Το air fryer ή αλλιώς φριτέζα αέρος είναι μία από τις πιο πολυζήτητες ηλεκτρικές συσκευές τον τελευταίο ένα χρόνο και βρίσκεται ψηλά στη λίστα των αγορών. Χιλιάδες είναι τα βιντεάκια που κατακλύζουν καθημερινά τα social media και κυρίως το Tik Tok, με υγιεινές και πρωτότυπες συνταγές που μπορείς να μαγειρέψεις εύκολα και γρήγορα.
Τι είναι όμως και τι παρέχει το air fryer σε αντίθεση με τις συμβατικές συσκευές για ψήσιμο;
Πώς λειτουργεί το air fryer, τα πλεονεκτήματα στο φαγητό
Eίναι μία μικρή εύχρηστη συσκευή, η οποία λειτουργεί με πολύ θερμό αέρα σε εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα. Ένα air fryer πρακτικά είναι σα να τηγανίζει φαγητό σε καυτό αέρα. H συσκευή παρέχει έναν κυκλώνα καυτού αέρα, που λειτουργεί χωρίς λάδι ή έστω με ελάχιστο. Με αυτή τη συσκευή μπορείς να φτιάξεις γρήγορα και εύκολα οτιδήποτε τηγανητό, όπως κοτομπουκιές, φτερούγες, πατάτες ή λαχανικά, να ζεστάνεις την πίτσα, τα ζυμαρικά σου ή ό,τι άλλο θέλεις. Μάλιστα τα τηγανητά της φριτέζας αέρος έχουν το πλεονέκτημα πολλές φορές να είναι νοστιμότερα λόγω της απουσίας του υπερβολικού λαδιού.
Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι το air fryer εξοικονομεί αρκετά χρήματα σε σχέση με το μαγείρεμα σε έναν μεγάλο φούρνο. Μαζί με το γεγονός ότι οι φριτέζες αέρος δεν καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο, είναι απλές στη χρήση και εύκολες στο καθάρισμα. Η συγκεκριμένη συσκευή εκτός των άλλων ενισχύει και τις προσπάθειες ενός νοικοκυριού για υγιεινή διατροφή.
Οι διαφορές με τον φούρνο, τι μπορείς να μαγειρέψεις
Η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ ενός κανονικού φούρνου και ενός air fryer είναι ότι ο ανεμιστήρας της φριτέζας φυσάει αέρα πολύ γρήγορα σε έναν χώρο στον οποίο μαγειρεύεται το φαγητό που συνήθως είναι μικρότερος. Αυτό σημαίνει ότι όλος αυτός ο ζεστός αέρας χτυπά το φαγητό πιο γρήγορα και έτσι δεν χάνει τόση θερμότητα κατά τη μεταφορά, όσο στον φούρνο. Οι περισσότερες φριτέζες διαθέτουν και σχάρα ή διάτρητο καλάθι, έτσι ώστε ο αέρας να μπορεί να περάσει και να χτυπήσει το φαγητό από όλες τις πλευρές.
Αυτός ο γρήγορος καυτός αέρας που προσφέρει το air fryer, ροδίζει το κοτόπουλο, τις πατάτες, τα κατεψυγμένα σνακ, τα λαχανικά και τα ψάρια, χωρίς να ψηθούν υπερβολικά στο εσωτερικό τους. Αυτό το αποτέλεσμα, κρούστα από έξω και ζουμερό από μέσα, μοιάζει αρκετά με το βαθύ τηγάνισμα (deep frying). Αν προβληματίζεστε μήπως το φαγητό που μαγειρεύεις σε μια φριτέζα αέρος θα μοιάζει με το ξεροψημένο ενός φούρνου, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας καθώς έχετε γρήγορα τηγανητά φαγητά χωρίς να βυθίζονται στο λάδι με κρούστα λόγω του καυτού αέρα.
Μπορείς να μαγειρέψεις τηγανητά φαγητά, όπως φτερούγες κοτόπουλου, κοτομπουκιές, τηγανητές πατάτες, τυροκροκέτες, κεφτεδάκια, σπιτικές τηγανητές πατάτες κ.ά. Επίσης, μπορείς να μαγειρέψεις ψάρια, όπως σολομό, αλλά και λαχανικά, πίτσα και ψωμί. Μπορείς επίσης, να ζεστάνεις το φαγητό ή να ξαναζεστάνεις το περίσσευμα. Επιπλέον μπορείτε να πειραματιστείτε και με το ψήσιμο κρέατος, ψαριών, λαχανικών, γλυκών, γκρανόλα και ψήσιμο ξηρών καρπών.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ