορφο πλάσμα, μισός άνθρωπος μισός δράκος. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, η θεά Αθηνά και ο Ποσειδώνας συναγωνίσθηκαν για την προστασία της πόλης. Νικητής θα ήταν εκείνος που θα προσέφερε το πιο χρήσιμο δώρο. Ο Ποσειδών χτύπησε με την τρίαινά του πάνω στον βράχο της Ακρόπολης και ανέβλυσε μια πηγή με αλμυρό νερό, ενώ η Αθηνά πρόσφερε ένα δένδρο ελιάς. Οι υπόλοιποι δέκα θεοί του Ολύμπου και ο Κέκροπας έκριναν το δώρο της Αθηνάς ως περισσότερο ωφέλιμο για την πόλη κι από εκείνη τη στιγμή η Κεκροπία ονομάστηκε Αθήνα.
Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή του μύθου, πάνω στον άγονο βράχο της Ακρόπολης φύτρωσε ξαφνικά μια ελιά φορτωμένη καρπούς και ταυτόχρονα ανάβλυσε αλμυρό νερό από μια πηγή. Το Μαντείο των Δελφών ενημέρωσε τον Κέκροπα ότι η ελιά συμβολίζει τη θεά Αθηνά και η πηγή τον Ποσειδώνα. Τότε ο Κέκροπας κάλεσε τους κατοίκους της πόλης για να επιλέξουν τον θεό που προτιμούσαν για προστάτη της πόλης. Όλοι οι άνδρες της Αθήνας ψήφισαν υπέρ του δώρου του Ποσειδώνα και όλες οι γυναίκες το δώρο της Αθηνάς. Οι γυναίκες κέρδισαν την ψηφοφορία, κι έτσι η θεά Αθηνά έδωσε το όνομά της στην πόλη.
Κατά την ελληνική μυθολογία, ο Λυκαβηττός που μοιάζει σαν να… φύτρωσε ξαφνικά στο κέντρο της Αθήνας, ήταν ένας βράχος που κουβαλούσε στα χέρια της η θεά Αθηνά με σκοπό να τον τοποθετήσει ως φρούριο μπροστά από την Ακρόπολη. Όταν όμως ένα κοράκι της έφερε μια κακή είδηση, ο βράχος έπεσε από τα χέρια της Αθηνάς στο συγκεκριμένο σημείο. Από τότε τα κοράκια έγιναν μαύρα, και ο λόφος του Λυκαβηττού στέκει αγέρωχος στο κέντρο της πόλης.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Σαλαμίνα πήρε το όνομά της από τη νεράιδα Σαλαμίνα που είχε πατέρα τον θεό Ασωπό, μητέρα την Μετώπη, αδελφή τη νεράιδα Αίγινα και σύζυγό της το θεό της θάλασσας Ποσειδώνα, ο οποίος την ερωτεύθηκε, την άρπαξε και τη μετέφερε στο ομώνυμο νησί. Η Σαλαμίνα είναι η πατρίδα του ομηρικού βασιλιά Αίαντα του Τελαμώνιου που υπήρξε μυθικός βασιλιάς του νησιού και ένας από τους κυριότερους και πιο σπουδαίους ήρωες του Τρωικού πολέμου.
Λέγεται ότι τη νύμφη Αίγινα, την ομορφότερη κόρη του Ασωπού, έκλεψε ο Δίας αφού μεταμορφώθηκε σε αετό και την εγκατέστησε στο ακατοίκητο τότε νησί Οινώνη ή Οινοπία για να την κρύψει από την οργή της Ήρας. Ο Ασωπός βγήκε σε αναζήτηση της κόρης του, αλλά αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω στην κοίτη του, κεραυνοβολημένος από το Δία. Από τη νύμφη Αίγινα πήρε τότε το όνομά του το νησί.
Η Ελευσίνα είναι στενά συνδεδεμένη με τη θεά Δήμητρα και τον πασίγνωστο μύθο της αρπαγής της κόρης της, Περσεφόνης, από τον Πλούτωνα. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Πλούτωνας πήρε την Περσεφόνη στον κάτω κόσμο για την ομορφιά της. Η θεά Δήμητρα άρχισε να περιπλανιέται θλιμμένη ψάχνοντας την Περσεφόνη, όταν έφτασε στην Ελευσίνα. Εκεί την είδαν οι κόρες του βασιλιά Κελεού, αλλά δεν την αναγνώρισαν, ταλαιπωρημένη και μαυροφορεμένη όπως ήταν. Η θεά δεν αποκάλυψε την ταυτότητά της και άκουσε τις κοπέλες που παραπονιόντουσαν ότι οι γονείς τους δεν μπορούσαν να αναθρέψουν τον νεογέννητο γιο τους, Δημοφώντα. Η Δήμητρα προσφέρθηκε να μεγαλώσει το παιδί και μάλιστα να το κάνει αθάνατο. Για να το καταφέρει, άλειφε το κορμί του με αμβροσία και έτσι προστατευμένο, τον έριχνε μέσα στη φωτιά. Κάποια στιγμή όμως, την είδε η μητέρα του παιδιού, Μετάνειρα, και τρομοκρατήθηκε. Άρχισε να απειλεί τη Δήμητρα και τότε η θεά αποκάλυψε την πραγματική της ταυτότητα στη θνητή γυναίκα, η οποία αμέσως ζήτησε συγχώρεση. Η Δήμητρα διέταξε να χτιστεί ένας λαμπρός ναός προς τιμήν της, και δίδαξε στους γιους του Κελεού να τελούν τα Ελευσίνια Μυστήρια. Η Δήμητρα συνέχισε να απαιτεί την επιστροφή της Περσεφόνης, και μετά από απαίτηση του Δία, ο Πλούτωνας συμφώνησε να ανεβαίνει η Περσεφόνη έξι μήνες στον πάνω κόσμο και να κατεβαίνει τους επόμενους έξι στον κάτω. Έτσι τους μήνες που η Περσεφόνη ήταν στον πάνω κόσμο η θεά Δήμητρα χαιρόταν και υπήρχε καλοκαιρία.
Στους αφρούς της θάλασσας των Κυθήρων γεννήθηκε σύμφωνα με τη μυθολογία η Αφροδίτη, όταν έπεσαν σε αυτήν τα αποκομμένα από τον Κρόνο γεννητικά όργανα του πατέρα του Ουρανού. Στα Κύθηρα πάτησε για πρώτη φορά τη γη η θεά της ομορφιάς, η οποία άφησε το αποτύπωμα του θεϊκού στήθους της στους δύο ημικυκλικούς κολπίσκους του Καψαλίου. Ο δεύτερος μύθος λέει πως το διασημότερο ερωτικό ζευγάρι της ελληνικής μυθολογίας, ο Πάρις και η Ωραία Ελένη, μετά την απαγωγή βρήκαν καταφύγιο στα Κύθηρα, στη νεραϊδοσπηλιά του Μυλοποτάμου.
Στην Τροιζήνα βασίλευσε ο μυθικός Βασιλιάς Σάρων, από το όνομα του οποίου η περιοχή μετονομάστηκε σε Σαρωνία. Κατά τη μυθολογία ο Σάρων, που αγαπούσε πολύ το κυνήγι, ενώ κυνηγούσε ένα ελάφι πνίγηκε στη θάλασσα, η οποία μετονομάστηκε σε Σαρωνικός Κόλπος.
Οι μύθοι της Αττικής δεν σταματούν εδώ: στον Πόρο, το νησί που προστάτευε ο θεός Ποσειδώνας, γεννήθηκε ο Θησέας. Ο Διόνυσος δίδαξε στον Ικάριο, βασιλιά της Αθήνας, τον τρόπο καλλιέργειας του αμπελιού και παραγωγής κρασιού, ως αντάλλαγμα για τη φιλοξενία που του προσέφερε ο Ικάριος στην Αθήνα. Στον Κιθαιρώνα σκότωσε ο Ηρακλής σε ηλικία μόλις 18 ετών το λιοντάρι που ζούσε στο βουνό και προκαλούσε τρόμο στους κατοίκους της περιοχής.
Μύθοι που σχετίζονται με την αρχαία ελληνική παράδοση και έχουν εμπνεύσει καλλιτέχνες και ποιητές σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιστορίες συναρπαστικές που αναφέρονται στη φύση του κόσμου και του ανθρώπου. Στην Αττική θα πατήσετε στους τόπους που ενέπνευσαν ή σημαδεύτηκαν από τους μύθους αυτούς. Θα θυμηθείτε μύθους που ήδη γνωρίζετε και αγαπάτε, και θα ανακαλύψετε ακόμα περισσότερους!
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη