sibosio_platona
Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες έβαζαν νερό στο κρασί τους

«Ρίξε λίγο νερό στο κρασί σου». Πρόκειται για μια έκφραση η οποία χρησιμοποιείται όταν θες να ζητήσεις από κάποιον να γίνει λίγο πιο διαλλακτικός σε μια συζήτηση. Μπορεί στις μέρες μας να αποτελεί μια απλή μεταφορά, κάτι τέτοιο όμως δε φαίνεται πως συνέβαινε στην Αρχαία Ελλάδα, όπου και είχε πέρα για πέρα κυριολεκτική σημασία.

Ποια είναι, όμως, η ιστορία πίσω από τη συγκεκριμένη πρόταση, γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες έριχναν νερό στο κρασί τους και για ποιο λόγο θεωρούσαν πως το μεθύσι ήταν κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο για τους ίδιους;

Ο λόγος για τον οποίο οι Αρχαίοι Έλληνες έριχναν νερό στο κρασί τους

Οι Αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να περνούν αρκετό χρόνο στον ανδρωνίτη. Ήταν ένα δωμάτιο που αποτελούσε βασικό χώρο του σπιτιού και σε αυτόν είχαν πρόσβαση μόνο οι άντρες. Εκεί διοργανώνονταν τα συμπόσια, στα οποία συμμετείχαν από 12 έως 30 άτομα. Το συμπόσιο ξεκινούσε με το γεύμα και ύστερα περνούσαν στην οινοποσία. Μόνο που δεν έπιναν το κρασί καθαρό, αλλά το αναμείγνυαν με νερό σε μεγάλες στάμνες.

Από το πόσο πολύ νερό έβαζαν, κρινόταν και πόσο γρήγορα θα μεθύσουν. Γιατί, όμως, το έκαναν αυτό; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι Αρχαίοι Έλληνες και κυρίως οι Αθηναίοι θεωρούσαν πως όποιοι έπιναν σκέτο κρασί ήταν βάρβαροι. Κι αυτό γιατί μεθώντας, ο κίνδυνος να γίνουν βίαιοι και να χάσουν τα λογικά τους αυξανόταν επικίνδυνα.

Ο Μέγας Αλέξανδρος που θεωρούταν γερό ποτήρι

Οι ιστορικές αναφορές υποστηρίζουν πως ο Μέγας Αλέξανδρος και ο πατέρας του, Φίλιππος Β’, θεωρούνταν γερά ποτήρια καθώς μπορούσαν να πιουν μεγάλη ποσότητα, όχι και τόσο νερωμένου, κρασιού. Ο πρώτος, μάλιστα, φαίνεται πως είχε φτάσει στο σημείο να σκοτώσει τον φίλο του Κλείτο κατά τη διάρκεια μιας αντιμαχίας σε συμπόσιο.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν πως το ίδιο προσβλητικό ήταν για κάποιον να μην πίνει καθόλου κρασί. Ήταν δυσάρεστος για όλους τους υπόλοιπους, οι οποίοι τον εγκαλούσαν πως κάνει περισσότερο για παιδαγωγός και όχι για συμποσιούχος. Την ευθύνη, βέβαια, για να εξασφαλιστεί η ισορροπία ανάμεσα στη μέση και τη νηφαλιότητα είχε ο συμποσιάρχης. Ήταν αυτός που είχε την ευθύνη να «ρίξει νερό στο κρασί» των συνομιλητών του.

Πηγή: oneman.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κολουμπια
Κολούμπια: Ακυρώνει την τελετή αποφοίτησης λόγω των διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης
Το πανεπιστήμιο θα πραγματοποιεί πλέον πολλαπλές, μικρότερες τελετές αντί για μία μεγάλη.
Κολούμπια: Ακυρώνει την τελετή αποφοίτησης λόγω των διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης
super-market
Αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν πρέπει να αγοράζετε από το σούπερ μάρκετ
Πρόκειται για τρόφιμα που περιέχουν αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης συστατικά, ενώ είναι πλούσια σε νάτριο, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά
Αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν πρέπει να αγοράζετε από το σούπερ μάρκετ