Η νηστεία τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και την Σαρακοστή, είναι σημαντική για τους πιστούς.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που νηστεύουν και αναρωτιούνται γιατί το λάδι δεν θεωρείται νηστίσιμο, ενώ αντίθετα οι ελιές ανήκουν στις νηστίσιμες τροφές.
Σύμφωνα με τη χριστιανική ορθόδοξη παράδοση, η Σαρακοστή, η περίοδος νηστείας πριν από το Πάσχα, ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και διαρκεί μέχρι την Ανάσταση. Αρκετοί νηστεύουν αυτό το διάστημα και ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν όσους επιθυμούν να νηστεύσουν για λίγες μέρες είναι γιατί κατά τη διάρκεια της νηστείας μπορούμε να τρώμε ελιές, αλλά όχι λάδι.
Γιατί οι ελιές θεωρούνται νηστίσιμες αλλά όχι το ελαιόλαδο
Σύμφωνα με την Εκκλησία, η πλήρης νηστεία συνίσταται στην πλήρη αποχή τροφής ή στην ξηροφαγία. Βέβαια επειδή μια τέτοια πρακτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί από το λαό, έχει επικρατήσει η νηστεία να βασίζεται στην κατανάλωση τροφών χωρίς αίμα. Στο πλαίσιο αυτό, οι τροφές που επιτρέπεται να καταναλώσουν οι νηστεύοντες είναι οι καρποί της γης, τα όσπρια, τα μαλάκια και τα οστρακοειδή.
Δεδομένου αυτού του κανόνα, οι ελιές θεωρούνται νηστίσιμη τροφή, καθώς αποτελούν καρπό της γης. Αντίθετα, η απαγόρευση σε κάθε μορφής λαδιού στηρίζεται κυρίως στο γεγονός ότι είναι προϊόν επεξεργασίας και με την προσθήκη λαδιού το φαγητό νοστιμίζει οπότε χάνεται το νόημα της νηστείας.
Τι επιτρέπετε να φάμε όταν νηστεύουμε
Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να αποτοξινωθούμε από το κρέας και τα κορεσμένα («κακά») λιπαρά και να στραφούμε σε περισσότερο φυσικές πηγές, ευεργετώντας την υγεία, αλλά και τη σιλουέτα μας με τα οφέλη τους. Εφόσον γίνεται σωστά και συνετά, η νηστεία κάνει καλό στον οργανισμό μας, προάγει γενικά την υγεία και δεν ενέχει κινδύνους για τα υγιή άτομα. Αντίθετα, η λανθασμένη εφαρμογή της, π.χ. με υπερκατανάλωση σαρακοστιανών εδεσμάτων, μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα, όπως αύξηση βάρους, σακχάρου, τριγλυκεριδίων, χοληστερόλης και ουρικού οξέος.
Γενικός κανόνας της νηστείας είναι ότι απαγορεύεται η κατανάλωση τροφών που περιέχουν αίμα, δηλαδή κρέας και ψάρι, ενώ παράλληλα απαγορεύονται τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το λάδι. Έτσι, μπορούμε να καταναλώσουμε συγκεκριμένα τρόφιμα τις περιόδους της νηστείας. Αυτά είναι:
- Τα θαλασσινά (οστρακοειδή-μαλάκια), όπως χταπόδι, καλαμάρι, γαρίδες, σουπιές
- Τα οστρακοειδή (κυδώνια, μύδια, γυαλιστερές)
- Φρούτα και χυμοί
- Όσπρια
- Λαχανικά
- Ξηροί Καρποί
- Ζυμαρικά
- Ψωμί
- Ελιές
- Σόγια
- Ταχίνι
- Μέλι
- Μανιτάρια
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη