επεξεργασμενα τροφιμα
Τι σημαίνει η ημερομηνία λήξης στα κατεψυγμένα προϊόντα και πότε είναι επικίνδυνο να τα φάμε

Εάν παρατηρήσετε ότι η ημερομηνία λήξης στη συσκευασία κατεψυγμένων τροφίμων έχει ήδη παρέλθει, μπορεί να αναρωτιέστε εάν αυτό το τρόφιμο εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να φάτε κατεψυγμένα τρόφιμα που έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης τους, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, η γεύση, το χρώμα και η υφή μπορεί να έχουν επηρεαστεί σημαντικά.

Οι κανονισμοί για τη χρονολόγηση προϊόντων διατροφής διαφέρουν ανά χώρα, με ορισμένες χώρες να απαγορεύουν την πώληση τροφίμων μετά την ημερομηνία προϊόντος.

Ακολουθούν ορισμένοι τύποι ημερομηνιών προϊόντων που μπορεί να δείτε στο φαγητό σας:

  • “Κατανάλωση πριν από” ή “Χρήση έως”: Η ημερομηνία κατά την οποία το προϊόν αναμένεται να διατηρήσει την βέλτιστη ποιότητά του
  • «Πώληση έως»: Η ημερομηνία κατά την οποία ένα κατάστημα πρέπει να προσπαθήσει να πουλήσει το προϊόν, ώστε να αγοραστεί όσο αυτό εξακολουθεί να έχει την βέλτιστη γεύση και ποιότητα
  • “Κατάψυξη έως”: Πότε ένα τρόφιμο πρέπει να καταψυχθεί για να διατηρήσει κορυφαία γεύση και ποιότητα
  • Καμία από αυτές τις ημερομηνίες δεν είναι πραγματικές ημερομηνίες λήξης, ούτε υποδηλώνουν ότι το προϊόν δεν θα είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση εκείνη τη στιγμή.

Η κατάψυξη των τροφίμων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρηθεί η θρεπτική αξία, η ποιότητα και η γεύση τους.

Σε αντίθεση με τα ευπαθή τρόφιμα που αποθηκεύονται στο ψυγείο, τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι συχνά ασφαλή πολύ μετά την ημερομηνία λήξης. Η αποθήκευση τροφίμων στους -18°C απενεργοποιεί τα μικρόβια (βακτήρια) που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλοίωση.

Ωστόσο, εάν ο καταψύκτης ανοίγει συχνά και αφήνονται τα τρόφιμα να φτάσουν σε θερμοκρασίες υψηλότερες από -18°C, οι πιθανότητες αλλοίωσης αυξάνονται.

Αν και τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια μετά την ημερομηνία λήξης τους, ορισμένα ενδέχεται να μειωθούν σε ποιότητα και γεύση μετά από πολύ χρόνο στην κατάψυξη.

Πόσο διαρκούν τα κατεψυγμένα μετά την ημερομηνία λήξης

Αν και το φαγητό είναι συχνά ασφαλές για κατανάλωση μετά την ημερομηνία λήξης του, αυτό δεν σημαίνει ότι θα θέλετε να το φάτε.

Η παρατεταμένη αποθήκευση ορισμένων τροφίμων μπορεί να τα κάνει να φαίνονται ή να έχουν αλλοιωμένη γεύση λόγω καύσης ή ξήρανσης στον καταψύκτη. Για να αποφύγετε τη σπατάλη τροφίμων, γίνετε δημιουργικοί στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα τρόφιμα, που μπορεί να έχουν στεγνώσει, χρησιμοποιώντας τα σε φαγητά κατσαρόλας, ψητά, ή smoothies.

Εάν τα τρόφιμα έχουν αποθηκευτεί ακατάλληλα, ή έχουν αφεθεί να φτάσουν σε θερμοκρασίες πάνω από -18°C, μπορεί να μην είναι ασφαλές να καταναλωθούν, ακόμη και αν το προϊόν δεν έχει λήξει. Εάν ένα τρόφιμο έχει μια σχεδόν ουδέτερη, ή σάπια μυρωδιά μετά την απόψυξη, είναι σώφρον να το πετάξετε επιτόπου.

Ακολουθούν ορισμένα βήματα, που μπορείτε να ακολουθήσετε, για να βεβαιωθείτε ότι τα κατεψυγμένα σας τρόφιμα παραμένουν ασφαλή:

  • Κρατήστε ένα θερμόμετρο στην κατάψυξή σας για να ελέγξετε ότι η θερμοκρασία παραμένει στους -18°C.
  • Αποφύγετε να τοποθετείτε ζεστά τρόφιμα στην κατάψυξή σας. Πάντα να κρυώνετε πρώτα στο ψυγείο προτού τοποθετήσετε τα μαγειρεμένα προϊόντα στην κατάψυξη.
  • Περιορίστε την συχνότητα με την οποία ανοίγετε την κατάψυξη.

Ακολουθεί μια λίστα με κοινά τρόφιμα και πόσο καιρό θα διατηρήσουν την ποιότητα και τη φρεσκάδα τους σε μια κατάψυξη στους -18°C:

trofima

Το κρέας, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών και των ψαριών, διατηρεί την ποιότητά του πολύ περισσότερο, όταν είναι κατεψυγμένο σε ωμή κατάσταση, έναντι όταν είναι μαγειρεμένο. Αυτό οφείλεται στην υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία στο ωμό κρέας. Μόλις μαγειρευτεί, είναι πιο πιθανό να στεγνώσει αφότου καταψυχθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο χρόνος κατάψυξης των φρούτων και των λαχανικών ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής, συσκευασίας και αποθήκευσής τους. Μερικά λαχανικά, όπως το λάχανο, οι πατάτες, το σέλινο και τα αγγούρια δεν παγώνουν καθόλου καλά. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε νερό τα κάνει να γίνονται σαν πολτός μόλις αποψυχθούν.

Σημάδια ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν χαλάσει

Αν και τα τρόφιμα που έχουν καταψυχθεί είναι ασφαλή για κατανάλωση (με την προϋπόθεση ότι έχουν καταψυχθεί σωστά και σε ποιοτική κατάσταση), ακολουθούν ορισμένα προφανή σημάδια ότι μπορεί να έχουν χαλάσει:

  • Έγκαυμα κατάψυξης. Αυτό συμβαίνει όταν τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν εκτεθεί στον αέρα. Το φαγητό είναι ασφαλές για κατανάλωση, αλλά μπορεί να είναι ξηρό και να έχει ανεπιθύμητη υφή. Εάν μόνο μικρά τμήματα του φαγητού έχουν καεί στην κατάψυξη, μπορείτε απλώς να τα κόψετε και να φάτε το υπόλοιπο.
  • Μυρωδιά. Μόλις αποψυχθεί, κάντε μια δοκιμή όσφρησης. Εάν μυρίζει άσχημα, τότε είναι καλύτερο να το πετάξετε.
  • Υφή. Μια χυλώδης ή γλοιώδης υφή είναι ένας δείκτης αλλοίωσης που προκαλείται από βακτήρια.
  • Χρώμα. Το χρώμα δεν είναι ο μοναδικός δείκτης αλλοίωσης, αφού πολλά φρέσκα τρόφιμα αλλάζουν χρώμα μόλις παγώσουν. Το ξεθώριασμα ή μια σκουρόχρωμη όψη ενός τροφίμου εκτός από τις αλλαγές στη μυρωδιά ή την υφή μπορεί να υποδηλώνει αλλοίωση.

Πηγή: healthline.com

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aithousa_taksi
Σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών - Το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει υποχρεωτικές υπερωρίες
Εκπαιδευτικά κενά και υποχρεωτικές υπερωρίες - Η δημόσια εκπαίδευση σε κρίση
Σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών - Το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει υποχρεωτικές υπερωρίες
pierrakakis
Κ. Πιερρακάκης: Αυτές είναι οι τρεις ψηφιακές πρωτοβουλίες μας για τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
Ο ο σχεδιασμός της εκπαιδευτικής πολιτικής
Κ. Πιερρακάκης: Αυτές είναι οι τρεις ψηφιακές πρωτοβουλίες μας για τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
taksi
Η κυβέρνηση διώκει εκπαιδευτικούς αντί να λύσει τα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης
Αξιολόγηση ή διώξεις; Η κυβέρνηση στοχοποιεί τους εκπαιδευτικούς αντί να σώσει τα σχολεία!
Η κυβέρνηση διώκει εκπαιδευτικούς αντί να λύσει τα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης