alevri
Οριστική απαγόρευση για αλεύρι ως πρόσθετο στις ΗΠΑ

Ο FDA επισήμανε το αλεύρι Tara ως “μη ασφαλές” τρόφιμο και απαγόρευσε τη χρήση και την εισαγωγή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Tara είναι γένος ανθοφόρων φυτών της οικογένειας των ψυχανθών. Τα δέντρα Tara, επίσης γνωστά ως χαρουπιές του Περού ή αγκαθωτά χαρουπιά, καλλιεργούνται στη Νότια Αμερική. Το φυτό αυτό είναι συγγενικό με τη μηδική, το τριφύλλι, τα φασόλια, τις φακές, τα λούπινα, τα μπιζέλια, τα φιστίκια, το χαρουπόμελο, το μεσκίτη και το ταμάρι, όπως εξηγεί ο Donald Schaffner, Ph.D., διακεκριμένος καθηγητής μικροβιολογίας τροφίμων και ειδικός σε θέματα επέκτασης στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Brunswick του New Jersey.

Η Tara καλλιεργείται για διάφορους σκοπούς, μεταξύ άλλων ως πρόσθετο τροφίμων που περιλαμβάνεται κυρίως σε προϊόντα ως κόμμι, το οποίο δρα ως σταθεροποιητής ή πηκτικό.

«Τα ψυχανθή αυτού του φυτού, όπως και πολλά άλλα φυτά, μπορούν να γίνουν αλεύρι. Το αλεύρι Tara είναι ένα σχετικά νέο προϊόν που δεν καταναλώνεται ευρέως», λέει ο Schaffner. «Σημειώστε ότι ο FDA δεν έχει επιβεβαιώσει ότι το αλεύρι είναι η αιτία του προβλήματος, αν και η εταιρεία Daily Harvest δηλώνει ότι είναι».

Υπενθυμίζουμε πως το συγκεκριμένο αλεύρι ήταν το εμπλεκόμενο συστατικό στα Daily Harvest French Lentil + Leek Crumbles, και στα Revive Superfoods’ Mango & Pineapple Smoothies ευθύνονταν για την ασθένεια περίπου 500 ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά το 2022.

Η απαγόρευση από τον FDA

Χθες 15 Μαΐου 2024, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανήρτησε στον ιστότοπό του την απόφασή του ότι το αλεύρι Tara δεν πληροί το πρότυπο του γενικά αναγνωρισμένου ως ασφαλούς (ή GRAS) και αποτελεί μη εγκεκριμένο πρόσθετο τροφίμων. Η αξιολόγηση του FDA για το συστατικό περιγράφεται λεπτομερώς σε υπόμνημα που προστέθηκε στον δημόσιο κατάλογο του οργανισμού. “Η αυξημένη διαφάνεια της αξιολόγησής μας για τα συστατικά στην προσφορά τροφίμων αποτελεί μέρος της προσέγγισής μας για την ενίσχυση της χημικής ασφάλειας των τροφίμων” τονίζει η Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων των ΗΠΑ.

Η ενέργεια του FDA στις 15 Μαΐου έρχεται μετά την αποστολή επιστολής από τοξικολόγο του Κέντρου για την Ασφάλεια των Τροφίμων και την Εφαρμοσμένη Διατροφή (CFSAN) του Οργανισμού στον διευθυντή του τμήματος του στις 10 Απριλίου του τρέχοντος έτους, η οποία περιγράφει τα προβλήματα με το αλεύρι Tara.

«Τα σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα και οι ηπατικές βλάβες με τρόφιμα που περιέχουν αλεύρι Tara εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια. Συνολικά, αυτή τη στιγμή, τα διαθέσιμα δεδομένα δεν επαρκούν για να υποστηρίξουν την ασφάλεια του αλεύρου για χρήση ως συστατικό τροφίμων που θα καταναλωθεί από το ευρύ κοινό. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα ή προδιαγραφές τροφίμων που να υποστηρίζουν την ασφαλή επεξεργασία και κατανάλωση του αλεύρου Tara ως συστατικό τροφίμων”.

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο για τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα καλλυντικά (FD&C Act), κάθε συστατικό που χρησιμοποιείται ή προορίζεται για χρήση στα τρόφιμα πρέπει να έχει εγκριθεί από τον FDA για χρήση ως πρόσθετο τροφίμων, εκτός εάν η χρήση αυτή είναι γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής ή GRAS από ειδικούς εμπειρογνώμονες ή ανταποκρίνεται σε απαριθμούμενη εξαίρεση από τον ορισμό του πρόσθετου τροφίμων στον FD&C Act. Ένα μη εγκεκριμένο πρόσθετο τροφίμων θεωρείται μη ασφαλές σύμφωνα με τον νόμο FD&C Act.

Δείτε την απόφαση

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

neoelliniki-glossa-logotexnia133456-620x376.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά τη λέξη "σπικάζ"
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά τη λέξη "σπικάζ"
ellnikia_nisia_greek_islands_mykonos.jpg
Μύκονος: Αυτοψία στο «εστιατόριο της κλοπής» – Εκεί που μία γαρίδα φθάνει να κοστίζει 87 ευρώ
Ο Νικ Κρέιβεν, υποδυόμενος τον απλό τουρίστα, παρήγγειλε δύο μπίρες και ένα πιάτο με θαλασσινά και μετά… ζήτησε τις εξηγήσεις για τον ακριβό...
Μύκονος: Αυτοψία στο «εστιατόριο της κλοπής» – Εκεί που μία γαρίδα φθάνει να κοστίζει 87 ευρώ